I slutet på 50-talet cyklar en ung man som en galning för att hinna i tid till gruvan i belgiska Villette. Men hissen har redan gått ner. Han hör dånet, han ser räddningsmanskapet rusa till, han inser att han har en chans att försvinna, han skulle ha varit därnere med de andra, alla kommer att tro att han är död ... Med den händelsen inleds Ingrid Hedströms tredje deckare om den belgiska staden Villette och undersökningsdomaren Martine Poirot. I boken leder spåren från Belgien till gruvorten Hanaberget i svenska Bergsslagen. Ingrid Hedström fick 2008 års debutantpris för sin första bok "Lärarinnan i Villette". Undersökningsdomaren Martine Poirot, gift med svensken Thomas Heger, löser sitt andra fall i "Flickorna i Villette" som fått mycket uppmärksamhet i Sverige, i höst utkommer i Danmark och till våren i tyska Suhrkamps nya deckarserie. Ingrid Hedström är välkänd utrikesjournalist och...
2017-03-29
Trovärdigt och Hedström har ett bra driv i både handling och språk. Inte den allra bästa i serien men alltid en trivsam bekantskap.
En stark fyra. Den bästa av Hedströms böcker om Villette. Håller sig på alla sätt inom ramen för det jag kallar för "mysdeckare". Spännande, intressant och släpper aldrig taget om läsaren utan att slösa med blod och perversa detaljer som annars är så vanligt bland dagens deckare. Hedström bygger sin tron från grunden och jag hoppas vår nya deckardrottning regerar länge.
Villette och Hanberget beskriver författaren så övertygande att det är lätt att glömma att det är fiktiva platser. Platserna är väl beskrivna i hur de ser ut och läsaren får också känsla för platsernas och folkets karaktär.
Jag tycker att intrigen är bra och den är trovärdig. Det känns som Hedström gjort en ordentligt research vilket bidrar till bokens trovärdighet. Trovärdigheten motarbetas dock lite av att Hedström valt att knyta ihop trådarna lite för stramt. Detta gör hon genom att Martines släktingar och bekanta råkar av en tillfällighet känna till delar av historien.
Tyvärr finns det delar i historien som känns väldigt förutsägbara. Som tur uppvägs detta av att boken är välskriven och att den också gör en del oväntade vändningar. Ingrid Hedströms språk är både målande och drivet.
Läs gärna fler av mina ljudboksrecensioner på www.bokbrus.se.
/Pia