Under en rosa himmel

Colgan, Jenny

| 2024

Under en rosa himmel är den första delen i en ny serie av Jenny Colgan som utspelar sig i den underbara skotska ö-världen.Morag MacIntyre är tredje generationens pilot. Tillsammans med sin farfar driver hon en flygtransportfirma där de förser de avlägsna öarna i norra Skottland med allt de färgstarka öborna kan tänkas behöva. Uppe i det blå är hon ett med elementen, men nere på marken är det en annan sak. Kommer farfadern orka fortsätta driva företaget länge till, och vill verkligen Morag ta över, eller vill hon göra något annat med sitt liv? Hennes pojkvän Hayden är av den bestämda uppfattningen att det är dags för ett nytt kapitel. Men är det vad Morag vill?Vid en av utflygningarna hamnar hon mitt i en ovanligt våldsam storm som tvingar henne att ta skydd på en avlägsen ö långt ifrån hennes vanliga rutt. Nu befinner hon sig plötsligt långt från civilisationen på en...

Sofie Johansson

2024-02-03

"Under en rosa himmel" av Jenny Colgan är en bok som direkt fångade mitt hjärta. Som kvinna som själv står inför livets många vägval och möjligheter, kände jag en stark koppling till huvudkaraktären Morag MacIntyre. Berättelsen om denna tredje generationens pilot och hennes liv i den skotska ö-världen är både inspirerande och tankeväckande.

Morags kamp mellan att fortsätta familjetraditionen och utforska nya vägar i livet är djupt relaterbar. Det är en berättelse om att finna sig själv och sina egna önskningar, även när de skiljer sig från vad andra förväntar sig. Colgans beskrivning av Morags liv uppe i det blå, där hon känner sig ett med elementen, och kontrasten till hennes osäkerhet på marken, är vackert och levande framställt.

Det som verkligen gjorde intryck på mig var Colgans förmåga att skapa en känsla av plats. Den underbara skotska ö-världen beskrivs med sådan detaljrikedom och kärlek att jag kände som om jag var där. Öarnas avlägsna och ibland barska miljö blir nästan en karaktär i sig, vilket tillför en unik atmosfär till berättelsen.

Mötet med den ensamma ornitologen Gregor och tiden på den avlägsna ön erbjuder Morag en oväntad möjlighet till självreflektion. Det är intressant att se hur hennes karaktär utvecklas genom denna erfarenhet. Relationen mellan Morag och Gregor är fint skildrad, och jag uppskattade att deras vänskap utvecklades på ett organiskt och trovärdigt sätt.

Om jag ska peka ut en svaghet så skulle det vara att bokens handling ibland kändes lite förutsebar. Dock uppvägdes detta av den starka karaktärsutvecklingen och den vackra skildringen av den skotska ö-världen.

Sammanfattningsvis är "Under en rosa himmel" en bok som bjuder på en charmig flykt från vardagen och samtidigt berör djupare frågor om livsval och identitet. Jenny Colgan har än en gång lyckats skapa en värld jag inte ville lämna. Jag rekommenderar varmt denna bok till alla som uppskattar berättelser om starka kvinnor, fantastiska miljöer, och den eviga jakten på att hitta sin plats i världen.