Ljudbok

Under det rosa täcket : om kvinnlighetens vara och feministiska strategier

Björk, Nina

| 2015

Flag from sv

1107


Journalisten och författaren Nina Björk talar i Under det rosa täcket för en feminism som inte gör kvinnan till en utopi, som inte ger henne en ''naturlig'' identitet - utan som istället kämpar för en frigörelse från fasta könsidentiteter. ''Under det rosa täcket'' väckte en enorm uppmärksamhet när den utkom första gången 1996 och fick snabbt kultstatus, inte minst bland unga tjejer. Den anses idag vara en av de viktigaste feministiska böcker som utkommit i Sverige under de senaste åren. För den sjuttiotalsinspirerade formen står den finska designern och illustratören Maija Louekari som för många är mest känd för sina färgsprakande och uttrycksfulla mönster för finska Marimekko.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Betyg

Jag som är feminist och älskar liknande böcker blev förvånad över att jag inte alls gillade denna. Den är så platt skriven, som att läsa en faktabok där hon presenterar fakta som för mig redan är uppenbart.... besviken ! Jag hade hört så mycket bra om denna och hade höga förväntningar!

Anna Granström

2020-05-06

Betyg

Äntligen läst denna klassiker! Ganska svårläst måste jag säga, men otroligt välskriven och aktuellt även idag såhär många år senare.

A

Anna-Karin Larsson

2017-11-16

Betyg

En av de få böcker jag kan läsa om och om igen! Fantastiskt bra!

Rasmus Klamas

2015-10-08

Betyg

En spegling av 90-talets feminism där en del jämfört med dagens samhälle är annorlunda, men där för mycket tyvärr är likadant.

Mita Zackrisson

2015-02-19

Betyg

Tankeväckande

Lars B.

2014-09-07

Betyg

Svårt att värja sig mot Björks analys av kön, genus, jämställdhet, patriarkat. Hon ställer flera jämställdhetsivrare mot varandra och fram träder en bild av att mycket sägs, men slutsatserna skevar. Kanske är det ett FI i riksdagen som krävs för att jämställdhetssträvan skall skall få fart på riktigt?

D

Dejan Pijetlovic

2014-07-14

Betyg

One of the worst books I've ever read. I agree on all the issues that are brought up but dont like that most of the book talks about other peoples lives. If the author feels so strongly about the matter why not use your own experiences to prove a point. Everyone is different and deawing conclusions and making assumptiond from other peopleslives, especially dead ones is not on.

Liza Bolin

2014-05-09

Betyg

skulle läst den när jag var yngre, nu är det mesta i den självklart och saker jag redan läst många gånger. men jag tycker Björk lyckas bra med att skilja personliga åsikter från fakta, trots att den är fotnotsfri.

Maria Blomkvist

2013-09-11

Betyg

Lite seg, lite långrandig, lite intrasslade resonemang men många otroligt viktiga frågor lyfts och jag häpnar över att den känns lika aktuell nu som den uppenbarligen var då.

Emma Fägerlind

2013-07-16

Betyg

Tänk om alla läste? Tänk om alla förstod? Tänk om alla dessutom höll med och började förändras? En sån värld vill jag. Nina Björk for president.

Alekzandra K.

2013-03-09

Betyg

Jag gillade verkligen att läsa den här boken, den gav intressanta inlägg och synpunkter på olika typer av feminism - vad de innebär/gör. Visar tydliga skillnader samt vikten av feminismen, varför vi har den och vad den egentligen är (eller kanske bör fokusera på). Jag gillar diskussionen om Kvinnan VS kvinnor, hur Björk påvisar att en diskussion om män och kvinnor oftast uttrycks i "män" som plural/grupp/människa och "kvinna" som Kvinnan, i singular, som en essens eller ett naturväsen. Verkligen bra och givande bok! Tips tips

Anna Lindström

2013-02-25

Betyg

Jag tänkte läsa hennes senaste men i väntan på att den dyker upp från bibblan läste jag denna pärla från 1996. Smart är hon, Nina Björk! Roligt och intressant. Den känns lite daterad men samtidigt har det ju inte hänt så mycket (Läste just idag i DN att kvinnors löner fortfarande släpar efter och gapet ökar t o m. Morr!) Ibland tappar jag tråden i resonemangen, det kan bli lite långrandigt i en del kapitel. Men jag blev sugen att läsa Orlando av Virginia Woolf och böcker av Simone de Beauvoir. Ska komma ihåg att se Nina Björk på Uppsala stadsbibliotek 12:e april.

Karl Sandberg

2012-09-16

Betyg

Gillar Ninas sätt att skarpt formulera sig, hon har en bra pedagogik i sina texter. Ser fraem emot den dagen min dotter läser den och de diskussioner som lär komma... En dag kanske vi kan få vara "människor först".

Betyg

Mycket bra och metodisk genomgång. Speciellt kapitlet "Mannen utan kön". En aning daterat men inte alls så mycket som man skulle kunna önska av en bok utgiven 1996. Väldigt välskriven och bra!

AnnaMaria Dahlén

2011-12-30

Betyg

Tänkvärd, fortfarande tyvärr

Anette Karjalainen

2010-03-28

Betyg

Påvisar problematik men faller på lösningarna.

V

Vanessa Hanse

2010-03-03

Betyg

Under det rosa täcket borde vara obligatorisk läsning i skolan.

Frank Berglund

2010-01-29

Betyg

Viktig bok.

Pia W

2009-12-16

Betyg

Övertygande och välformulerad. Värlen blir sig inte riktig lik när man läst boken. Angelägen även för män!

Natasha Illyés

2009-06-30

Betyg

Boven i det patriarkla dramat är inte mannen, är inte ens i första hand nedvärderandet av kvinnan, utan tron på och kraven på en evig kvinnlighet och en evig manlighet

Anette Johansen

2009-06-11

Betyg

Klarsynt,slagkraftig och rolig.