'Oh Norman,' said the Queen, 'the prime minister doesn't seem to have read any Hardy. Perhaps you could find him one of our old paperbacks on his way out.' Had the dogs not taken exception to the strange van parked in the royal grounds, the Queen might never have learnt of the Westminster travelling library's weekly visits to the palace. But finding herself at its steps, she goes up to apologise for all the yapping and ends up taking out a novel by Ivy Compton-Burnett, last borrowed in 1989. Duff read though it proves to be, upbringing demands she finish it and, so as not to appear rude, she withdraws another. This second, more fortunate choice of book awakens in Her Majesty a passion for reading so great that her public duties begin to suffer. And so, as she devours work by everyone from Hardy to Brookner to Proust to Samuel Beckett, her equerries conspire to bring the Queen's literary...
2014-07-25
En kort bagatell som för all del har en del roliga och underfundiga utvikningar men som på det hela taget inte växer långt bortom baksidestexten.
2014-04-28
Denna lilla bok fångade mig som på flugpapper från första meningen. Läste ut den i en sittning, njöt och småfnissade. HELT underbar!!
Det finns böcker som faktiskt får en att tänka efter och så finns det böcker som bara är nöjesläsning. "Drottningen vänder blad" av Alan Bennett är ett exempel på den senare sorten. En liten, drygt hundrasidig bok av mysläsning. Historien börjar med att Drottningen råkar se att det står en bokbuss inte långt ifrån slottet. Hon blir nyfiken och går in, av artighet lånar hon också en bok. Plikttrogen som hon är så läser hon även ut boken och återvänder nästa vecka för att lämna in boken och låna en ny. Och så håller det på - och eskalerar - för snart nöjer hon sig inte med en bok i veckan utan börjar läsa många böcker i veckan, varje dag, varje ledig stund. Drottningen har på ålderns höst upptäckt läsandets njutning och konst, men det uppskattas inte alltid av omvärlden. Så visst kan man ändå säga att den här boken får en att tänka efter litegrann, kring när och hur och var litteraturen är socialt accepterad och när den blir provocerande. Det här är ändå ingen "måste läsa"- bok, men ett trevligt sätt att fördriva sin tid.
2011-05-13
Sagoliknande berättelse i kort format. En satir om den engelska drottningens begynnande läsvanor som ställer till med mycket förtret bland hovets tjänstefolk. En fin historia. Vill dock inte gå så långt som Svenska dagbladet som tydligen uttryckte sig på följande vis om boken: "..nästan oanständigt underhållande". Hade uppskattat fler händelser och mer liv - men det är ändå engelska drottningen boken handlar om. Självklart fiktivt. Tycker om tonen i boken. Den känns självklar, smart och jag ville ogärna sluta läsa. Boken handlar om kärleken till litteraturen, bara en sådan sak leder till ett intresse.
2011-01-11
Underbar bok! Jag vill ha mer!!!
Gillar du som jag att läsa böcker om böcker så är det här en bok för dig.
2010-08-04
Jag läste att den var nästan oanständigt underhållande och jag kan faktiskt inte annat än att hålla med.
2010-07-18
En helt fantastisk bok. Läs den! Det är en hyllning till läsningen fylld med värme och humor.
2009-05-15
Drottningen av England börjar av en händelse - horribile dictu - läsa böcker. Till hovets, henns rådgivares och inte minst premiärministerns förskräckelse blir hon en riktig bokmal och förpestar sin omgivning med kommentarer och frågor om typer som Jean Genet och Marcel Proust samtidigt som han tappar alltmer intresse för representationsuppgifter. Sådant går ju inte för sig, och den här synnerligen underhållande lilla romanen handlar om de fåfänga försöken att få drottningen att sluta läsa och återgå till sitt förutsägbara representativa beteende. Mycket brittiskt och mycket elakt. Pricksäkra birollsporträtt, t.ex. av drottningens gamle pensionerade och mycket skröplige tjänare för vilken man framför sig ser Anthony Hopkins gamla tjänarpappa i The Remains of the Day.