Ulrike och freden

Olsson, Vibeke

| 1976

Flag from sv

105


Kriget är slut och drömmen om ett Stor-Tyskland är grusad. Ulrike har förlorat allt, sina föräldrar, två bröder och sin tro på Gud.  Ulrikes lön som städerska på Hauptbahnhof räcker inte och för att överleva börjar hon prostituera sig.  Den starka och gripande fristående fortsättningen på Ulrike och kriget av Vibeke Olsson ges nu ut i Bästa Bokvalet.Bästa Bokvalet, ett urval av de bästa böckerna som utkommit under senare delen av 1900-talet. Moderna klassiker som har varit starka läsupplevelser för en ung läsargeneration. Böcker som genom kvalitet och tidlöshet har alla möjligheter att leva länge till - det är Bästa Bokvalet.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

M

Mats Sigfridsson

2020-12-25

Betyg

En stark uppföljare på Ulrike och kriget. Den berör mig ganska stark. Att känna sig rotlös i sitt eget land. Två böcker skrivna från "den andra sidan" är väldigt lärorikt. Vibeke olsson skriver starka skildringar från andra världskriget. Allra bäst är Molnfri bombnatt som jag stark rekommenderar alla att läsa.

My.loved.books

2020-09-25

Betyg


En bok som berörde mig i barn- och ungdomen och som fortfarande berör mig som vuxen! Omskakande och välskriven!

Första boken om Ulrike; ”Ulrike och kriget” var som en käftsmäll. Detta då den inte liknande någon bok som jag läst som utspelade sig under andra världskriget; den lyfte ”den andra sidan”. Det var den första boken jag läste som lyfte andra världskriget mörker från de som jag placerade som dem onda. Men jag fick lära mig att det Alltid finns två sidor av samma mynt…

Vi får återigen träffa Ulrike; kriget är slut och Ulrike ska med sina bröder försöka hitta en fungerande vardag. Problemet är att efter freden 1945 är det väldigt tufft att vara tysk och Ulrike som då även var nazist får det om möjligt ännu svårare…
Och livet blir tufft! För att få någon form av mat till sina småbröder får hon ge otroligt mycket av sig själv och det blir till svåra konsekvenser.

Det här är en bok som berör på djupet. För vad man än tycker om dem som stod på andra sidan så berör hennes öde mig!
Jag kan varmt rekommendera både ”Ulrike och kriget” och ”Ulrike och freden”.

Vill Ni också läsa en bok i samma genre och av samma författare så läs eller lyssna på ”Molnfri bombnatt”. En av de bästa böckerna jag läst någonsin!

Anna Hedenstedt

2014-11-22

Betyg

Önskar att det fanns en tredje del, för jag är inte riktigt redo att lämna Ulrike.