Howey, Hugh

| 2014

I hundratals år har de sista människorna levt djupt under jorden i en gigantisk siloformad bunker. Ordning upprätthålls genom strikta regler och lagar: varje födelse kräver en död, varje liv kräver ett syfte. De som bryter mot reglerna döms till deportering - och i den giftiga atmosfären utanför silon innebär det döden. När silon förlorar sin sheriff hittar de styrande en osannolik kandidat i Juliette, en mekaniker utan utbildning i lag och ordning. Hon kommer snart att lära sig hur djupt hennes värld, och även hon själv, kan brytas ned. Silon och dess invånare är på väg att få veta vad historierna bara har antytt, och vad de aldrig har vågat viska om. Uppror. Ursprungligen var Ull en novell som Hugh Howey publicerade själv och sålde via Amazon. När den gjorde succé fortsatte han att bygga ut historien, som numera är planerad till en trilogi.

Nina Gustafsson

2023-07-12

En bra dystopi med intressanta miljöer och karaktärer. Detta är första tre delar om Juliette och andras liv i en framtida silo, där allt liv utanför är dött.

Monika W

2023-06-10

När vi gjorde en rundresa i norra England 2013 så var det en bok som syntes precis överallt. Jag blev otroligt nyfiken för den verkade vara något för mig. Vad finns att inte gilla med en dystopi, liksom. Året efter så fick jag Ull när jag fyllde år. Jag har ingen aning om varför det har dröjt nio år innan den blev läst, det finns inget alls att skylla på. Förutom kanske det att den här trilogin har råkat ut för det som är så vanligt; resten av serien har inte översatts.

Nu, efter att jag har läst boken så är det något av ett mysterium för mig att förlaget inte tyckte att de skulle satsa på en översättning av de två nästkommande delarna. Detta är helt fantastisk läsning. Fantasieggande, omvälvande och en liten gnutta klaustrofobisk. Den har, av somliga, kallats för den nya Hungergames, men det tycker jag inte alls. Hunger games för vuxna i så fall. För det här är mycket, mycket mörkare. Titeln kan tyckas vara lite märklig och ull figurerar faktiskt, rent bokstavligt i berättelsen, men jag tror mer på att det kommer från uttrycket to pull the wool over someone's eyes.

Jag blir nästan golvad av Ull och jag funderar till och med på att köpa fortsättningen. På engelska. Och då hör det till saken att jag typ aldrig nöjesläser på engelska. Jag måste ju bara veta hur det slutar. Och hur det egentligen började. Det känns som att det nog kan finnas en del likheter med dagens verklighet där. Mycket spännande läsning om makt och rädslan att förlora den. Vilket ju oftast betyder att man gör just det, förlorar den.

OBS! Detta är en kraftigt förkortad text. Hela finns på min blogg https://bokslut.blogspot.com/2023/06/bok-ull-av-hugh-howey.html

Cindy Kempe

2019-05-06

Wow - så skönt att få läsa om en kvinna som Juliette. Stark, modig, intelligent och händig. I denna bok en riktig hjälte. Dessutom lite okonventionella mönster i framför allt en relation vilket jag uppskattade. Att läsa om den här världen i silon känns som att vara där. Berättelsen får liv och skildras så väl att jag ibland nästan tycker mig känna lukten av olja och metall. Det är något väldigt tilltalande med dystopiska berättelser, de fascinerar och lockar mig och denna är inget undantag. Den behandlar även kontroll och makt på ett intressant sätt, något som ofta är gemensamt för genren. Men framför allt älskar jag Juliette.

Josefin Wahlén

2019-01-14

Väldigt intressant bok. I vissa stressiga stunder kändes det som om man var där med karaktärerna på grund av författarens beskrivande. Liknar såklart andra dystopier men den har en jättebra twist.

Jonathan Sjöberg

2018-11-11

Väldigt välskriven bok, där man får följa flera karaktärer i silon på nära håll och få deras perspektiv.

C

Carlos Borgström

2017-08-26

Extremt välskriven bok om än något långsam mellan varven. Boken bygger på en samling sammanhängande noveller från samma författare som sammanställts till en enhetlig bok. Något som blir ganska tydligt en bit in i boken då i varje fall jag upplevde historien som avslutad och undrade vad resten av boken möjligtvis kunde handla om. Oroa er inte, den blir lika spännande igen efter "avslutet".

S

Sofia Lindberg

2017-08-09

S

Sofia Lindberg

2017-08-08

Juliette och hennes medmänniskor lever i en stor silo under jordytan. Silon har hundratals våningar, och i de övre våningarna bor borgmästare, sheriff och högre etablerade personer. Längre ner harvar bönderna, och allra längst ner jobbar mekanikerna med att hålla hela etablissemanget med ström och el. I mitten av silon vilar IT-avdelningen, en avdelning som de andra inte vet så mycket om. I silon finns vissa regler att följa: följer man inte dem, straffas man. Det värsta straffet är att bli skickad på rengöring - ut ur silon för att rengöra de stora solenergiplattorna på silons tak. Efter mycket om och men hamnar Juliette i en situation där hon finner sig själv på väg ut för att rengöra. Ingen har någonsin återvänt från en rengöring. Vad väntar där ute?

Trots en ganska lång läsprocess så var Ull en helt okej trevlig upplevelse. Den var lättläst på ett bra sätt, det gick fort trots att väldigt mycket hände. Jag har lite svårt för när det är tusen huvudkaraktärer att hålla reda på, vilket den här boken visserligen hade, men jag tyckte att den löste ut det rätt bra.

Nu har jag suttit och stirrat på skärmen i flera minuter. Jag kommer inte på något mer att skriva om Ull. Boken var okej bra, det var okej kul att läsa den och karaktärerna var helt okej. Jag gillade den, men inte så mycket mer.

Maria B Hansson

2016-03-20

Ovanlig vinkling på en dystopi, men gjord av de klassiska ingredienserna. En riktig bladvändare där historien hela tiden driver framåt. Och det känns som bäddat för en del två

Kim M. Kimselius

2015-04-06

En skrämmande framtidsvision, som är så väl beskriven att den känns verklig. Det här skulle kunna hända.

Redan med första raden griper författaren tag i mig och det är helt omöjligt att sluta lyssna. Promenaderna blir allt längre, sömnen allt kortare eftersom jag lyssnar halva natten. Jag måste få veta hur det går!

Hugh Howey skildrar mästerligt alla karaktärer och med fasa inser jag att han även avrättar den i mitt huvud tänkta hjälten. Jag förstår att ingen går säker i boken, vilket gör den oändligt mycket mer spännande.

Tycker du om fantasy kommer du att älska den här boken. Läs den!

Till min glädje upptäckte jag att detta är första delen i en trilogi.

Kim M. Kimselius

2015-04-06

Tycker du om fantasy kommer du att älska den här boken. Läs den!

Till min glädje upptäckte jag att detta är första delen i en trilogi.

Maddes Bokblogg

2014-08-18

Spännande och välskriven.

A

Anna Jensen

2014-08-03

En av de bästa sci fi -böckerna jag läst. Grym!

Marianne Strandberg

2014-07-04

Ser fram mot nästa bok...

Liza Bolin

2014-06-23

väl genomarbetad dystopi, kan rekommendera till både unga och vuxna. jag fick aldrig någon riktig känsla för miljöerna dock, man tycker att gammal rostig silo inte vore så svår att skriva in i atmosfäriska beskrivningar men jag tycker det saknades något obestämbart.

G

Gunilla Jönsson

2014-05-11

Den bästa bok jag läst på länge. Nu vill jag bara läsa fortsättningen direkt.

N

Nike Bengtzelius

2014-04-22

Gillar! Men prologen (från början en novell, som resten av boken baserats på) är överlägset bäst. Resten är egentligen mest stoppning, även om det är bra stoppning.

Björn Engqvist

2014-02-28

Fantastiskt fin postapokalyps. Starkast i trilogin även om de andra två böckerna också är vansinnigt bra.

Jocke Arnell

2013-11-10

Härligt medryckande bok, fastnade fort i handlingen och karaktärerna. Bra exempel på efter katastrofen handling.

Johan Grindsäter

2013-03-23

Förbannat spännande och bra bok!

Mia S

2013-01-24

Lika bra som Ray Bradbury :)

Hanna Bragberg

2012-07-25

Super super bra (postapokalyptisk) berättelse: både story, karaktärer och stilistik var verkligen bra tyckte jag.