Tystnaden

DeLillo, Don

| 2021

Flag from sv

9


Det är en söndag 2022, och på Manhattan gör man sig redo för att se Super Bowl när all digital kommunikation plötsligt bryts. I en lägenhet möts fem människor som fyller tystnaden med ett samtal som rör sig in mot existensens innersta rum: Vilka är vi egentligen när bruset försvinner? Vad innebär det att vara människa i en värld som vår? Tystnaden skrevs innan Covid-19 tog över världen, men dess handling speglar på ett spöklikt sätt vår tids undantagstillstånd. Frågorna den ställer, däremot, är tidlösa.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Martin Ljungqvist

2020-12-27

Betyg

Den här romanen utspelar sig mestadels på Manhattan år 2022. Den akademiska dialogen och karaktärerna fångade mig i ljudboksversionen av denna bok. Hur folk interagerar som vanligt före något oväntat händer, sedan slocknar alla skärmar, då kommer konspirationsteorier och chock. Det digitala samhällets sårbarhet. Fokus ligger på karaktärernas reaktioner på en händelse med okänd orsak.

Det finns några fina tankeväckande filosofiska stråk i boken. Jag gillar den akademiska känslan med hänvisningar till Einstein. Ljudboksversionen är 2 timmar, så det är mer en radiopjäs än en roman, men den skulle potentiellt kunna vara början på en thriller. Jag skulle gärna haft mer substans i historien. Det finns också ett svart stråk i karaktärerna som inte alltid är så empatiska, vilket känns något omotiverat; vissa kanske blir så i en slags passiv chock, men inte alla.

Don DeLillo skrev denna roman innan Covid-19-pandemin började, när han var 83 år gammal. Den släpptes i år 2020 och har en slags timing nu kring nedstängningar på grund av pandemin, även om de är av ett annat slag.

Jag lyssnade på boken på Audible där olika skådespelare gör de olika karaktärerna. Boken kommer även på svenska med titeln 'Tystnaden' på Albert Bonniers förlag i januari 2021.