
Stig Dagermans mest unika uppdrag som journalist var när Expressen föreslog att han skulle åka till Tyskland hösten 1946. Landet låg i spillror efter kriget och rapporterna därifrån var få och motstridiga. De artiklar han skrev under sin resa samlades sedan i boken Tysk höst, som kommit att framstå som ett unikt verk i genren. På många sätt grundmurade Stig Dagerman med Tysk höst ryktet om sig som en av Europas främsta litterära röster. Hans sätt att skriva journalistisk prosa har varit stilbildande, och hans rapport från ett krossat Tyskland har genom åren blivit en viktig studie av krigets brutala efterverkningar. Med ett nyskrivet förord av Elfriede Jelinek. Utgåvan är kommenterad av Dagermanspecialisten Hans Sandberg.
Visa mer
Recensioner
2016-10-02
Betyg
Första Dagerman-boken för mig och förväntningarna var därför höga. Det är en fin liten bok, många skarpsynta iakttagelser formulerade med smakfull prosa. Men Dagerman lyckas inte helt med att komma nära personerna och det han skildrar. Det är hela tiden lite för sakligt och distanserat.
2011-11-24
Betyg
Vissa artiklar är helt lysande men andra håller inte lika hög kvalitet. Sammanfattningsvis ett unikt och intressant reportage om efterkrigstidens Tyskland som bär "tidlöshetens aura" över sig. Vilka är offer och vilka är förövare, hur behandlar man en slagen nation, hur ställer man förövarna inför rätta? Vilka är förövarna?
Betyg
Förmodligen en av de bästa böcker jag läst. Jag är imponerad av Dagermans klarsyn och intelligenta kommentarer. Han reser i ruinerna och berättar vad han ser och tar ställning -- moralisk ställning. Han försvarar moraliska principer som ska gälla alla. Jag har fått oförglömliga bilder av Tysklands lidande 1946.