Tysk höst

Dagerman, Stig

| 2010

Flag from sv

278


Stig Dagermans mest unika uppdrag som journalist var när Expressen föreslog att han skulle åka till Tyskland hösten 1946. Landet låg i spillror efter kriget och rapporterna därifrån var få och motstridiga. De artiklar han skrev under sin resa samlades sedan i boken Tysk höst, som kommit att framstå som ett unikt verk i genren. På många sätt grundmurade Stig Dagerman med Tysk höst ryktet om sig som en av Europas främsta litterära röster. Hans sätt att skriva journalistisk prosa har varit stilbildande, och hans rapport från ett krossat Tyskland har genom åren blivit en viktig studie av krigets brutala efterverkningar. Med ett nyskrivet förord av Elfriede Jelinek. Utgåvan är kommenterad av Dagermanspecialisten Hans Sandberg.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

D

Daniel Johansson

2019-11-21

Betyg

Klassiker av en anledning

B

Benjamin Elfors

2016-10-02

Betyg

Första Dagerman-boken för mig och förväntningarna var därför höga. Det är en fin liten bok, många skarpsynta iakttagelser formulerade med smakfull prosa. Men Dagerman lyckas inte helt med att komma nära personerna och det han skildrar. Det är hela tiden lite för sakligt och distanserat.

Sofia Grundtman

2015-02-04

Betyg

"I jämförelse med det slutna är det öppna lidandet blygt, tillbakadraget och tystlåtet."

Siri Salminen

2014-08-18

Betyg

fantastiskt bra!

Britta Weiler

2014-02-21

Betyg

Mycket intressant bok om sådant som inte berättats så mycket om på annat håll om andra världskrigets Tyskland.

L

Lars Sederlin

2013-09-05

Betyg

Lysande är ett för litet ord om denna tunna lilla skrift.

G

greger andersson

2011-11-24

Betyg

Vissa artiklar är helt lysande men andra håller inte lika hög kvalitet. Sammanfattningsvis ett unikt och intressant reportage om efterkrigstidens Tyskland som bär "tidlöshetens aura" över sig. Vilka är offer och vilka är förövare, hur behandlar man en slagen nation, hur ställer man förövarna inför rätta? Vilka är förövarna?

Klinga

2011-03-03

Betyg

Förmodligen en av de bästa böcker jag läst. Jag är imponerad av Dagermans klarsyn och intelligenta kommentarer. Han reser i ruinerna och berättar vad han ser och tar ställning -- moralisk ställning. Han försvarar moraliska principer som ska gälla alla. Jag har fått oförglömliga bilder av Tysklands lidande 1946.

Conny J

2010-11-04

Betyg

Oerhört bra...

Nanna Naumann

2010-10-01

Betyg

Fantastisk skildring av ett efterkrigs-Tyskland man sällan hör om. Kanske finns det mer att lära av denna bok än av den ständiga ström av koncentrationsläger-skildringar som aldrig sinar... Hur bygger vi en demokrati? Hur avslutar vi ett krig?

Mats Ahlgren

2010-05-06

Betyg

En av de bästa böcker jag läst. Stämningen i Tyskland direkt efter kriget. Han beskriver den där melankoliska känslan man kan ha när man är ute och reser på egen hand. Allt känns autentiskt.

Bengt Månsson

2010-04-06

Betyg

Bygger på författarens resa i Tyskland 1946. En verkligt deprimerande men lärorik historia.