Tysk hst

Dagerman, Stig

| 2010

Stig Dagermans mest unika uppdrag som journalist var nr Expressen freslog att han skulle ka till Tyskland hsten 1946. Landet lg i spillror efter kriget och rapporterna drifrn var f och motstridiga. De artiklar han skrev under sin resa samlades sedan i boken Tysk hst, som kommit att framst som ett unikt verk i genren. P mnga stt grundmurade Stig Dagerman med Tysk hst ryktet om sig som en av Europas frmsta litterra rster. Hans stt att skriva journalistisk prosa har varit stilbildande, och hans rapport frn ett krossat Tyskland har genom ren blivit en viktig studie av krigets brutala efterverkningar. Med ett nyskrivet frord av Elfriede Jelinek. Utgvan r kommenterad av Dagermanspecialisten Hans Sandberg.

D

Daniel Johansson

2019-11-21

Klassiker av en anledning

B

Benjamin Elfors

2016-10-02

Frsta Dagerman-boken fr mig och frvntningarna var drfr hga. Det r en fin liten bok, mnga skarpsynta iakttagelser formulerade med smakfull prosa. Men Dagerman lyckas inte helt med att komma nra personerna och det han skildrar. Det r hela tiden lite fr sakligt och distanserat.

Sofia Grundtman

2015-02-04

"I jmfrelse med det slutna r det ppna lidandet blygt, tillbakadraget och tystltet."

Siri Salminen

2014-08-18

fantastiskt bra!

Britta Weiler

2014-02-21

Mycket intressant bok om sdant som inte berttats s mycket om p annat hll om andra vrldskrigets Tyskland.

L

Lars Sederlin

2013-09-05

Lysande r ett fr litet ord om denna tunna lilla skrift.

G

greger andersson

2011-11-24

Vissa artiklar r helt lysande men andra hller inte lika hg kvalitet. Sammanfattningsvis ett unikt och intressant reportage om efterkrigstidens Tyskland som br "tidlshetens aura" ver sig. Vilka r offer och vilka r frvare, hur behandlar man en slagen nation, hur stller man frvarna infr rtta? Vilka r frvarna?

Klinga

2011-03-03

Frmodligen en av de bsta bcker jag lst. Jag r imponerad av Dagermans klarsyn och intelligenta kommentarer. Han reser i ruinerna och berttar vad han ser och tar stllning -- moralisk stllning. Han frsvarar moraliska principer som ska glla alla. Jag har ftt ofrglmliga bilder av Tysklands lidande 1946.

Conny J

2010-11-04

Oerhrt bra...

Nanna Naumann

2010-10-01

Fantastisk skildring av ett efterkrigs-Tyskland man sllan hr om. Kanske finns det mer att lra av denna bok n av den stndiga strm av koncentrationslger-skildringar som aldrig sinar... Hur bygger vi en demokrati? Hur avslutar vi ett krig?

Mats Ahlgren

2010-05-06

En av de bsta bcker jag lst. Stmningen i Tyskland direkt efter kriget. Han beskriver den dr melankoliska knslan man kan ha nr man r ute och reser p egen hand. Allt knns autentiskt.

Bengt Mnsson

2010-04-06

Bygger p frfattarens resa i Tyskland 1946. En verkligt deprimerande men lrorik historia.