Tvångströjan

Trosell, Aino

| 2004

Stämningen i bussen är hög, niorna har redan börjat tulla på sina matsäckar. De vuxna - lärare och anhöriga - beskärmar sig över en sådan aptit. Uppe på fjället är solen försvunnen, när de kliver ur bussen kliver de rätt in i ett moln. Dimman var väntad och under vandringen kommunicerar lärarna med varandra via radio. Plötsligt lägger sig främmande röster i samtalen, främmande manliga röster som inte verkar höra den yngre lärarens anrop. Utan förvarning viner så en kula tätt förbi huvudet på honom och han kastar sig ner samtidigt som han skrikande beordrar alla att omedelbart återvända till bussen - omedelbart! Eftersom de tydligen hamnat mitt i en älgjakt fast det är för tidigt. När alla åter samlats vid bussen fattas Sammy. De finner honom snart. Han är skjuten i huvudet och bortom all hjälp. Ganska snart får de också kontakt med jaktlaget som nu förstår att de vådaskjutit en femtonårig...

Blommiga Barbro

2023-12-03

Omläsning💖
Siv Dahlin har avslutat sin anställning som hotellstäderska på Högfjällshotellet och istället tagit tjänst inom Malungs hemtjänst där hon ingår i vikariepoolen. För att dryga ut sin dåliga ekonomi har hon dessutom börjat städa svart. Samtidigt är en lokal skola ute på friluftsdag med lärarna Linjo Sven och Axel Svensson som har svårt att hålla reda på klassen med äventyrssugna femtonåringar. Siv är uppe på fjället, städar en sportstuga och står med sin välkända mirakeltrasa upphöjd på det långa skaftet och putsar fönster för brinnande livet när hon lägger märke till en massa skolbarn utanför fönstret. Barnen är upprörda, vissa skriker och gråter. Siv lämnar sportstugan, tar sig ner till gruppen av upprörda barn, föräldrar och lärare och får veta att en femtonårig pojke, Sammy har blivit vådaskjuten. Han är nu död. Siv får kontakt med Sammys moster Marlene, ägarinna till en exklusiv klädbutik där Siv en gång köpt sig en dyr men mycket användbar bh.
Snart ser sig Siv åter inblandad i ett mystiskt mysterium. Polisen skriver av skjutningen som en olycka, men när Siv träffar pojkens mor, den alkoholiserade Peggy som haft ett stormigt förhållande med en av männen ur jaktlaget- så blandar sig Siv åter i utredningen.
Snart inträffar en mystisk brand som följs av mordförsök och kidnappning. Katter sägs ha nio liv, men Siv, en alldeles vanlig kvinna har bara ett. Kommer hon att klara sig undan med livet i behåll?
Som tur är har hon hjälp av traktens lokala poliser, Mor Lennart och Härskare Olov.
När hon inte leker amatördetektiv och ställer frågor, så åker hon runt till traktens gamla och sjuka och får så träffa b.la: Backhans Majlis, en gammal filosofiskt lagd dam som närmar sig de hundra, Patrik som ännu inte fyllt fyrtio men som lider av en svår muskelsjukdom som snart ska komma att ta hans liv och så har vi den el-allergiska Anna Katarina Bengts som lever ensam i en kall husvagn med en massa katter mitt ute i skogen.
Det här är den tredje deckaren i serien om den impulsiva arbetarkvinnan Siv. Den är både spännande, underhållande som gripande. En blandning av proletärroman såväl som deckare. Den här kan jag varmt rekommendera!
Toppbetyg!

Solveig Andersson

2017-11-17

Talbok storytel, Annelie Norberg läser
Inläserskan lyckas förmedla den här historien med bravur. Jag sugs in i det Trosellska-landskapet och romanen som samtidigt är en deckare, berör mig mycket med sitt excellenta språk. Fyra stjärnor. Läs den!

Ewa H

2015-07-12

Ångrar att jag ens började läsa denna s k kriminalroman. Måste erkänna att det var många, många sidor som jag bara ögnade förbi i letandet efter något som förde händelserna framåt. Sida efter sida med funderingar och skildringar kring hemtjänsten i glesbygd och mot slutet också flirtande med hbtq-rörelsen. Övriga Siv Dahlin-böcker har varit betydligt bättre.

L

Lilian Lidforss

2015-07-10

Bra och spännande Dahlin-deckare!/Lilian

Mats Sigfridsson

2014-09-09

Välskriven men saknar spänning. Ganska alldaglig och tradig. För mycket "vänstergnäll".