En oktoberdag 2013 frsvinner pltsligt tv vlartade tonrsflickor frn sitt hem i Norge. Deras frldrar pendlar mellan panik och frtvivlan. Vad kan ha hnt dem? S kommer chockbeskedet: de har gtt ver grnsen till Syrien. Men deras far r inte typen som ger upp. Ordd ger han sig in i det krigshrjade landet p jakt efter sina dttrar. Vilka r systrarna Ayan och Leila? Vad frde dem frn en trygg tillvaro i ett litet norskt samhlle till kalifatet i Raqqa? I Tv systrar ger sig sne Seierstad, den bstsljande och kritikerrosade frfattaren till Bokhandlaren i Kabul och En av oss, i kast med en av vr tids viktigaste och mest komplicerade frgor. Varfr radikaliseras muslimska ungdomar som vxer upp i vst? Vilka r de mnniskor som sker vrvning i IS? Som f andra lyckas sne Seierstad komma nra inp de mnniskor hon skriver om. Tv systrar r berttelsen...
Denna bok r absolut bde intressant och detaljerad. Men jag kan knna att den r lite fr detaljrik emellant. Vissa delar knns enbart som utfyllnad och jag tycker inte det bidrar till svaren om varfr tv systrar vljer att frivilligt bege sig till krigets Syrien och Isis.
I stort tycker jag dock att boken r bra och jag tror att det kan vara bra fr en del mnniskor att f se hur vgen till radikalisering kan g till. Jag uppskattar ven att lsa om hur det r att st dr som frlder och inte kunna gra ngot. Hur fr man hem ett barn som inte vill? Hemskt.
Historien grep tag i mig och jag hade grna ftt veta hur det gtt fr systrarna nu nr det gtt ngra r sedan boken skrevs. Men detta r verkligen en intressant bok som jag tror kan uppskattas hos flera.
2020-02-08
Det r skrmmande lsning men intressant och lrorikt. Tyvrr r det ju sant och denna religisa fanatism r ju mer aktuell n ngonsin. Svag 4:a
2017-05-05
Boken var vldigt lrorik och fick en att f en insyn och tankar om hur ISIS/Daesh fungerar med sin propaganda och rekrytering (till en viss del). Det kunde absolut ha blivit en stark 4a frn mig men jag anser att man kan uppfatta innehllet som vldigt rrigt, mnga namn och mnga arabiska ord plus att boken kunde ha varit kortare men nd lika lrorik.
Skrmmande lsning, men nd intressant. Kan frst flickorna, de har sin tro och ker dit de knner sig hemma ( kan tycka att fler kunde gra det) Dremot r det synd om frldrarna och brodern som ska frska handskas med detta. Att systrarna ansluter sig till IS och frsvarar deras instllning kan inte vara ltt att ta in.
2016-12-06
Intressant bok p det hela taget, men Seierstad hade kunnat redigera lite hrdare i materialet eftersom den blir lite lng ibland.