Två sekunder i Byron Hemmings liv

Joyce, Rachel

| 2014

År 1972 läggs två sekunder till tiden, för att balansera klocktiden med jordens rörelse. Byron Hemmings visste detta eftersom James Lowe hade sagt det till honom. James Lowe var den smartaste pojken i skolan. Men hur kan tiden ändras? När tiden flyttas fram sker det ofattbara. När Byrons mor kör honom till skolan den morgonen är hon stressad. Hon gör ett oförlåtligt misstag och deras perfekta värld krossas för alltid. Går det att skylla på de två sekunderna? Kan det som hände någonsin rättas till? Författaren till Harold Fry och hans osannolika pilgrimsfärd är tillbaka med en roman fylld av humor och vemod.

Oj vilken felaktig förutfattad mening jag hade om den här boken. Jag trodde den skulle vara filosofisk, vacker och ganska lättläst. Lite småfinurlig och medryckande. Istället var den långtråkig, meningslös och intetsägande. Jag vet inte ens vad det är tänkt att jag ska ta med mig när jag har nått sista sidan? Vad ville boken komma fram till, vad var själva klimaxet och vad var poängen? Jag är så förbryllad.

Egentligen är boken som två berättelser i en. Dels en om Jim, som har kastats in och ut från psyket flera gånger tills dess att psyket lades ner. Han lider av tvångstankar och har svårt med det sociala spelet. Dels handlar boken om Byron och dennes mamma Diana och hur de tror att de kör på en liten flicka och hur de hanterar det.

Delen om Jim är fin och intressant. Han känns verklig och är en sorgsen spillra av någon han en gång var som vi bara skymtar ibland. Däremot är han inte tillräckligt sorglig eller märklig för att väcka ett intresse kring vad som egentligen har hänt honom.

Delen om Byron och Diana känns totalt meningslös och urbota tråkig, långrandig och sorglig. Jag fastnar aldrig för någon av karaktärerna, de känns inte verkliga och inte helt färdiga.

Eftersom det aldrig riktigt framgår vad de två delarna har med varandra att göra så har jag svårt att motivera mig till att fortsätta just under Byron-delarna. Och mot slutet av boken skummar jag mest, för jag kan inte se vad som skulle kunna hända som skulle vara tillräckligt spännande eller intressant för att lyfta boken. Jag vill bara att den ska ta slut.

Eva Pettersson

2015-05-16

Vilken fantastiskt fin berättelse! Den grep tag i mig från allra första stund, och höll mig vaken alldeles för länge på nätterna, eftersom jag hela tiden ville läsa vidare. En ny favoritförfattare för min del!

B

Berit WT

2015-01-17

Egentligen en spännande berättelse men den lyckades aldrig riktigt fånga mig.

Maria Klamas

2014-11-12

Snyggt omslag räcker inte alltid... baksidestexten var oxå intressant, men inte heller det räckte... Historian måste bära hela vägen från sida ett till slutet... och det gör inte denna bok... Det är tidsförskjutningen som är utgångspunkten och då händer något hemskt... detta hemska ger en massa hemligheter, ångest och oro och leder till konsekvenser för familjen som står i bokens fokus. Sonen gör allt för att ordna och lösa situationen... Men det blir för masigt, det sista orkar jag inte läsa varje sida... det blir ett jäspande och så slog jag ihop boken och valde en ny...