I ett frfallet hus, i en liten stad i den amerikanska mellanvstern lever de tv frldralsa tonrsflickorna Ruth och Lucille tillsammans med sin moster Sylvie. Huset ligger vid sjn Fingerbone som tagit bde faderns och moderns liv. Robinson skildrar tv flickors mycket skilda vgar till frigrelse under ledningen av den excentriska mostern. Romanen, som var Robinsons succdebut, kom ut i USA 1980 och har tidigare givits ut p svenska med en annan titel.
2019-05-02
En berttelse om de tv systrarna Ruth och Lucille berttad genom Ruths gon. De r frldralsa och uppfostras av sin mormor, tv gamla mostrar och sedan av den bohemiske Sylvie. Det r en mrk berttelse med mnga bottnar. Fantastisk prosa och miljbeskrivningar. Skildringen av de bda systrarnas olika vgar till frigrelse och syn p Sylvie r stark. Rekommenderas men behver tid att smlta. En bok jag troligtvis kommer att lsa om d jag r sker p att jag kommer att se nya saker.
Lste den gamla versttningen frn 1981 med den fniga titeln "Systrar olika som br". Doris Lessing har om romanen sagt "detta r inte en berttelse som man skyndar igenom, ty varje rad r en njutning." Och s uppfattar ocks jag lsupplevelsen. Robinsons subtila formuleringskonst, frmgan att fnga de sm detaljerna nr det behvs och frmgan att lta bli. Jag tnker p frfattare som Alice Munro och E. Annie Proulx och jag r hnfrd.