Året är 1831. Asien och Europa har de senaste åren drabbats av en koleraepidemi som lett till massdöd med påföljande oro och upplopp. Trots att det ännu är relativt lugnt vid Toscanas kust har Adolf Fredrik Munck bestämt sig för att stanna inomhus resten av livet. Ett långt och händelserikt liv har det varit. Han har bott i Tyskland, Österrike, Pisa, Neapel och slutligen Massa, i närmare fyrtio av sina åttiotvå år, utkastad ur sitt eget land efter att hans arbetsgivare, välgörare och olycka blivit mördad.Gustav III hade anledning att vara tacksam mot Munck, inte minst för att den erotiskt kunnige hovstallmästaren handgripligen hjälpt den tafatte kungen när en avkomma skulle bli till. Men det ledde också till illasinnade rykten om det verkliga faderskapet, som förpestade både Gustavs och Munckens tillvaro. Kungens nåd förbyttes småningom i bedrägeri och svek. Det är sådant och mycket...
Visa mer
Recensioner
2023-03-04
Betyg
Språket emellanåt svårt att förstå men förstärker tidseran som boken utspelar sig i. Blir två stjärnor ⭐️⭐️
2022-04-14
Betyg
Med den svenska historien som bakgrund briljerar Klas Östergren med vackert språk och en delvis sentimental berättelse som verkligen berör.
Betyg
Två pistoler av Klas Östergren är en historia berättad med en intuitiv inlevelse som får den historiska gestalten Adolf Fredrik Munck med sitt fascinerande levnadsöde att framträda som en människa av kött och blod.
Våren 1831 befinner sig Munck i sitt hem i Toscana. Koleran närmar sig och han bestämmer sig för att stanna i sitt hem. Han är ensam, utblottad och gammal, så han tänker att isoleringen nog inte blir så lång ändå. Livet är enkelt, styrt av strikta rutiner och för säkerhets skull med två laddade pistoler i pottskåpet.
Den förre hovstallmästaren har inga tillgångar kvar förutom sin stolthet och sina minnen. Livet är slocknade lidelser med ett och annat ögonblick av resignation.
Alla minnen är inte vackra, men de är hans. Hans att blåsa upp i viktighet och självförhärligande.
Munck har alltid varit trogen sin kung, men framför allt sig själv. Ändå är det Gustav III och Sofia Magdalena som han har format sitt liv kring. Den unge, fattige mannen från Finland som med ambition och fingertoppskänsla lyckades stiga i graderna vid hovet för att en period bli kungens närmaste förtrogne har blivit ihågkommen för två saker. Han var den som såg till att kungaparet kunde frambringa en kronprins och han var den regeringsmedlem som förfalskade värdepapper. Själv erkänner han sig inte skyldig till något annat än girighet. När han hade möjlighet såg han om sitt hus men blev också utnyttjad och svartmålad.
Språket är skenbart enkelt och oerhört uttrycksfullt. Det är vackert och vemodigt om vidriga upplevelser. Det är insiktsfullt och inkännande om hovlivets villkor, om ränkerna, förhoppningarna och hemligheterna. Det är en stillsam och ömsint skildring av ålderdomens vedermödor.
Miljöerna ger bilder av allt från Gustav III:s lysande hov till ett Karlskrona som stinker krig och sjukdom. Människornas livsvillkor, känsloliv och sätt att tänka skildras så att de känns nära, bekanta. Deras förhoppningar, drömmar och oro berör mig så starkt.
Det här är en berättelse om hur flyktigt det är, det där livet som verkar så viktigt när det pågår.
Betyg
Här skördar skrivarvirituosen Klas Östergren glada triumfer, när han berättar om Adolf Fredrik Muncks liv och Gustaf III: s hov, som kläs av in under särken. Ja, nog kan man läsa in passningar till de mer högstämda och "upphöjda" medlemmarna av Svenska Akademien om man vill. Nöjsamt att lyssna när Klas läser sin bok är det hur som helst.