Väinö Linnan kirjailijanuran loistava, historiallinen läpimurto. Sodan kritiikki ja suomalaisen sotilaan muistomerkki. Romaani, joka kulkee isältä pojalle.
Okänd soldat (originaltitel: Tuntematon Sotilas) - Väinö Linna
Ute i ödemarken, i ingenmansland, längs den finska gränsen utkämpas ett historiskt krig. Framom främsta linjen strider den finska armén mot den invandrade ryssen. I finska fortsättningskriget får läsaren stifta bekantskap med några mannar i en kulsprutepluton som strider vid fronten. Det är en vansinnig och ihärdig kamp som de för mot den inströmmande, ihärdiga ryska motståndaren. Det är en ojämn och ödesdiger kamp som kräver många finska offer och uppoffringarna. Det är tårdrypande och fruktansvärda krigsskildringar som efterlämnar djupa intryck. Det är den okända soldatens vittnesskildringar av krigets fasansfulla vanvett.
I romanen Okänd soldat av Väinö Linna får läsaren en inblick i det moderna krigets vanvett. Väinö Linna, som själv låg som inkallad soldat vid fronten, lyckas beskriva den dagliga våndan och ängslan som soldater fick genomleva. I välskrivna rader från finska fronten skildras den enskilde soldatens outhärdliga kamp mot både fienden och sin omgivning. Det är en handling där fokus ligger i soldaternas ögon på krigets vansinne och grymhet. Krigets meningslöshet skildras med kraftfulla ord och speglar verklighetens skräck i hjältedåd och nationalism med uppriktig anda. Det är händelser som lämnar läsaren både berörd och upprörd över krigets vansinne och vanvett. Okänd soldat av Väinö Linna är en tidlös klassiker som alla bör ta sig an att läsa.
2012-11-06
Detta är boken om krig, människor, liv och död. Andra böcker om krig kan slänga sig i väggen!
2011-05-19
Verkade både rolig och bra skriven vad jag minns, men väldigt svår. Sen denna finlandssvenska uppe på det också. Nej, tyvärr så fick jag lov att sluta läsa ganska omgående.
Är dock nyfiken på hans andra böcker, om dom nu kan tänkas vara lite enklare.