True Grit publicerades för första gången 1968 och har blivit förlaga till två filmer klassikern från 1969 med John Wayne i huvudrollen, och nu bröderna Coens filmatisering med Oscarsvinnaren Jeff Bridges, Hailee Steinfeld, Matt Damon och Josh Brolin i huvudrollerna. True Grit är berättelsen om Mattie Ross, som endast fjorton år gammal blir faderslös när en ynkrygg vid namn Tom Chaney skjuter hennes far till döds för en häst, 150 dollar i kontanter och två gamla guldmynt. Mattie lämnar sitt trygga hem och sin familj för att hämnas sin far. Hon anländer till Fort Smith i Arkansas och slår följe med Rooster Cogburn, den hårdaste sheriffen av dem alla. De bägge ger sig av på en våldsam och farlig mördarjakt som leder djupt in i det ogästvänliga indianterritoriet. Författaren Charles Portis har hyllats som en av Amerikas mest betydelsefulla författare och ses som föregångare till Cormac...
When Frank Ross is gunned down and brutally murdered in Fort Smith, Arkansas, his oldest daguther, Mattie Ross, at the age of fourteen sets out on a quest to hunt down avenge her fathers murderer, Tom Chaney. In first person, as an old spinster, Mattie retells how she hired Rooster Cogburn, US Marshal, a man to be of true grit, and together with LeBeouf, Texas ranger, (pronounced LaBeef) they set out to hunt down the outlaw and coward Tom Chaney. This is by far the most brilliant novel to depict western life after the American civil war. It may seem a simple novel about revenge but as the story takes hold it developes into an intruiging and capitvating quest for righteousness. Charles Portis manages to bring witty gallows humor to a serious story and by doing so he creates an icredible masterpiece. After reading True Grit for a third time I'm still impressed and asthonised by this masterpiece, it is always, in my opinion, a reliable novel to fall back on every now and again.
Kanske är en femma lite generöst, men boken överträffade mina förväntningar (som kanske inte var så höga), vilket jag känner påverkar mitt betyg. I ett kort format ryms mycket berättelse, det gillar jag. Boken är trogen sin genre, definitivt vilda västern, men med en stark kvinnokaraktär, och det är så klart hon som gör hela historien intressant och läsvärd. Gillar också hur en del av skurkarna får "rättfärdiga sig" med några ord på fint moraliskt sätt, så att man får se fler sidor av saken. Lite gammaldags, men det ger ändå fler dimensioner. Men det kan förstås vara så som (den fiktiva) huvudpersonen minns det när hon berättar, eftersom allt berättas med hennes röst.
2012-04-06
Jag tänker inte ljuga utan säga som det är att jag har svårt för kvinnliga karaktärer som ska framställas som tuffa och hårda i många olika berättelser, ofta tenderar det till att bli överdrivet och inte trovärdigt (speciellt med tonåringar). Så är dock inte fallet när det kommer till True Grit (som betyder sant mod). Och det är verkligen vad den fjortonårige huvudpersonen Mattie Ross visar i denna vilda västern historia, där hon ska hämnas en person som mördat hennes far. Två Shiriffer (som inte vill ha med Mattie) rider de ut på jakt efter mördaren och Mattie följer efter dem. Vad som gör denna novell så bra är att ingen av personerna är svartvita, istället är alla inblandade lika skitiga som de är rena. Författaren (Charles Portis) lyckas skildra en handling där man får en djup insikt i de tre personligheterna och inte drunknar i våld. Detta är en äkta västern med långa innehållsrika samtal och inte överdrivet mycket vapen och våld, dock när vapen och våld väl kommer fram, kommer det verkligen fram. Mattie har en envis och motiverad personlighet som driver henne framåt i berättelsen, men hon är begränsad emot alla de vuxna män hon möter. Detta gör att historien blir trovärdig och mycket spännande, så att man vill följa Matties resa. Denna bok är lättläst och inte allt för lång. En mycket rekommenderad ?emellan de stora böckerna? ?bok.