Kampen för överlevnad sätts på sin spets i efterdyningarna av virusets framfart när ett nytt hot gör sig gällande. De som inte har smittats förstår snabbt att om de ska överleva måste de hålla sig undan när solen går ned.Det är när mörkret faller som de kommer fram. De förändrade.Törst är den andra och avslutande delen i serien om polisen Erik Anderson och tar vid där Raseri slutade, där ett virus spred sig som en löpeld genom Stockholm och lämnade inget annat än förödelse efter sig.
Andra delen i serien Raseri av Andreas Ek och även om denna bok inte var riktigt lika bra som första delen så är den uppe och nosar på full pott ändå!
Bokens handling är precis som i första boken en typisk apokalyptisk handling men med en liten bättre tvist än vad det brukar vara. Handlingen drar igång direkt där förra boken slutar och introducerar läsaren för några nya karaktärer samt några av de gamla kända karaktärerna.
I denna bok får vi som sagt grotta ner oss i nya karaktärer som kompletterade bra med de gamla karaktärerna, även om jag personligen hade svårt att gilla de nya karaktärerna. Samtidigt om nya karaktärer kommer in så får vi även följa med i ett nytt samhälle där livet mellan de dödliga och odödliga tar över mer och mer. Livet på dagarna tillhör de levande och på natten tar de förändrade över gör precis vad de vill för att få tag i lite blod.
Parallellt med de levande karaktärerna så fick vi även följa med in bakom de förändrades blickar. Då vi fick följa med under tiden som en karaktär blir smittad och senare även förvandlad till en förändrad. Vi får vara med när förändringen sker, hur hen tappar alla sina känslor och minnen och det enda som finns inom hen är ilska och jakten på mat, människoblod. Detta var en väldigt intressant och annorlunda vinkel som jag verkligen uppskattar att Andreas Ek skrev in i boken, att man även fick en inblick i de förändrades kropp och tankar var spännande.
Eftersom det har gått en stund sedan viruset tog över Sverige har huvudkaraktärerna kunnat andas ut lite och arbetar upp ett lager av mat, vatten och bensin för att överleva ute i skogen tillsammans.
Samtidigt som jakten på överlevande och kampen mot de förändrade pågår dras vi in i nya äventyr genom Sverige i jakt på att ordna fram ett vaccin mot det som från början antagligen orsakades av vaccin.
Även om jag inte riktigt uppskattade denna bok lika mycket som första delen så är det ändå en riktigt spännande och intrigfylld med många överraskningar och tvistar. Dödsfall som jag verkligen inte var beredd på och som jag verkligen blev överraskad av men på ett positivt sätt, då jag många gånger upplever att författare är lite för mesiga med en del karaktärer vilket Andreas Ek verkligen inte var i denna serie.
Andreas Ek har lyckats skriva ett väldigt bra avslut på en serie, ett avslut som ändå känns väldigt rimligt och verklighetstroget. Även om jag verkligen hade sett fram emot att läsa fler delar i denna serie så tror jag att det var ett bra val att hålla serien kort eftersom jag märkte redan i denna bok att det var en del upprepningar från förra boken. Vilket är något som det ofta blir när det handlar om apokalyptiska händelser, så ett kort men välskrivet avslut var något som verkligen behövdes och det tycker jag att vi fick också!
Kapitlen är välskrivna, detaljerade och fulla med spänning, detaljer och blod precis som i första boken. Tempot är högt och intrigerna många, trots det så är det lätt att hänga med i boken och alla händelser. Eftersom jag läste böckerna direkt efter varandra så gav det mig nog en stor fördel eftersom första bokens händelser var så färska men jag tror inte att det skulle vara något problem att läsa de med en stunds mellanrum heller.
Karaktärerna, nya som gamla kompletterar varandra och det är roligt att se att en del gamla karaktärer kom tillbaka från första boken.
Törst av Andreas Ek är en rapp, blodig och spänningsfylld bok som suger fast i en och håller en kvar till sista sidan. Intressanta karaktärer, tragiska händelser, blodiga och kaotiska städer och ett avslut som är både tillfredställande och trovärdigt. Med målande och detaljerade miljö - och karaktärsbeskrivningar är det lätt att fastna i boken och sträckläsning är nästan ett måste!
Jag kan starkt rekommendera denna bok till dig som tycker om blodiga, råa och spännande böcker med ett snabbt tempo, nu ser jag fram emot att läsa den avslutande delen i serien!
2018-12-11
Jag har som regel med de böcker jag får av författare och förlag, att recensera dem i den ordningen jag fått dem. Men ibland måste man gå ifrån sina principer. När en uppföljare till en bok som man gillade mycket dimper ner i ens brevlåda så kliar det ens fingrarna för mycket för att skall klara av och lägga boken åt sidan. Och just en sådan bok är det jag har läst nu. Ber om ursäkt till de andra författarna och förlag, men jag tror ni förstår känslan själva när ni håller i en bok ni väntat ivrigt på, men jag lovar era böcker kommer jag att läsa så snabbt jag kan.
Detta är Andreas Ek andra bok och är en direkt uppföljare till debuten, Raseri, läs här vad jag tyckte om den. Man skall inte läsa denna utan att ha läst hans debutbok, och det anser jag att man absolut skall göra då det är en riktigt bra bok. Förstår inte hur han kan ha blivit nobbat av förlag när han har skickat in sin bok till dem, men som tur så har han valt att ge ut den själv. Och det är verkligen ett imponerande verk han skrivit med dessa två böcker.
Det är högt tempo med det samma. I första boken fick vi lära känna de olika karaktärerna och effekterna av viruset. Nu har vi det i ryggen och nu är det överlevnad som gäller. Det är korta kapitel med ofta cliffhanger-slut. Man hoppar mellan olika karaktärer och det är inte en lugn sekund. Detta tempo och snabba kapitel gör att man bara skall läsa ett kapitel till.
Det är en närvaro i språket som gör att man är är tillsammans med de olika karaktärerna i de olika farliga situationerna som de hamnar i. Det är en utmärkt mix av spänning och karaktärsdriven berättande.
Det är en inte allt för vanlig version av zombies. Fast zombie är inte ett ord som används. Det är smittade folk som blir väldigt aggressiva och de rör sig inte långsamt som den klassiska versionen av zombies, dessa springer, ofta snabbare än en vanlig människa. Jag gillar också att det ligger en vetenskaplig förklaring till varför denna zombie-epidemi som bryter ut.
Jag tycker absolut att denna bok ligger rätt i tiden med tanke på hur populära tv-serier som The Walking Dead och dess spin-off Fear The Walking Dead är. Samt att nu pratas det mycket om att man skall förbereda sig om katastrofen är framme och slår ut samhället i ens land, det finns även kurser som kallas för Zombie-överlevnad som just tar upp att överleva i ett sönderfallet samhälle. Denna boken är som sagt lyckad, den har sina skräckmoment men den handlar också om att överleva och att hjälpa varandra.
Jag brukade jobba i en bokhandel och ibland kom det in folk som ville köpa en bok till någon annan som inte i vanliga fall läste böcker. Då brukade jag alltid fråga vad de hade för intressen, vad de såg på tv eller om de hade någon hobby. Hade någon då sagt att personen i fråga gillade att titta på The Walking Dead så hade jag utan minsta tvekan rekommenderat denna (och så klart första boken) till personen.
Jag rekommenderar denna varmt till alla som gillar skräck, vill läsa välskrivna böcker som är spännande och bygger upp karaktärerna bra. Jag hoppas att flera får upp ögonen för Andreas Ek, speciellt något stort förlag så att han kommer fram i ljuset, för det är ett imponerande start han har gjort med sina två böcker och jag kommer absolut att läsa nästa bok han kommer med.