Trollkarlens hatt

Jansson, Tove

| 1987

Flag from sv

1426


Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Betyg

En tidig vårmorgon tar Mumintrollet, Snusmumriken och Sniff en promenad. De hade tänkt gå upp på ett berg och på detta resa ett minnesmärke över att det var de som var där först. Men då upptäcker Sniff att någon redan varit där före dem. Det ligger en stor svart hatt på bergstoppen. Och när hatten sedan hamnar i Muminhuset och tjänstgör som papperskorg i detta börjar en lång serie märkliga händelser. Det visar sig nämligen att hatten tillhör en trollkarl. Bokens inledning med Mumintrollen som går i ide inför vintern känns en aning överflödig och det avslutande kapitlet med den stora festen som Muminmamman ordnar som tack för att hennes väska är återfunnen känns lite väl långt. Men annars är det en bra bok med många intressanta personligheter att känna igen sig själv eller någon annan i.

Eva Pettersson

2014-12-25

Betyg

Ännu en underbar bok med finurliga ordvrängerier och ett myllrande persongalleri som man inte kan annat än älska!

Eva Pettersson

2014-10-20

Betyg

Alldeles underbar!

amanda hildur

2014-08-13

Betyg

Jag älskar Mumindalen och alla dess invånare men Trollkarlens hatt var inget vidare. När inte språket flyter på lika vackert och med spetsiga, finurliga formuleringar som i Pappan och havet och när berättelsen aldrig riktigt hittar något huvudspår förlorar en bok av den här sorten sin charm. Det blir inte så mycket kvar. Den var gullig, men det var i stort sett också allt

R

Rakel Fagius

2014-01-30

Betyg

Jag hade glömt vilken underbar berättelse detta är. Härlig omläsning!

Mattias Renström

2012-02-02

Betyg

Det tar sig. Tre böcker lästa om mumintrollet och hans vänner, och den här gången är det riktigt bra. Det är roligt skrivet samtidigt som det är riktigt stämningsfullt. Hoppas innerligt att efterföljande böcker lever upp till standarden som här sätts!

Ida

2011-08-25

Betyg

det händer en massa saker men jag tycker inte om den lika mkt som tidigare böcker. vet inte vad det är som gör det.

Nils Thor

2010-09-09

Betyg

Det börjar med en översvämning och fortsätter på en drivande teater. Vi får lära känna Homsan och Misan. Snusmumriken hämnas på parkvakten. Och många andra små äventyr.

Karin .

2010-09-08

Betyg

Tyckte inte alls om denna bok som barn, uppskattar den mer nu som vuxen.

Nils Thor

2010-09-08

Betyg

En underbar skildring av hur trollkarlens hatt hittades och vilka äventyr den förde med sig. Bland höjdpunkterna finns besöket på hatifnattarnas ö, Tofslan och Vifslans ankomst och den avslutande festen när muminmammans väska återfunnits.

Alf Ödlund

2010-04-19

Betyg

Jag hade kunnat välja vilken som helst av Tove Janssons Muminböcker för jag tycker om dem alla. Där finns en så härlig stämning av verklighetstrogen verklighetsflykt att drömma sig bort i.
Att jag ändå valde att kommentera just Trollkarlens hatt beror på den beskrivning av en trädgårdsfest, med kulörta lyktor i träden, som skildras i slutet. Dessa lyktor tänker jag på var gång vi hänger upp små färgade glasburkar med tända värmeljus i träden runt vår lilla stuga medan sommarskymningen sänker sig i skogen.