Trollkarlen från Övärlden

Le Guin, Ursula K

| 1985

Flag from sv

313


En efterlängatad nyutgåva av de tre första böckerna i serien om övärlden - Trollkarlen från övärlden, Gravkamrarna i Atuan och Den yttersta stranden. Ön Gont är en stormhärjad klippa i Nordhavet, berömd för sina trollkarlar. Sparvhök heter en av dem, en stolt och enstörig pojke som törstar efter kunskap, och han ska bli störst av dem alla. Men han använder sina krafter för tidigt och ovist. Av högmod kallar han upp en skugga från dödsriket och måste fly från dödsskuggan, ända tills han inser att bara han själv kan förgöra det onda, genom att slutföra det han påbörjat och ge skuggan ett namn. Men genom revan i tillvarons väv kommer också fram något namnlöst ont, som han sedan måste ägna sitt liv åt att bekämpa. Den kampen för honom till De Namnlösa Gudarna i gravkamrarna i Atuan, och slutligen till den yttersta stranden, gränsmarkerna mellan liv och död. Är hans kraft och kunskaper tillräckliga...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

M

Magnus Mohell

2018-07-22

Betyg

X

Liza Bolin

2016-06-30

Betyg

Otroligt säregen, snarare ett gammalt epos (á la odysséen eller aeneiden) än fantasy.

Kamali 

2015-09-22

Betyg

Könsstereotyp high fantasy som dessvärre är rätt ointressant och seg.

Sara Johansson

2014-07-25

Betyg

Började bra men va lite för okoncentrerad för att de skulle bli bättre betyg. Tyckte historien gick väldigt fort o lyssnade på en annan bok samtidigt så de gjorde de lite svårare att hänga med.

Anna-klara Akar

2012-09-06

Betyg

Nåt gör att dessa fantasyklassiker inte funkar längre synd, för de är riktigt bra med en välgenomförd värld, identitetsfrågor, kamp mot ondska och kärlek och vänskap. Trist trist.

Betyg

Underbar ungdomsbok av den Taoistiska och feministiska sci-fi och fantasyförfattarinnan Ursula Le Guin. Det var den första bok som beskrev en utvald pojkes liv på en trollkarlsskola och på så sätt är den en föregångare till Harry potterböckerna.

Mattias Lönnebo

2011-10-26

Betyg

Mycket bra och välskrivet.

J

Johan Falk

2011-07-27

Betyg

Så bra som det kan bli trilogin iaf. Även om några av de nya lyckas fånga stämningen, trots en del revisionism som iaf jag tycker förtar magin

Linda Åslund

2010-12-22

Betyg

Bra, habil fantasy. Fann senare böcker i serien fantastiska som barn, nu läser jag om den som vuxen och tycker att det är rätt och slätt välberättat men inte lika gripande ... Vuxenlivet gör väl så med böcker.

L

Liselotte Wijkmark

2010-06-26

Betyg

Den här serien kräver tid. Men har man väl trängt in i denna värld så är du fast. Kvinnans roll som föderska och den som lätt förlorar allt pågrund av att hon är den svagaste gentemot mannen kompenseras här med draktemat.

D

Dan Tilert

2009-07-14

Betyg

Passar bäst när man är lite yngre.