TRICK OR TREATMENT?

Singh, Simon

| 2008

Flag from en

Provides an examination and judgement of more than thirty of the most treatments in alternative medicine, such as acupuncture, homeopathy, aromatherapy, reflexology, chiropractic and herbal medicine.

Linus R

2013-07-06

Jag håller med tidigare kommentatorer om att den retoriska tonen inte är så finstämd och jag tror att författaren bjuder på onödiga öppningar för kritik. Ändå föredrar jag tydliga ställningstaganden framför luddiga fegformuleringar alla gånger. Jävligt viktig och bra bok som jag önskar att många skulle ha läst. Längst bak i boken finner man en del referenser.

Henrik R.

2012-04-13

Det är en tämligen underlig bok som gör en genomgång av den vetenskapliga evidensen för diverse "alternativa mediciner" men nästan helt saknar referenser. Men ok, det är menat att vara populärvetenskapligt. Dock slår författarna flera gånger an en lite väl auktoritär ton, t.ex. presenteras Mathias Eggers som en person med "internationellt rykte [som] borgar för ypersta vetenskapliga kvalité"; när vi beaktar Cochrane-samarbetets systematiska översikter så kan vi "tryggt förutsätta att deras slutsatser med stor sannolikhet är riktiga"; samt om om rapportering av av "alternativ medicin" i media: "vi föreslår att läsaren glömmer alla stort uppslagna rubriker och istället litar på vår slutsats här i boken". Allt detta må vara sant och korrekt men måste de skriva en på näsan med det? Borde inte dylika slutsatser falla ur beskrivningen/argumentationen?

Hursomhaver, bortsett detta är det en mycket intressant bok. Fokus på homeopati, kiropraktik, örtmedicin och akupunktur.

Adrien Combier Hogg

2011-07-05

Ännu en populärvetenskaplig fullträff av Singh! Texten är väldisponerad, medryckande och lättillgänglig - helt enkelt ett utmärkt format för vetenskapsjournalistik. Visserligen håller inte akribin den högsta nivån, men å andra sidan anser jag inte att detta heller är nödvändigt i sammanhanget (dessutom finns de viktigaste refererade arbetena sammanfattade i slutet av boken). Det enda jag egentligen kan klaga på är att tonen ibland blir lite väl polemisk och att alternativmedicinen överlag blir styvmoderligt behandlad. Det skulle kännas bättre för samvetet om de tyngsta argumenten FÖR alternativmedicinen också framfördes och behandlades i samma anda och utförlighet som argumenten för den konventionella medicinen. Eller kanske det helt enkelt inte finns några bättre grunder än just de få som framförs i boken? Nåväl, mycket intressant läsning är det iaf!

Bernt Eriksson

2010-08-23

Intressant på många sätt och jag håller med i det mesta. Men den är väldigt tråkigt skriven, tendensiös och förutsägbar i slutledningarna.

Karin Söder

2010-08-16

Japp, den här är helt klart läsvärd. Blir lite tråkig ibland pga för mig icke intressanta ljuplodningar, men på det hela taget en intressant och väldigt läsvärd bok. Hoppas nu hela världen uppmärksammar den!

* Mazuli *

2010-03-12

En bok alla borde läsa, vare sig du övervägt använda dig utav alternativmedicin eller inte. Mycket intressant!

Martin Zachrison

2009-07-01

Kanon, läs och sätt dina svagsinta vänner på plats.