Trial

Kafka, Franz

| 1977

Flag from en

6879


A gripping work of psychological horror, in its depiction of bureaucracy run amok Franz Kafka's The Trial skirts the line between fantasy and reality. This Penguin Classics edition is translated from the German with an introduction by Idris Parry.'Somebody must have laid false information against Josef K., for he was arrested one morning without having done anything wrong.' From this first sentence onwards, Josef K. is on trial for his right to exist. Once arrested, he is released, but must report to court on a regular basis - an event that proves maddening, as nothing is ever resolved. As he grows more uncertain of his fate, his personal life - including work at a bank and his relations with his landlady and a young woman who lives next door - becomes increasingly unpredictable. As K. tries to gain control, he succeeds only in accelerating his own excruciating downward spiral. Maintaining...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Lars B.

2023-01-10

Betyg

Den perfekta boken för bokcirkeln. Alla gör sin egen tolkning av denna märkliga berättelse.

Bokdjungeln

2022-11-17

Betyg

Är den här boken en vattendelare? Mycket möjligt. Jag tillhör dock inte sidan som hyllar den. Den är väldigt beskrivande, men tusan vad fokuserad jag kände att jag behövde vara för att hänga med.
Jag känner nästan att den som gillar boken antingen tillhör det gamla gardet eller är en person med ett tänkande och enormt djupt som orkar gå in i frågorna kring varför Kafka skrev boken, vad han tros kan ha menat osv.
Jag själv är en sliten småbarnsförälder som behöver något lite mer lättsmält just nu. Men om jag själv går in i tanken kring bokens varför så landar jag i att livet är skört. Allt kan tas ifrån oss från en dag till en annan utan att vi förstår. Vi står med varför? Varför blev mitt barn sjuk? Varför träffade min partner en annan? Varför finns jag idag men kanske inte imorgon. Som sagt, djupa frågor som jag gärna tänker på, men inte just nu..

Hampus Romu-Widell

2021-10-17

Betyg

Lättläst och underhållande

Hampus Romu-Widell

2021-10-17

Betyg

Lättläst och underhållande

M

Mikaela86

2021-05-27

Betyg

Har tidigare läst Kafkas Förvandlingen och älskade den. Jag kände direkt när jag började läsa Processen att det var Kafka, samma berättarstil, humor och träffsäkerhet. Det är en bok som inte följer mallen kring hur en bok ska vara upplagd men det är också det som gör den SÅ bra. Att aldrig som läsare få veta vad han egentligen är anklagad för är inte viktigt. Konst i text.

M

Mattias Hellqvist

2021-02-08

Betyg

Blev till min förvåning oerhört besviken på denna bok, efter alla lovord man hade tagit del av genom åren. Den var snarare högtravande med ett splittrat språk, stelt och ytligt. Dialogerna kändes inte äkta och var likadana genom romanen. Psykologin kändes inte alls trovärdig.

J

Jerker Söderlund

2020-11-08

Betyg

En fantastisk berättelse. Nattsvart, absurd, helgalen, men ändå oerhört rolig och träffsäker i en människo- och samhällskritik som är lika aktuell i dag som för 100 år sedan. En av mina absoluta favoriter.

J

Jenny Strid

2020-05-31

Betyg

Helt fantastisk bok enligt mig. Lekfull, seriös, rolig och otroligt gripande.

K

Katrin Lindh

2019-11-22

Betyg

M

Mikaela86

2019-11-04

Betyg

Förvandligen är fantastisk på många sätt. Detaljerna är underbart beskrivna. Vissa stycken är perfekta. Jag älskade stora delar men tycker slutet drog ner lite. Det verkar som att Kafka själv inte heller gillade sitt slut. Han hade iden att skapandet i sitt skrivande skulle löpa fritt. Det visar att han ville att berättelsen skulle leva sitt eget liv och hade då inget slut uttänkt från början. Utöver det är den fantastisk!

N

Niklas

2019-01-15

Betyg

Speciell

Philip Stenström

2017-10-10

Betyg

Josef K., en respektabel banktjänsteman, är häktad, detta enligt vaktarna som håller honom fängslad i sitt egna hem iallafall. Efter ett kortare förhör med inspektören, som utreder ärendet, är det fortfarande oklart för K. varför han egentligen är häktad. Han grips dock inte och får så småningom till och med lämna hemmet, trots häktningen. Pliktskyldigt, och redo att bemöta anklagelserna och anklagarna, inställer sig K. inför sessionsförhöret och rannsakningsdomaren. Det är inte vid den vanliga domstolen som det påbörjas och för K. blir det därför allt mer självklart att det hela måste vara ett enda stort missförstånd. Men trots sessionen framgår det inte någon anledning till varför K. är föremål för rättegången. Det blir en utdragen rättsprocess som tycks bara bli mer egendomlig för varje snedsteg som K. trasslar in sig i. En process med ouppnåeliga instanser och labyrintiska vägar med oändliga återvändsgränder i rättsystemet.

Processen är med sin roande och förbryllande absurdism en av Franz Kafkas mest kända mästerverk. Det är en roman som levererar texter med precision och finess. Det är den Kafkesqueka mardrömmen, med andra ord att bli byråkratins föremål med obegripliga vägskäl och byråkratiska komplikationer. Det är, förutom absurt, en surrealistisk fascinerande berättelse som bär ett djup på flera nivåer. För att skärskåda romanen kan man utgå från att berättelsen tydligt centrerar kring skuldkänsla, försummelse och rannsakning. Även den ensamhet som K. färdas med i sitt samvetet under berättelsens gång. Processen är en resa in i det mest egendomliga av världar som tänkas kan, och det tycks vara en komplicerad och extremt mångtydig sådan. Jag, och säkert många andra, både njuter och förundras för varje sida som belyser och upplyser om livets stora tankar. Det är, trots den melankoliska skildringen, ett verk med olidliga särdrag som provocerar och fascinerar. Det är helt enkelt en läsupplevelse som ej får gå obemärkt förbi.

L

Ludvig af Klercker

2017-08-07

Betyg

Bisarr och ångestframkallande. Trots handlingens absurditet (eller kanske tack vare?) finns ändå en igenkänningsfaktor i huvudkaraktärens lidande. Mycket välskriven berättelse - rekommenderas varmt.

Philip Stenström

2017-08-05

Betyg

Gregor Samsa arbetar hårt som handelsresare och har aldrig försummat en dag av arbete. Precis som med sitt jobb ligger hans förpliktelser också hos sin familj, som han dagligen sliter för att försörja. Men en morgon vänds tillvaron helt upp ocn ner; Gregor vaknar och upptäcker att han har förvandlats till en skalbagge. Trots det faktum att Gregor blivit en otymplig insekt försöker han rutinmässigt återgå till sitt dagliga leverne som om ingenting hänt. Franz Kafka har med "Förvandlingen" skapat en tidlös klassiker som förändrat litteraturen för evigt. Den egendomliga berättelsen om Gregor och familjen Samsa förbryllar och fascinerar samtidigt som den med svart humor underhåller. För mig, och säkerligen för många andra, är "Förvandligen" en bok som är värd en omläsning minst en gång om året.

T

Therese

2017-05-20

Betyg

Underbar som klassiker trots sin relativt händelsesnåla handling.

A

Alva Brogren

2017-02-16

Betyg

U

Ulf Pettersson

2017-01-18

Betyg

lite för svår för mig, kan inte se de djupare tankar man kanske borde förstå

Danje Förlag

2017-01-10

Betyg

Synd att han inte han skriva klart den... slutet kommer lite abrupt.

Men fram tills dess... en svårslagen läsupplevelse.

F

Filip Robertsson

2016-06-26

Betyg

Lite av en besvikelse. Får känslan av att denna bok av många hyllas ganska slentrianmässigt.. Vissa delar är bra, riktigt bra, andra känns ofokuserade och omotiverade. En del av de många och långa monologerna är tunga att plöja igenom men bidrar förvisso till den lite obehagligt menlösa stämningen. Påminner en del om Brott och straff, men jag föredrar Dostojevskijs hantverk.

ulf forsberg

2016-04-03

Betyg

En av de stora klassikerna, och som sådan försedd med ett djup man kanske inte så lätt tillägnar sig vid en första genomläsning. Läs om den efter en tid och du har mognat (kan man hoppas).

Xenia Oxenstierna

2016-03-27

Betyg

Svår att följa, i den mening att jag som läsare inte dras med i berättelsen.
Josef K går i genom en process där han träffar många olika människor som förhör och hjälper K i sin utveckling.
Mig föll handlingen inte i smak. Alldeles för tråkig story.

Anna

2016-01-02

Betyg

Kafkastämningen <3

Emma Svanberg

2015-11-28

Betyg

Läste på tyska, borde nog läsa på sesnka för att förstå allt. Men ett vackert språk och klaustrofobisk känsla som alltid

Emma Svanberg

2015-11-28

Betyg

Läste på tyska, borde nog läsa på svenska igen för att förstå allt.

I

Inger Jonsson

2015-03-23

Betyg

En utmärkt uppläsning av en märklig bok. Finns det en symbolik som jag inte förstår?

Vickan 82

2015-01-13

Betyg

känns helt enkelt för äckligt med den där skalbaggen...

L

Laban Johansson

2014-12-12

Betyg

Jag bara älskar Kafka!

U

Ulrika Håkansson

2014-10-23

Betyg

Mycket bra bok! Jag har trott att den skulle vara lite svår, eller åtminstone tråkig, men icke!

Sebastian Ersson

2014-09-24

Betyg

En av mina favoritböcker. Jag har läst den tre gånger och blir alltid lika trollbunden. Den är obehaglig, surrealistisk, skrämmande, fascinerande och inspirerande.

Siri Salminen

2014-08-21

Betyg

grym!

Pernilla Lindholm

2014-06-23

Betyg

Att återse Gregor Samsa gör mig påmind om vad det är jag gillar så mycket med Kafka - han vågar beskriva livet utan att skönmåla det. Av det jag har läst av Kafka så tycker jag fortfarande att Förvandlingen kammar hem förstaplatsen. Det här är kanske tidernas bästa långa novell.

E

Emma Nilsson

2014-02-10

Betyg

En av de bästa romaner jag läst. Inspirerande. Så tydlig i att den har ett budskap, samtidigt som budskapet är otroligt subtilt. Genialisk helt enkelt.

Jenny Eriksson

2014-01-17

Ingeborg Amnéus

2013-11-27

Betyg

Tja, nu har jag i alla fall läst den...

S

Sara Frimodig

2013-09-23

Betyg

En bok som jag inte vet om det ens är värt att försöka förstå sig på. Vi läste den i Svenska B på gymnasiet och jag tror jag har analyserat varenda liten detalj som finns att analysera. Trots det vet jag inte riktigt vad boken handlar om, egentligen. Kanske handlar den bara om Josef K, kanske handlar den om mycket mer. Hur som helst så tycker jag att den var underhållande och kul att ha läst.

S

Sara Åman

2013-05-29

Betyg

Älskar den här boken. Den har ett djup som är tacksamt att diskutera och analysera. Trots lite hopp är den lätt att ta sig igenom.

L

Liselotte Wijkmark

2013-05-21

Betyg

En bra text trots sin hoppighet. Känslan han förmedlar är bara Kafkalik. Det är ingen text du kan lägga ifrån dig och börja om och om igen på. Den kräver kontinutet. Texten är så kompakt att den bara kan läsas i långa stycken. Den kräver att man komme in i rytmen. Först då blir den riktigt bra..

sebastian wright

2013-05-19

Betyg

Ett underbart språk i kombination med en härligt bisarr handling ger en oförglömlig läsupplevelse.

O

Olof Skoglund

2013-03-28

Betyg

Mycket bra skriven. Kan inte låta bli att dra paralleller till "Brott och straff", kanske för att det är något sånär samma tidsperiod och behandlar kriminalitet. Men den här hade mer driv och story än ovan nämnda. All förvirring och oklarhet om själva processen gör den desto mer spännande!

Ulla Englund

2013-02-19

Betyg

¨En riktig mardröm till berättelse. Trots att romanen började som en burlesk.

Ulla Englund

2012-12-28

Betyg

På bokens baksida står det att Kafka säkert hade roligt när han skrev den och visst har boken sina komiska poänger. Men mest känns den som en mardröm. Äntligen har jag läst/lyssnat på den. Mersmak på Kafka har den gett mig dessutom.

A

Anna Nyman

2012-11-30

Betyg

I vissa stycken riktigt bra. Andra delar sämre - antingen för att jag inte fullt ut förstår symboliken eller för att den inte riktigt är avslutad.

R

Raul Carlson

2012-08-21

Betyg

Obehaglig. Som en mardrömsrysare. Nödvändig att ha läst för att bli en hel människa.

Sara Wall

2012-07-18

Betyg

En allegori av toppklass. Gregor förvandlas från duglig son till ohyra. Enligt min tolkning dör han egentligen inte utan försvinner bara ur föräldrarnas direkta intresse. Han blir och känner sig oönskad, speciellt av fadern. Lika häftigt underhållande som Gogols "Näsan".

Peter L

2012-06-17

Betyg

Fantastisk!

Ronnie Kronblad

2012-06-05

Betyg

Kafka när det är som bäst. Eller konst när det är som bäst. Enkel och vacker. Du vaknar och är en gigantisk insekt. Men dina bekymmer är som vilken annan dag som helst. Genialiskt om människans problem och relationer.

Veronika S

2012-05-18

Betyg

Jag förstår den men jag tycker absolut inte om den.

E

Evert Nilsson

2012-05-02

Betyg

Kafka är Kafka och Livet är Livet, inte alltid så livat, men Kafka var mycket speciell.

E

Emeli Backström

2012-04-03

Betyg

Helt underbar, får en verkligen att tänka på hur man behandlar sina nära. Sorglig.

A

Andreas Alvarsson

2012-03-07

Betyg

Romanens form är inte så speciell, stilistiskt är romanen ganska mycket 1800-tals realism; avskalat och nästan byråkratiskt... men... desto mer stannar kvar efetr läsningen. Om du någonsin undrat vad som menas med Kafkaliknande drömmar eller något liknande, är det här du får det mest uttömmande svaret. Symboliskt sett har boken tolkats som alltifrån en spegling av religion, alienationen i ett kapitalistiskt samhälle och den slutgiltiga domen.