Tretton steg

Rendell, Ruth

| 2006

Mix Cellini har tv stora passioner i livet - den bermda fotomodellen Nerissa Nash och massmrdaren John Christie. Mix dagdrmmer om Nerissa och r beredd att gra nstan allt fr att f komma henne nra. Mix fantiserar ocks om Christie, som han privat kallar fr Reggie, och kan allt om mrdarens tillvgagngsstt och de olika offrens liv. En dag ska han skriva den definitiva boken om Christie, boken om mrdaren som konstnr. Nr s Mix av en slump fr reda p att Gwendolen, den gamla kvinnan som han hyr sin lgenhet av, en gng varit hemma hos Christie stts ett desdigert handlingsfrlopp igng. Fixeringen vid Nerissa driver Mix till att ta allt strre risker - och pltsligt mter han John Christies vlnad ovanfr de tretton trappstegen upp till sin lgenhet I Tretton steg ger Ruth Rendell terigen prov p sin enastende frmga att ladda till synes vardagliga situationer med spnning....

Ewa H

2022-06-20

En absurd historia! Men det gr inte att lta bli att lsa frdigt boken. Alla mer eller mindre galna personer r oerhrt bra skildrade ven om det grnsar till just galenskap. Vad driver mnniskan? Ingenting r vad det verkar vara och det r ett nje att flja den gamla kvinnan och hennes hyresgst. Kanske tappar historien lite fart mot slutet, men lsvrt r det.

Petra Hansson

2011-03-30

Inte helt frtjust i slutet, kndes som att frfattaren bestmt sig att knyta ihop scken p ngr f sidor. Det bsta var berttelsen om Gwendolen och hennes hus.

Lskigt spnnande. Intressant miljskildring dr handlingen mest uspelar sig i ett stort viktorianskt
hus i London. Mrdarens vrdelsa och psyka fantasi
och den gamla damens sprda krlekslngtan kndes
s verkligt.

Hyfsad, men med i mitt tycke knns upplsningen fr snabbt avklarat.
Upplsaren har bra rst fr ljudbcker, men har en tendens att lsa ihop meningar som hr till olika hndelser, vilket gr att man tappar trden fr ett tag.