Tre starka kvinnor

Ndiaye, Marie

| 2010

Vinnare av Goncourt-priset 2009! Juristen Norah reser från sitt hem i Paris för att återförenas med sin egocentriske och maktfullkomlige far i Senegal men möts av en nedbruten man som desperat behöver hennes hjälp.  Fanta lämnar Dakar och sitt jobb som lärare och flyttar med sin son och man till Frankrike efter att maken blivit avstängd från sitt arbete.  Den unga änkan Khady har efter sin mans död helt slutit sig inom sig själv, och då familjen avvisar henne påbörjar hon en lång och plågsam resa över havet för att ta sig till Europa. På olika sätt kämpar de tre kvinnorna för att behålla sin värdighet och tillsammans utgör deras öden en berättelse om maktförhållandena mellan individ och samhälle, man och kvinna, Europa och Afrika som får läsaren att fundera över sin egen plats i världen och tillvaron. Marie NDiaye är en av den franska samtidslitteraturens...

Mats Sigfridsson

2019-05-15

Tre starka kvinnoporträtt och tre starka berättelser. Svag fyra.

Izabela Horn

2015-06-11

Tre starka kvinnor är tre berättelse som är fristående , jag tyckte inte boken var så jätte bra då jag saknade en röd tråd som binder ihop dessa tre historier

eva arkelid

2012-11-10

en ny bekantskap, mycket läsvärd

Tina R

2012-02-11

Jag tyckte bäst om den sista berättelsen i boken, även om det var den mest natt-svarta av dem. Sämst var andra delen, det blev bitvis ointressant att läsa berättarens självömkan. Boken har genomgående bra miljöskildringar och karaktärerna är nyanserat och skickligt beskrivna. Författarens språk är drivet och fängslande.
Boken ger inget enkelt svar på vari kvinnornas styrka består. En klart läsvärd bok även om mellan partiet drog ner helhetsintrycket.

Läste 2/3 av boken varav den första delen var intressant, den andra delen, i vilken man fick lära känna kvinnan genom hennes mans fantasi- och misstänksamma värld, gjorde mig så frustrerad över mannens tillkortakommande och brist på insikt över att se sin egen roll och misslyckande som den stora anledningen till deras kris och misär att jag helt enkelt inte kunde läsa klart boken, som jag lånat. Ångrar i och för sig detta, så jag kommer nog låna den igen för att ge den ett nytt försök!