Tolvåriga William är med om en svår bilolycka och när han vaknar upp ser han sin kropp bäras in i en ambulans. Till slut står Will ensam kvar på den mörka skogsvägen. Då dyker en flicka upp, i nattlinne. Hon rör sig ryckigt mot honom. Och så går hon till attack. Hon är en själsslukare, men det vet inte William, än. Som tur är blir William räddad av Sam, en så kallad beskyddare, som ska hjälpa William att nå Trädet vid världens slut, det enda som har kraft nog att rädda honom tillbaka till livet. Färden går genom ett magiskt land, befolkat av fantastiska och märkliga väsen. På vägen träffar William flickan Charlie som också är på väg till trädet. Men vägen dit är lång och farlig och barnen måste visa mer mod än de någonsin gjort förut. Dessutom jagas de av kusliga själsslukare de ondskefulla vålnader som livnär sig på vilsna själar.
@barnboksfamiljen på instagram
2020-07-15
I böckerna får vi följa bokslukaren Will 12 år som är med om en allvarlig bilolycka efter julfirandet med familjen. Will slungas ut ur bilen för att snart inse att hans kropp är kvar i bilen med en allvarlig huvudskada. Hans kropp och själ har separerats och Will befinner sig nu mellan liv och död. Snart dyker hans livslånga beskyddare upp i formen av hans favoritkaraktär Sam i hans fantasyböcker. Sam förklarar att de måste bege sig till livets träd för att Will ska ha en chans att komma tillbaka till livet. För att komma dit måste de bege sig till en annan värld och en farlig färd i det magiska landskapet tar sin början.
Jag har högläst böckerna för sonen (10 år) som blev helt fast i berättelsen. Böckerna känns som två delar av samma bok och lita på mig: det är lika bra att låna/köpa bägge delarna direkt. Du kommer inte vilja vänta in andra delen när del ett är slut. Vi tog upp andra boken ungefär 5 sekunder efter att vi hade läst klart första boken. Precis lagom lång väntan!
Vår läsupplevelse som vana läsare är att dessa böcker är väldigt välskrivna. Berättelsen är en riktig bladvändare men också språket i sig fångar oss.
Exempelvis:
”Häxan blir slapp och trollet släpper taget om henne. Där ligger hon i gräset och stirrar upp mot de båda månarna, utan att se.”
Edfeldts berättelse är ofta vackert skriven och samtidigt lätt att ta till sig. Den flyter på och är aldrig pretentiös. Då och då strösslar han berättelsen med svårare ord men betydelsen framgår ändå av sammanhanget.
En välskriven berättelse som inkluderar alla läsare utan att bli simpel. Här finns massor av små hintar till olika litterära verk att upptäcka. Men är man inte särskilt beläst så är dessa inslag inget som gör att man känner sig dum. Man upplever bara berättelsen på ett annat sätt.
Man märker att Edfeldt har haft ett normperspektiv när han har skrivit berättelsen. Men utan att det blir förutsägbart och ”tvärtom” mot traditionella normer. Han har skapat egna karaktärer som delvis bryter mot normer utan att det poängteras.
En härlig läsupplevelse som passar fint till barn som börjar upptäcka fantasygenren. En riktig bladvändare som funkar lika bra till bokmalar som till den mer läsovillige.
Jag misstänker att de flesta barn kommer sluka dessa böcker.
Ett måste till skolbibliotek!
I boken Trädet vid världens slut får vi möta William som älskar sina böcker och hellre lever i dess historier än i verkliga livet där kraven på hur man ska vara är alldeles för stora för hans smak. När han råkar ut för en bilolycka och fastnar mellan liv och död tvingas hans själ ut på en resa i ett magisk värld med olika kända och okända väsen där han får använda allt sitt mod.
Trädet vid världens slut är spännande, magisk och en små skrämmande läsning som tar läsarna på en farofylld resa till ett magiskt land fylld av olika sagoväsen. Här möts läsarna av blinkningar till andra berättelse, som Hans och Greta och Ronja Rövardotter, men det är även en bok som fylls av massa andra fantastiska och märkliga väsen.
Det är en berättelse som tar upp allvarliga, och delvis känsliga ämnen, men är samtidigt varm och hoppfull. Det är även en bok som handlar om att tro på sig själv och hitta sin inre styrka.
Detta fängslande och känslosamma fantasyäventyr är första berättelsen av två.