Travels with Charley in Search of America

Steinbeck, John

| 1980

Flag from en

74


In 1960, John Steinbeck set out in his pick-up truck with his dog Charley to rediscover and chronicle his native USA, from Maine to California. He felt that he might have lost touch with its sights, sounds and the essence of the American people. Moving through the woods and deserts, dirt tracks and highways to large cities and glorious wildernesses, Steinbeck observed - with remarkable honesty, insight and a humorous eye - the gamut of America and the people who inhabited it. His 10,000-mile journey took him through almost forty states, where he saw things that made him proud, angry, sympathetic and elated. A rugged and passionate adventure of self-identity, Steinbeck's vision of the changing world still speaks to us prophetically through the decades. 'Delightful. This is a book to be read slowly for its savor.' The Atlantic

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Philip Stenström

2018-06-02

Betyg

‘En gång en luffare alltid en luffare’ och ‘längtan efter att befinna sig någon annanstans är obotlig’, konstaterar Författaren John Steinbeck om sin egen rastlöshet och längtan efter att få resa. Tillsammans med sin pudel Charley - Charlie le chien - beslutar han sig för att stilla sinnet genom att ge sig ut för att upptäcka USA. I en husbil, döpt till Rinocorante efter Don Quijotes häst, ger de sig ut på upptäcksfärd som tar dem kors över USA och till nya platser med udda och spännande möten.

I reportageresan Resor med Charley tar John Steinbeck läsaren med på en bilresa tvärs över USA för att upptäcka och utforska Amerika. Plötsligt drabbad rastlöshet och sysslolöshet påbörjar författaren John Steinbeck något som ska bli något av en episk resa. Med sin hund Charley förbereder och planerar John Steinbeck noggrant en lång resan. Han införskaffar en husbil som han döper till Riconante efter Don Quijotes häst. Lastar upp med förnödenheter: alkohol för förtäring i torra stater och jakt- och fiskeutrustning för eventuella frågor om sin resa. John Steinbeck som slutat jaga och fiska, använder sig av utrustningen, enligt författaren själv, som svepskäl för sin resa, delvis för att stilla misstänksamheten men också som samtalsämne vid eventuella möten. Med den egentliga målsättningen att lära känna och upptäcka USA och dess invånare blir det flertalet dråpliga inslag och konversationer som förtäljs. Under resans gång uppstår nämligen möten som förvånar och sannerligen skakar om John Steinbeck till rötterna.

I tankar om konsumtionssamhälle ställde sig Steinbeck redan då, år 1960, frågan om hållbarhet och människans gränslösa slöseri av naturresurser. Han undrade om det skulle komma en tid då vi inte har råd att leva som vi gör - med miljöförstöring och kärnavfallshantering. Men förutom bekymmersamma och vanskliga reflektioner över världsliga utmaningar uppstår också varma och hjärtliga stunder med intressanta och välsinnade medmänniskor på landsbygden. Det blir en resa i övergripande världsliga frågor samt en färd till gräsrötterna och gemene mans vy på världen. Att finna sin plats i världen är en ständig strävan och utmaning och John Steinbeck lyckas redogöra och skulptera, på ett föredömligt sätt, för sin ärliga och uppriktiga vy av den.

Oskar Henriksson

2011-11-11

Betyg

John Steinbecks reseskildring "Travels with Charley: In Search of America" är ett riktigt mästerverk! Här visar han att han förutom att vara fenomenal på att hantera språket och beskriva karaktärer även är lysande på att förutspå vartåt samhället är på väg. I den här boken, som ju är skriven redan tidigt 60-tal, tar han upp sådant som slit och släng samhället samt framväxten av trista köpcentrum och förslummade stadskärnor. Frågor som då knappast var stora men som nu är högaktuella. Så Steinbeck var en utmärkt trendspanare.

I boken får vi följa honom och hans pudel Charley på deras resa med husbil som tar dem till ett 30-tal delstater i USA. Det är dock inte en reseskildring som beskriver platserna, snarare människorna. Vid hans besök i Yellowstone National Park är det till exempel dialogen med parkvakten som är det viktiga, själva beskrivningen av parken är i det närmaste obefintlig. Steinbecks beskrivning av de han träffar är oftast mycket träffande och ibland humoristiska, om de sedan är representativa för USA låter jag vara osagt. Boken är ett mästerverk och rekommenderas!

L

Lars Andersson

2011-05-19

Betyg

Rätt så trivsam bok, om författaren själv som beger sig ut på upptäcksfärd i sitt eget hemland.