Torsdagsbarn

Hartnett, Sonya

| 2010

Flag from sv

49


Harper Flute växer upp på den dammiga landsbygden i Australien under 1930-talets svåra depression. Hennes familj försöker desperat överleva fattigdomen och misären. När livet blir allt hårdare försvinner Harpers yngre bror Tin ner i jorden under husets veranda. Där gräver han en labyrint av tunnlar - en underjordisk värld full av mörka hemligheter.Sonya Hartnett är en av Australiens mest uppmärksammade författare. 2008 tilldelades hon Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne med motiveringen: "Sonya Hartnett (Australien) är en av den moderna tonårsromanens främsta förnyare. Med psykologiskt djup och ett under ytan vibrerande raseri skildrar hon ungas villkor utan att väja för livets mörka sidor. Detta gör hon med språklig virtuositet och lysande berättarförmåga: hennes verk blir en kraftkälla.""Torsdagsbarn" blev Sonya Hartnetts internationella genombrott. Boken är flerfaldigt prisbelönt,...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Nina Gustafsson

2016-09-18

Betyg

En underlig berättelse om en fattig familj på den australiensiska landsbygden. Ett familjeöde där alla har sitt sätt att hantera den tuffa verkligheten. En av sönerna bestämmer sig för att leva i underjorden.

Ruth Lezz

2012-11-05

Betyg

Så bra!!

Anna-Lotta Jadinge

2012-07-22

Betyg

Jag slösar så mycket med betygen att femmorna skulle tagit slut vid det här laget om det hade varit förr i tiden... Men detta måste vara en av Sonya Hartnetts allra bästa böcker. Vidunderligt starkt och levande om familjen Flute som kämpar för att klara sig i 30-talets Australien. I centrum för berättelsen finner vi berättaren, Harper, och hennes yngre bror Tin, som en dag börjar gräva sig in under huset. Läs!

Åsa Thernell

2010-11-02

Betyg

Hartnett som vanligt inte helt lättläst, så inget för lässvaga ungdomar.