Contains stories about Svengali men, and radical women who outmanoeuvre them, about destructive marriages and curdled friendships, about mothers and sons, and about moments which change or haunt a life.
2017-07-24
När jag läser Munroes noveller känns det som om jag skulle vilja ha så mycket mer. Samtidigt sammanfattar hon ett helt liv i en kort novell. Några av novellerna är absolut världsklass men några är lite mer mediokra. Nästa bok av Munroe ska jag dela upp i lite mindre portioner åt gången för att lyckas smälta varje berättelse för sig. Helheten blir en svag 4:a.
2014-01-20
140119: Visst är det snyggt skrivet men jag passar inte för att läsa noveller. Det blir helt enkelt för kort.
2013-12-24
Lättläst men tråkig. Inte läst ngt annat av författaren. Antar att det här är hennes sämsta?
2013-12-20
Den handlar om vardagen och livets olika svårigheter. Alice är en hejare på att hantera den "lilla" människans situation på jorden. Hennes romaner är helt enkelt korta och lysande romaner!
2013-11-08
Lite besviken de två första novellerna, men det tog sig. Gav mersmak trots tveksam början.
2013-05-21
Munro är en hejare på novellformen. Hon lyckas med konststycket att få romanen kort.
Hennes insikt om människans tillkortakommande är träffsäkert. Vardagens alla mönster och vrår vänds in och ut. Hennes blick är lik en örn..
Jag är väldigt fascinerad över hur Alice Munro kan, med en sådan skärpa, på ett fåtal sidor presentera ett helt liv. Hon förmedlar en värme och en ödmjukhet för karaktärerna oavsett om karaktären är någon läsaren tycker om eller inte.
I flera av novellerna beskriver hon hur ett snabb beslut i livet kan få livslånga konsekvenser. Oftast tillhör karaktärerna medelklassen. På ett sätt är de samma typ av människor. Trots detta skildrar Munro både karaktären och historien på väldigt olika sätt.
Novellerna är av väldigt olika karaktär. En del är väldigt brutala andra är väldigt lugna och näst intill händelselösa och så har vi titelnovellen som är av lite mer dokumentärt slag. Munro skriver alla typerna av noveller med samma skicklighet, vackra språk och övertygelse.
Munro är som en observerande fluga på väggen som dokumenterar det hon ser och hör med en lågmäld och stillsam röst.
För mycket lycka är en njutning att läsa och det är en bok jag definitivt tycker man ska läsa om man inte redan gjort det.
På www.bokbrus.se kan du läsa fler ljudboksrecensioner.
/Pia
Alice hör till de mer lågmälda stilisterna I hela sitt liv har hon skrivit noveller, somliga helt lysande medan andra är betydligt svårare att ta till sig eller, varför skrevs de alls. Utfyllnad? Hennes stil påminner om hennes ämnen: aldrig svulstigt, överdrivet utan intelligent, nyanserat och mänskligt. Stundtals påminner hon också om Raymond Carver men når aldrig riktigt ända dit.
Titelnovellen om den ryske matematikern och Sonja Kovalevsky, som även blev världens första matematikprofessor i Stockholm, drar ner helheten. Sonjas liv var så mycket mer än Alice förmår berätta. Visst är fler bra bland de tio novellerna, men kanske dras det också ner av förtjusningen i att söka skildra mannen som mördat sitt barn. Mannen som stjäl en bil och visar sig vara mördare. Hon kan bättre, Alice.