Linnéa har alltid gått sin egen väg. På dagarna jobbar hon för en välgörenhetsorganisation och på kvällarna Tinderdejtar hon killar i tjugoårsåldern. Killar som är lika rädda för att binda sig som hon själv är, trots att hon passerat trettio. Jacob är affärsjurist på en av Sveriges mest prestigefyllda byråer, och har siktet fast inställt på att bli delägare innan han fyller fyrtio. Stressen över jobbet är lika hög som den över att kollegornas skrivbord fylls av familjefoton medan hans eget gapar tomt. Jacob och Linnéa träffas på ett bröllop som ingen av dem egentligen vill gå på. Trots deras uppenbara olikheter får de en överraskande het natt tillsammans. Båda återvänder hem med inställningen att de aldrig kommer att ses igen. Men några veckor senare upptäcker Linnéa att hon är gravid. De bestämmer sig för att flytta ihop på prov, för att ta reda på om de vill bli föräldrar tillsammans....
Det är något speciellt med böcker som får en att le, skratta och bli irriterad på samma gång. Tolv veckor med dig är en romance med härliga karaktärer och väl gestaltade miljöer. Men det är också en romance med överdrivna problem, klyschiga scener och smått irriterande småbråk.
Jag har dubbla känslor kring denna bok. Jag känner mig nöjd efter att jag läst ut den, speciellt på grund av de älskvärda karaktärerna. Men det känns också som att något saknas i handlingen.
Jag störde mig på de klyschiga problemen karaktärerna stötte på (varför missuppfattar alltid karaktärer småsaker i romanceböcker?) och jag kände mig tillslut trött på de återkommande ”jag har något viktigt att berätta, men det är inte rätt tillfälle”-scenerna.
Men bortsett från de något dåligt kommunicerande karaktärerna skulle jag absolut påstå att detta är en bra romance, speciellt om man tycker om snabblästa och lättsamma feelgoodberättelser med mysiga kärleksscener och härliga miljöer.
Vilken oerhörd bladvändare, fastän i ljudboksformat. Jag hade svårt att sluta lyssna, så det var en bok precis i min smak.
Jacob och Linnéa träffas på ett bröllop och tillbringar en het natt tillsammans. Båda tänker att det var ett one-night-stand och att de nog aldrig kommer att träffas igen, men så upptäcker Linnéa att hon blivit gravid. Hon tar kontakt med Jacob och de bestämmer sig för att flytta ihop på prov för att undersöka om de kan komma nog bra överens för att sätta ett barn till världen tillsammans. Det är två oerhört olika personer och liv som plötsligt ska samsas och försöka ta ett svårt beslut, vilket inte underlättas av att det kommer känslor i vägen.
Det är ett lagom stort persongalleri och jag tycker verkligen om både Jacob och Linnéa som personer och fastnar för dem båda. De känns trovärdiga och jag uppskattar verkligen hur Schreibers karaktärer känns egna och inte stöpta i den form som många andra är. Många av problemen de möter längs vägen hade kunnat lösas genom kommunikation, och det gör ont i hjärtat av att lyssna på hur de tänker, ofta likadant, på var sitt håll, men har svårt att mötas och tala om det för den andra. Och det är ju då feelgood är som bäst, när den visar på vardagliga och lättigenkända problem och hur karaktärerna arbetar sig igenom det. Kommunikation är nog svårt mellan två personer som känt varandra länge, tänk då två som nyss träffats och som ska försöka göra det för att komma fram till livsavgörande beslut.
Jag tycker om slutet, det är modigt, öppet och ärligt och jag tycker även om epilogen från tre år senare. Det gör att det lyckliga slut man förväntar sig när det kommer till feelgood känns mer lovande och förhoppningsfullt, än om boken slutat vid slutet av de där tolv veckorna.
2020-10-18
En kort beskrivning om vad boken handlar om - Jacob och Linnea träffas på ett bröllop som ingen av dom egentligen vill gå på. Jacob arbetar på en advokatbyrå och strävar efter att få bli delägare, Linnea jobbar med sociala medier på en välgörenhetsorganisation. De är varandras motsatser han bor i en exklusiv lägenhet på Östermalm och köper dyra skräddarsydda kostymer medan Linnea bor i en hyresrätt i en förort och handlar förra årets modekläder. Trots alla olikheter så attraheras de av varandra och tillbringar en natt tillsammans. Men vad gör väl de - de kommer aldrig mer ses... Eller?
Det här är en lättläst och härlig bok som är lätt att ta till sig. Boken överraskade mig och tog mig med storm, jag kunde inte sluta läsa den och det blev en riktig bladvändare för mig. En underhållande feelgood som innehåller allt som kärlek, komplikationer, humor, förväntningar, allvar och mycket känslor. Att läsa om Linnea och Jacobs förväntningar, viljor, drömmar och olika värderingar var fängslande och att läsa om deras lösningar på problem visar att mycket går att lösa genom kommunikation trots att de har olika värderingar. En riktigt må bra bok som jag gärna vill ha mer av.
En feelgood jag inte ville släppa ifrån mig. Älskar även att äntligen läsa en feelgood som INTE genomsyras av sexism, utseendefixering och trista normer. Jag blev lite ledsen av slutet då jag hade hoppats på ett annat, men jag förstår ändå poängen med detta slut. Att det kan bli bra tillslut oavsett. Ser verkligen fram emot kommande böcker av Johanna Schreiber! (Har tidigare även läst "det bästa som hänt mig", som också var väldigt bra).
2020-08-08
Den här boken var som Nutella. Det gick inte att sluta läsa. Man plöjde snabbt igenom den. Fick påminna mig flera gånger att det "bara" var en bok. Blev både irriterad på karaktärerna och tyckte synd om dem. En annorlunda läsupplevelse med ett bra flyt och svår att släppa.
Jag ÄLSKAR den här boken, vill inte att den ska ta slut och jag vill inte heller sluta läsa! Johanna är grym på att skildra vardagen, att berätta ur ett vardagsperspektiv. Det märks även att Johanna kan sina karaktärer, hon känner dem väl och därför känns det som att jag är med, mitt i handlingen när jag läser boken. Det är lätt att se handlingen framför sig.
Jag började läsa och så släppte jag inte boken förrän den var slut. Det är en lättläst bok som är lätt att ta till sig, men den har ett djup som biter sig kvar.
Språket är rappt, träffsäkert och humoristiskt. Jag skrattar högt flera gånger under läsningen men blir även berörd av berättelsen. Det är en riktigt bra berättelse om vänskap, kärlek, abort, förväntningar på sig själv och andra. Men det är även kulturkrock när två människor som nog egentligen kanske inte passar ihop faller för varandra och börjar lära känna både varandra och sig själva. Tolv veckor med dig är en bok som jag gärna skulle läsa en fortsättning av, jag är inte klar med karaktärerna!
Underbar bok!