Tänk om alla höll varandra i handen. Då skulle ingen blåsa bort och ingen skulle känna sig borta. Då skulle ingen vara ensam och alla skulle ha någon att berätta saker för. Äta skulle vara omöjligt om man inte stod under ett äppelträd. En tankeväckande och rolig bok om värdet av att vara tillsammans, men också om vikten av att få vara för sig själv en stund. Många saker skulle lösas direkt om alla höll i varandra, men nya problem skulle uppstå. Marcus-Gunnars myllrande bilder är en ringdans genom hela boken och sätter igång fantasin fullständigt. Ingen människa är den andra lik. Bild och text i perfekt harmoni.
@barnboksfamiljen på instagram
2019-06-01
I ”Tänk om alla” får vi följa ett häpnadsväckande tankeexperiment. Vad skulle hända om alla höll varandra i händerna? Hur skulle det bli? Vad skulle vara bra och vad skulle vara dåligt?
T.ex skulle det inte gå att gömma sig för alltid är det någon som vet vart man är. Men man skulle också alltid ha någon att prata med och slippa vara själv i mörkret.
Genom hela boken så fortsätter raden av människor som håller varandra i handen, förgående sidas arm fortsätter på nästa uppslag. T.om från omslaget och vidare tills vi kommit hela boken runt.
Grete Rottböll har vi tidigare mött bland annat i de populära ”Tio vilda hästar”-böckerna med träffsäkra texter för sin målgrupp. Precis som då är denna bok skriven på ett fint sätt för sin målgrupp. Den är tydlig och formulerad på ett sätt som fångar läsaren.
”Tänk om alla” passar enligt mig väldigt fint till förskolans verksamhet då de olika uppslagen är utformade på ett sätt som öppnar samtal och diskussioner. En bok som kan läsas 50 gånger och sen startar 50 olika samtal. Uppslaget ”Det skulle vara viktigt att alla gick åt samma håll.” tänker jag kan väcka diskussioner om vänskap och hänsyn, men även demokrati och mycket annat.
Magnus-Gunnar Pettersson är en väldigt populär illustratör vilket är lätt att förstå. Hans fantasifulla och detaljerade illustrationer är tillräckligt bara dem för att fånga både små och stora i boken. I ”Tänk om alla” får vi se över 300 olika människor och ingen är den andra lik. Vi har detaljstuderat bilderna och vi upptäcker nya saker varje gång. Roligt att hitta karaktärer från andra sagor. T.ex mannen med den gula hatten från Nicke Nyfiken.
I vår familj har vi haft olika åsikter om boken. Maken tyckte mest den var konstig, medans jag tyckte det var superfin. Jag har läst boken för flera olika barn förutom våra egna, även där har det varit blandade åsikter. Men mestadels positiva.!Men överlag tycker jag att boken är ett måste att läsa och utforska. Titta och leta efter nya detaljer. Arbetar man i förskola eller förskoleklass rekommenderar jag stark inköp eller bibliotekslån. Läs och samtala om boken i en barngrupp! Succé!