Tiny Sunbirds, Far Away

Watson, Christie

| 2011

Flag from en

Winner of the 2011 Costa First Novel Award When their mother catches their father with another woman, twelve year-old Blessing and her fourteen-year-old brother, Ezikiel, are forced to leave their comfortable home in Lagos for a village in the Niger Delta, to live with their mother's family. Without running water or electricity, Warri is at first a nightmare for Blessing. Her mother is gone all day and works suspiciously late into the night to pay the children's school fees. Her brother, once a promising student, seems to be falling increasingly under the influence of the local group of violent teenage boys calling themselves Freedom Fighters. Her grandfather, a kind if misguided man, is trying on Islam as his new religion of choice, and is even considering the possibility of bringing in a second wife. But Blessing's grandmother, wise and practical, soon becomes a beloved mentor, teaching...

K

Karin Åkeson

2020-04-13

Carina Rejmus Cohen

2016-06-18

Läsvärd men grep inte tag tyvärr.

Minna Matson

2016-05-24

En varm familjeberättelse i grunden, men oj så många bottnar som påverkar deras liv. Perfekt bokcirkel-bok. Den innehåller så mycket.

Eva Jacobson

2014-08-10

Lättläst o enkel feelgood bok.

Nettan Holmér

2014-06-20

En bra bok om viktiga ämnen; oljebolagens makt, barnsoldater, kvinnors rätt till utbildning och könsstympning. Blir det rentav för mycket av för många brännande ämnen för att jag ska ta till mig i den grad jag borde? En mycket bra bok att diskutera, synd att jag inte valde den till bokklubben.

Eva Pettersson

2014-03-15

En pärla till berättelse med både humor och allvar, och en tragisk historia om oljebolagens makt och hänsynslöshet i botten. Rekommenderas!

En mycket välskriven bok där vi får följa Blessing och hennes familjs liv i Nigeria. När man sitter här i ett varmt hus, kylskåpet fullt av mat är det lite svårt att förstå att inte alla har det så. De kan inte ens lita på att de har el, även om de betalt för den. Blessing får av mormodern lära sig till barnmorska, där en del förlossningar blir riktigt jobbiga pga kvinnas omskärelse.Den beskriver också hur de bor, bristen på mat och pengar, fast ändå med en känsla av att allt inte är hopplöst.
Boken känns bra att ha läst och mina kunskaper om landet har växt. (jo jag var tvungen att googla lite under tiden).

Maria Olofsson

2013-11-13

Bitvis väldigt gripande och väl beskrivande bok. På sina ställen en femma! Men överlag vill jag ge den tre stjärnor.

Vera .

2012-10-08

otroligt fin bok om hur det är i Nigeria, alla borde läsa den!

Camilla Eriksson

2012-08-26

En bok om hur det är att leva i Nigeria sett med 12-åriga Blessings ögon.

Engelska Väninnan

2012-07-20

Det här är en politisk roman om de upprörande förhållandena i Nigerdeltat och en protest mot traditionen att omskära flickor. Den är också en rikt gestaltad berättelse om Blessing och hennes familj. Mycket läsvärd och det märks att författarinnan vet vad om talar om. Watson är en vit kvinna bosatt i London, sambo med en nigerian och mor till deras tre gemensamma döttrar.