Mosesson, Måns

| 2021

Flag from fi

?Wake me up when it's all over.? Maailmankuulun musiikkilegendan traaginen elämä. Avicii oli 2010-luvun pop-sensaatio, jota ei pysäyttänyt mikään - paitsi hän itse. Lähes kymmenen vuoden ajan ruotsalainen Tim Bergling tehtaili listaykkösiä rikkoen ennätyksiä vasemmalta ja oikealta ja esiintyi jättiläismäisille yleisöille ympäri maailman. Toimittaja Måns Mosessonin virallinen Avicii-elämäkerta kertoo, millaisena Bergling koki elämänsä tähtitaivaalla, klubeilla ja keikkalavoilla, miten hän onnistui koskettamaan valtavia yleisömassoja elektronisella tanssimusiikillaan hitti toisensa jälkeen - ja miksi se kaikki oli Berglingille lopulta liikaa. Måns Mosesson on Dagens Nyheterin tutkiva toimittaja. Hän on voittanut Bonnierin Suuren journalistipalkinnon kahdessa eri kategoriassa ja hänelle on myönnetty Prix Italia -palkinto parhaasta dokumentista.

Lollos bokhörna

2024-01-01

En väldigt fin bok om Tim, hans fantastiska musik och hans liv. Boken är även en oerhört viktig historia om psykisk ohälsa.

Den här boken gjorde ont att läsa. Jag led med Tim och den press han utsattes för. Att vara berömd är inte något som passar alla och för Tim var det nog så. Han ville skriva musik, inte uppträda.

Det är många känslor som rör sig i mig när jag läser boken. Jag blir arg för att ingen såg efter honom ordentligt, att de pressade honom till något han egentligen inte ville. Jag blir arg på att han inte fick hjälp tidigare och att ingen stoppade vansinnet.

När man läser boken inser man att Tim var en ganska skör och introvert kille. En kille som blev vuxen för fort och som egentligen bara ville hitta sig själv och må bra.

Det här är en välskriven biografi och det märks att Måns som skrivit den pratat och diskuterat med många personer som fanns runt Tim, lyssnat på dem när de berättat om sina minnen.

”Tim - Biografin om Avicii” är en gripande bok om hans alldeles för korta liv. Och det är en bok som inte bara berör det sorgliga och mörka utan man får även läsa om det fina, ljusa och lyckade.

Maria B

2022-07-10

En fin bok om Tim Bergling, hans musik och hans liv och samtidigt en oerhört viktig bok om psykisk ohälsa. Jag led med Tim och den enorma press han utsattes för. Berömmelse är verkligen inte för alla… Mycket läsvärd!

Anna Kreissl

2022-05-06

Gripande och välskriven.

Linda Stålberg

2021-12-25

En välskriven och framförallt VIKTIG bok som skildrar en ung människas rasande framgång, men som redan innan framgången tampas med psykisk ohälsa - som sedan eskalerar i takt med kändisskapet och turnéerna. Författaren får en att känna sig som en fluga på väggen i Tims liv, man kommer honom verkligen nära. Samtidigt som man inte alls förstår vidden av hans komplexa inre liv.

Som 90-talist så har Tim skapat soundtracket till mina mest händelserika år i livet hittills. Hans låtar började släppas när jag var strax under 20-strecket och både aktivt och inaktivt så har hans musik nått mina öron. Väldigt känslosamt att läsa denna bok. Tim var en otrolig musiker, men han var också en vacker människa med ett ovanligt rikt inre känsloliv som satte prägel till hans låtar.