Tillbaka till henne

Lövestam, Sara

| 2012

Flag from sv

109


Ett par skor. En trälinjal. Ett par stålbågade glasögon. En silverbrosch.Av en slump, eller egentligen genom en olycka, hamnar de alla hos den desillusionerade Hanna, som gömmer dem under soffan. Hon har nog med sitt meningslösa jobb på Arbetsförmedlingen, sin irriterande pojkvän och en mor som aldrig slutar påminna henne om hennes brister. Men föremålen försvinner inte, utan tränger tvärtom längre och längre in i hennes medvetande. Vad vill de?År nittonhundrasex trampar folkskollärarinnan Signe ilsket genom Tierp. Ett brev från Stockholm har bekräftat det hon redan visste, att den moderna demokratitanken inte gäller alla. När en tysk automobil medförande den imponerande talarinnan Brita Löfstedt rullar in på torget, börjar Signes liv handla om mer än undervisning. Rösträttskampen kommer till Tierp och med den passionen. En komplicerad kärlekshistoria tar sin början.Tillbaka till henne berättar...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Erica Pettersson

2020-01-01

Betyg

Ett nedslag i historien kantad av lesbisk kärlek och rösträttskamp. Sara Lövestam förmedlar, framför allt, berättelsen om Signe på ett fantastiskt skickligt och vackert sätt som går rakt in i hjärtat.

Åsa G

2017-06-19

Betyg

En riktigt bra bok om rösträttskampen och en inte helt okomplierad kärlekshistoria. En bok som utspelar sig både nu och då. Historien som utspelar sig 1906 är bäst. Helt klart den bästa boken av Sara Löwenstam, av de jag läst.

T

Therese Olsson

2017-05-20

Betyg

Kanske lite trögstartad, men riktigt bra ändå.

Elin T

2016-08-20

Betyg

Den här boken har fyllt min sommar med egna släktefterforskningar och självinsikter. Tack!

I

Inger D

2015-07-30

Betyg

Boken är ojämn - ibland en stark 4a och ibland en svag 3a.

E

Ellinor Karlberg

2015-07-15

Betyg

Både bra och dålig. Gillar den äldre historien mer. På mitten blir jag vansinnigt trött på hur långsam boken är och lägger ner. Läser inte ut den.

E

emmakicki

2015-02-11

Betyg

Delar av boken var en femma medan andra delar inte fick mer än en trea så bokens betyg får bli fyra. På det stora hela var de historiska kaptlena bättre och kändes mer välskrivna och fångade mig mer och istället retade jag mig på nutidens huvudperson. Boken kändes lite för lång, den hade kanske kunnat kortas av med 100 sidor.

I

Inger Jonsson

2014-06-08

Betyg

En bok man inte vill lägga från sig förrän man läst klart och fått svar på alla frågor. Handlingen utspelar sig i två tidsepoker som fint vävs samman. Ömtåliga ämnen behandlas - vänskap uppstår över ålders- och klassgränser. En fantastisk bok.

Tessy .

2014-05-20

Betyg

En av de bästa böcker jag har läst i år.

Camilla Nilsson

2014-04-28

Betyg

Intressant om kampen för kvinnlig rösträtt samt en enastående skildring av en, och flera, kärlekshistorier. Berättelsen med Hanna var rätt tråkig förutom de delar som rörde Signe så jag undrade nästan lite vad den gjorde där överhuvudtaget, men... de delar som rörde det tidiga 1900-talet var helt otroliga. En bladvändare!

Maria Jönsson

2014-04-03

Betyg

Nä jag ger upp. Kvinnlig rösträtt kontra ledsam tjej med jobbig mamma och irriterande sambo nä tar nåt annat...

Camilla Nilsson

2014-02-25

Betyg

Jag säger bara läs denna underbart skriva bok.

Engelska Väninnan

2013-11-21

Betyg

Kom aldrig förbi den tafatta inledningen.

A

Amelie Lehtonen

2013-10-31

Betyg

En av mina favoritböcker!!

Emma Hortlund

2013-09-25

Betyg

Den här historien grep tag i mig på ett alldeles oväntat sätt. Jag vet inte riktigt vad jag hade förväntat mig, men inte var det att bli så fast, att tycka om karaktärerna så mycket, att följa intrigerna med sådan spänning eller att längta så efter boken när jag tvingades lägga den i från mig. Det finns inte en onödig eller tråkig sida av de knappt sexhundra stycken i boken, och jag är infångad redan efter första meningen.

Boken känns genomtänkt och välplanerad, handlingen går framåt i precis rätt takt, man får veta tillräckligt mycket vid rätt tillfällen. När jag läser känner jag mig trygg i vetskapen att författaren har historien under kontroll. Trådar som skulle kunna riskera att bli lösa fångas upp och när boken är slut har jag allt klart för mig.

Det börjar med glasögonen, skorna, linjalen och broschen. Från olika håll kommer de alla till Hanna vid ett och samma tillfälle. Hanna har ett meningslöst jobb och en irriterande pojkvän och hon börjar intressera sig för sakernas ursprung och innebörd.

I vartannat kapitel får vi lära känna Signe som lever i Tierp i början av 1900-talet, och där börjar samma/liknande saker att dyka upp. Men det är egentligen inte frågan om sakernas ursprung som är huvudpoängen med historien. Det är bilden av Signe och hennes värld som växer fram mer och mer, skillnaderna mellan stad och landsbygd, mellan mäns och kvinnors situation, synen homosexualitet och framför allt kampen för kvinnlig rösträtt.

Åsa G-H

2013-04-12

Betyg

Jag tror att boken hade varit ännu bättre om Lövenstam hade fokuserat endast på Signes historia, då Hannas (nutidshistorien) inte kändes lika relevant utan fungerade mer för att förstärka den historiska delen. Hur som helst är denna bok fantastisk underhållning samtidigt som den är intressant och välskriven. Jag är superimponerad, då jag älskar historiska romaner som är väl underbyggda. Jag har heller aldrig läst en roman som behandlar kampen för kvinnlig rösträtt. Om jag kunde ge 4.5 skulle den få det.

S

Sofia Johnsson

2012-10-31

Betyg

En mycket välskriven roman som spänner över två olika tidsåldrar. Historien är lite seg i mitten och därför får den inte högsta betyg. Jag rekommenderar den dock varmt.