Till sista andetaget

Swrd, Anne

| 2009

Hur vet man vad det r att lska?Lo vxer upp som ensamt barn i en mrkligt stor familj i utkanten av ett sydsvenskt samhlle, det r 70-tal. Akta dig fr krleken, varnar hennes mamma, men hon sger aldrig varfr. Och Lo slutar aldrig att undra. Mellan Lo och den ldre grannpojken Lukas vxer en stark och hemlig gemenskap. Han r stukad av livet. Hon har ngonting som han vill ha. Det brinner i byn nr de mts och nr de skils. Fr Lukas ska hon lmna, liksom Yoel och alla de andra mnnen hon mter och fljer ett slag ute i vrlden. I Stockholm, Krakow, Budapest, New York.Till sista andetaget r en roman om en ung kvinna och krleken.Historien om Lo och Lukas verstts nu till tolv sprk. Bland annat engelska, franska och ryska.Rster om Till sista andetaget:"rets svenska roman skulle jag sga om det inte bara var januari. Men jag tvivlar inte ett dugg p att jag kommer att sga det i december...

Mats Sigfridsson

2024-06-18

Stark 3:a

Gunilla Pellerina

2023-04-12

Lyssnat p boken.

AC Collin

2017-11-02

Anne Swrd r en fantastisk ordkonstnr. Polarsommar r frfrande och jag rknar den som en av mina topp-fem-lsupplevelser. Drmsk och verklig p samma gng.

Henrik R.

2015-01-20

Baksidetexten sger bl.a. "en mrk och poetisk berttelse om en familj som gr i bitar, inte av hat utan av krlek", vilket verkar tmligen prickskert. Mycket vlskriven bok om relationerna inom denna familj.

I

Ingrid Selnes

2014-09-10

Fngslande skildring om krleken som oundviklig dragningskraft frn tidig barndom. Beskrivningen av Lo r mngfacetterad och inte alltid sympatisk. En tjej p flykt och stndigt p jakt efter krlek och bekrftelse. Boken lmnar mnga eftertankar hos mig.

Sara B

2013-12-06

Sprket flyter p bra, vilket fick mig att omedelbart gripas tag. Tyvrr trttnar jag ganska snart p historien som inte ger ngot srskilt intryck.

Linda slund

2013-05-29

Tar andan ur r en bra beskrivning. En kvinnlig "Korparna", en uppvxt- och ung-vuxen-skildring ur kvinnligt perspektiv, men med liknande knslor kring dysfunktionella relationer och en lngtan efter krlek. Vlskildrat.

Ulla Englund

2013-02-05

Intressant och bra om en dysfunktionell familj. Eller r det en ganska vanlig familj? Bra sprk, bra upplgg med mngas berttelser. Mste lsa mera av Anne Swrd.

Emma

2012-01-15

Jag slukade boken p tv dagar. Det knns inte som att den utspelar sig p en sknsk landsbygd. Snarare i ett land lngt borta eller i det mrkaste av vra inre. Men med en miljbeskrivning som om man sjlv har varit nrvarande. S sorgsen men s hjrtskrande vacker, varje ord klingar som en mrk saga. Jag hade s grna velat ha ett rosenrtt slut, men knde vl p mig att det inte r den sortens bok... Anne Swrd skriver i en eftertext om en egen krlekshistoria: "det finns inget slut p den hr historien, det gr ju sllan det i verkligheten /.../ En slingrande rrelse, verlappande hndelser, historier som korsar varandra, lager p lager av gonblick, knslor, irrspr." vilket knns lite typiskt fr hennes frfattarstil. Det finns en oerhrd krlek mellan Lo och Lukas, men det rcker nd inte till fr att de ska kunna stanna tillsammans. Om sknheten i allt det trasiga och melankolin drjer sig kvar...

Cindy Kempe

2011-12-27

Helt underbar bok! Jag kan inte stta ord p vilka spr den satt i mig. Tragedi, lite humor, sjlvklar logik (men sdan man inte alltid ser) och en gnutta poesi. Det hr r helt klart den bsta bok jag lst i r.

Josephine Tholander

2011-07-02

Underbar! Helt fantastisk! "Naturskn" om man nu kan sga s; lskar metaforerna, beskrivningar. Jag frlskade mig i princip i det tv huvudkaraktrerna, s fina, s srbara, s hrliga, mysiga. En oerhrt vacker historia som dock r s sorglig och tragisk, men nd har en liten ljusglimt; en prla. Jag fascineras verkligen av Lo och hennes uppvxt; hennes liv som sakta fortgr i en fin, men ngot annorlunda, udda barndomsmilj p landet, och ven senare i andra miljer i vrlden. Hrlig stmning! Passade mig perfekt att ha lite reggae som soundtrack, bakgrundsljud nr jag lste denna fr mig verkligen ofrglmliga bok. Den var vlskriven och uppslukade verkligen mig och min tid totalt!

Linda Abramsson

2011-04-27

Storyn grep aldrig tag i mig. Fr mnga lsa trdar och ganska luddiga pusselbitar s jag fick inte grepp om den. Den fr en trea tack vare ett ganska medryckande poetiskt sprk.

Ida

2011-03-24

Boken tog vldigt lng tid att lsa ut fr mig. Det var inte att den r dligt skriven utan den bara inte tog tag i mig. Lite underlig historia och vet inte egentligen vad boken vill.

Veronika Mellqvist

2011-02-22

Historien farcinerar mig och sprket r otroligt vackert!

Annicka Olsson

2011-02-12

En klockren 5 pongare.Boken blir bttre ju lngre man lser .

frida lindkvist

2010-11-02

sprket var fantastiskt, som jag minns att det alltid brukar vara i anne swrds bcker. gripande historia.

Kenneth Olausson

2010-09-01

En kvinnas barndom, ungdom och vuxna liv. Och en berttelse om hur svek och missfrstnd kan leda till att krleken och vnskapen mellan barn, unga och vuxna inte bara blir omjlig utan ocks leder till undergng och dd.

Nils Thor

2010-07-29

Det r en bra berttelse. Blir lockad att lsa mer av henne.

Lotta Berling

2010-06-30

Anne Swrd har ett ljuvligt sprk och jag njuter verkligen av lsningen nr jag fljer Lo genom barndomen. De frsta hundra sidorna r jag frtrollad, sedan tappar lsningen lite fart - vet inte om det beror p mig eller boken.

Marika Holmberg

2010-06-24

Underbart att lsa den hr boken med s bra sprk efter att ha lst Snabba cash som verkligen inte r ngon sprklig fulltrff.

Engelska Vninnan

2010-06-03

Tappade intresset.

Annelie S

2010-04-12

Jag har svrt att bestmma mig ang betyget hr, 4a eller 5a??? Fr bli en STARK 4a!! Det tog en stund innan boken fngade mig men nr den vl gjort det s var jag fast. r trtt idag eftersom jag lste till 01.30 i gr natt..... Jag blev vldigt berrd. Upplgget tilltalade mig, personerna blev levande och miljn likas. Jag hade noll frvntningar infr denna bok och blev verraskad!!!

Kenneth Olausson

2010-04-10

I altt snvare cirklar rr sig personerna runt varandra tills den oundvikliga katatsrofen intrffar. Och ocks den mjliga vgen ut bygger p en lgn.

FranZone c,)

2010-03-10

Fr hga frvntningar... Kom inte in i "miljn" - Vem/Var/Nr?

Johanna Galenpanna

2010-02-17

Lite frvirrande i brjan, sedan tog det fart. Sorgligt, suggestivt, varmt om sexualitet, familj och krlek.

Johanna Bjrkegren

2010-02-17

Absolut vrd en svag fyra. Hade nog lite fr hga frvntningar, bra skriven, men blev inte speciellt berrd!

Ullis N

Jag har tv invndningar:
Kanske var det jag som var trg, men det tog mig tre sidor innan jag frstod att det frsta kapitlet handlade om Los mamma och inte om Lo.
Jag hade nskat att f veta tidigare i boken varfr Lo levde som hon gjorde.
Men....vldigt fina personportrtt.

Lena L

2010-01-27

En fyra plus, nstan en femma. Vilken berttelse, den rr sig framt hela tiden trots att den lpande gr djupdykningar i den unga flickans barndom eller hennes mammas ungdom. Ett underbart sprk som beskriver familjen, flickan, pojken, mnnen, krleken, sexualiteten. Rekommenderas varmt!

Tarja Ahlgrn

2010-01-25

Fantasieggande! Tankevckande!

Scoff O

2010-01-20

Inte mnga kan skapa en sdan frfrisk och intensiv stmning som Anne Swrd. Ls och bli drabbad :-)