Till offer åt Molok

Larsson, Åsa

| 2011

Flag from sv

658


"Besiktningsmannen skär upp buken på björnen. - Jaha, skall vi kolla vad nalle har ätit? säger han. Det ryker om det stinkande maginnehållet. Besiktningsmannen rotar runt i sörjan med en pinne. Mungiporna far ner i en misstrogen min. - Vad i helvete är det den har käkat? mumlar han. Karlarna i jaktlaget kommer närmare, kliar sig i bakhuvudena så att kepsskärmarna glider ner i pannorna. Någon får fram sina glasögon. De vet ju att björnen har ätit upp Samuel Johanssons gråhund. Besiktningsmannen reser sig. Håller en liten benbit mellan fingrarna. - Vet ni vad det här är? frågar han. Han är alldeles grå i ansiktet. Skogen har tystnat, ingen vind, ingen fågel. Det är som att den tiger om en hemlighet. - Det...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Cindy Kempe

2018-08-07

Betyg

Mycket välskriven bok med hemtrevlig känsla mitt i kriminalgåtan. Jag tycker om humorn och hur hon beskriver hundlivet, samt dialogerna och detaljerna. Ibland skrattar jag och ibland gråter jag nästan.

E

Erik Horizon

2018-01-03

Betyg

Spännande och välskriven

B

Bjarne Johansson

2017-12-17

Betyg

👍

M

Mats Sigfridsson

2017-03-28

Betyg

Standard och den sämsta i serien

Sandra Gustafsson

2015-07-06

Betyg

Boken börjar segt men tar sig ganska snart och blir en bladvändare. Spännande och historien flyter på bra. Vill bara att Rebecka ska ta och rycka upp sig när det gäller hennes privatliv.

P

Pia Davidson

2014-12-05

Betyg

Har alla ingredienser för att behålla intresset. Är välskriven och personteckningarna trovärdiga En riktigt bra bok!

Lars Willfors

2013-12-19

Betyg

Underhållning strax över medel vad gäller språk och gestaltning. Det finns ett intressant naturmotiv här som Larsson slarvar bort lite grann, även om det förekommer rikligt med bildspråk som har med djur och natur att göra. Den mer explicit feministiskt orienterade parallellhandlingen hundra år tillbaka i tiden är betydligt bättre; Rebecka Martinssons äventyr puttrar på i samma gamla svenska krim-hjulspår, med ett och annat samlag eller konflikt med överordnade som avbrott för den våldsamma, men egentligen aldrig spännande, intrigen.

Ingeborg Amnéus

2013-10-26

Betyg

Åsa Larsson skriver bra! Jag gillar inledningen bäst, sen håller inte resten av boken riktigt samma klass. Men den är riktigt bra ändå!

Karin Lundberg

2013-08-03

Betyg

Min första av Åsa Larsson. Snabbläst och hyfsat spännande.

Kenneth Olausson

2013-07-18

Betyg

Sämre böcker har jag läst, bättre för den delen också. Men som skön avslappningsläsning i den sk hängmattan såhär i sommartider duger den utmärkt. Moloktemat har Larsson använt på ett bra sätt och hon visar också hur girighet och kärlekslöshet kan övervintra i generationer och sen till sist blomma ut i full galenskap. Men se - då kommer Rebecka Larsson och ordnar upp det hela till det bästa. Och förälskad blir hon också. Dock inte i sin fästman ...

Lina Zackrisson

2013-07-13

Betyg

Äntligen bra spänning. Läsglädje. Människor, miljö, intrig.

Maria Klamas

2013-07-10

Betyg

Jodå, den här boken gillade jag... Egentligen gillar jag inte böcker som har ett kapitel nutid och ett kapitel dåtid... men här tycker jag det fungerar, det blir inte tradigt eller konstlat, vet inte helt varför... Även om det handlar om mord, tragik, brustna hjärtan och girighet så är det gott att lära känna dessa människor, att möta omsorg och strävan och hopp om att bli omtyckt. Det handlar oxå om svårigheten att bryta upp, att våga älska, att våga lita till att någon tycker om en! Är ju som ni kanske vet inte mycket för deckare, när det gäller att läsa, men i denna bok ligger inte mordet i fokus, utan relationer, omständigheter, klasskillnader, avundsjuka och andra mellanmänskliga känslor och egenskaper och strukturer!

E

Elin Nilsson

2013-06-29

Betyg

Hade glömt hur pass bra Åsa L faktiskt skriver. Parallellhistorian egentligen intressantare än mordutredningen.

E

Ellinor Karlberg

2013-05-19

Betyg

Jag gillar ju verkligen Åsa Larsson. Har läst de 5 böckerna i rad på kort tid. Gillar stämningen och personportätten.
Däremot kan denna inte få toppbetyg. Slutet är som vanligt för kort

E

emmakicki

2013-04-28

Betyg

När det var ca 1/6 av boken kvar blev den hyfsat spännande men det är alldeles för sent! Förutom det störde jag mig något oerhört på hur allt skulle vara så typiskt norrbottniskt. Det behöver faktiskt inte vara så, jag tror att man kan dricka mojito även i Kurravaara och inte nödvändigtvis hembränt. För att ta ett exempel.

S

Sylvia Carlhammar

2013-04-06

Betyg

En stark fyra!

Maria Mobiny

2013-04-05

Betyg

fantastiskt bra

Carina Olsson

2013-03-16

Betyg

Härligt skriven bok.
Rekommenderas, en stark trea i betyg.

K

Karin Erch

2013-03-08

Betyg

Tycker mycket om Åsa Larssons beskrivningar

L

Lisbeth Rodefors

2013-02-28

Betyg

Bra bok, det märks att hon kan landet och miljön i norr. Även den religösa delen som finns i hennes böcker är bra. Spännande

Kerstin Hellgren

2013-02-09

Betyg

Mycket bra bok som jag bara ville fortsätta att läsa. Själva intrigen var lite rörig och kändes inte tillhöra boken, men boken var spännande och underhållande.

M

Merja A

2013-01-14

Betyg

Spännande läsning! Det var länge sedan som jag senast läste Åsa Larsson - (Solstorm) men nu kommer jag vilja läsa fler av hennes böcker.

Jasmina <3

2012-11-13

Betyg

Nja denna bok var si så där tycker ja, Ja har läst bättre deckare.

Betyg

Mycket, mycket bra bok! Önskade hela tiden att jag fick möjlighet att sträckläsa...hoppas att Åsa Larsson inte dröjer alltför länge tills nästa bok.

A

Agneta Holmberg

2012-10-04

Betyg

Åsa Larsson är bara bäst.....Mera Rebecca Martinsson och Anna-Maria Mella och alla underbara hundbeskrivningar....

Erica B

2012-09-11

Betyg

Åsa Larsson har åstadkommit bättre intriger, så är det absolut. Men... Hon kan så mycket annat och trollbinder mig ändå, så en 4:à blir det.

Gudrun Wendel

2012-09-08

Betyg

Jag har inte varit så väldigt förtjust i Åsa Larssons böcker förut, men den här tyckte jag var mycket bra - miljöskildring och personskildring framför allt.

Lina R

2012-09-07

Betyg

Deckarintrigen är visserligen inte den bästa, men det är ändå något med Larssons språk och beskrivningar som ändå gör att boken är svår att släppa.

L

Lena Knutsson

2012-09-06

Betyg

Lite seg i början men sen j*r.... Otäck och det är nog ffa för att den känns så verklig...

Maria Larsson

2012-09-04

Betyg

Efter debuten med "Solstorm" - som både var spännande och välskriven - så kände jag personligen att Åsa Larssons följande böcker blev lite väl flummiga och spretiga. I någon bok talade döda och för mig blir det så abstrakt att jag tappade intresset för boken (det var dessutom någon trend inom svensk deckargenre vid tidpunkten att döda talade och det blev så tröttsamt i längden att läsa det om och om igen).I den femte boken om Rebecka Martinsson - "Till offer åt Molok" - höjer Larsson sin kvalitet igen och når nästan upp till nivån hon hade i sin debutroman. Och hon lyckas dessutom hålla läsaren fängslad trots en nästan löjligt tunn intrig.

Detta beror självklart på hennes skicklighet att beskriva människor och miljö i Kiruna. Larssons kärlek till området har den verkliga huvudrollen i samtliga böcker.Det är inget rafflande högt tempo i denna bok. Istället är det en lågmäld spänningsroman med en behaglig rytm. Flera gånger under mitt läsande märker jag att jag har svårt att lägga boken ifrån mig.

Den faller - tack och lov! - utanför ramarna hur samtida deckarromaner idag är uppbyggda och just det gör Åsa Larsson till en så unik författare.

Maria Larsson

2012-09-04

Betyg

Intrigen är nästan löjligt tunn men Larssons kärlek till Kiruna gör denna bok mycket läsvärd.

Maria Larsson

2012-09-04

Betyg

Intrigen är nästan löjligt tunn men Larssons kärlek till Kiruna gör denna bok mycket läsvärd.

Ann Simonsson

2012-08-26

Betyg

Mycket bra. Måste rekommendera Åsa Larsson.

J

Jenny Jansson

2012-08-17

Betyg

Åh det är så bra spänning med vacker natur!

Viveca Sten

2012-08-12

Betyg

Åsa skriver som alltid fantastiskt om Kirunas vita vidder.

Ulla Englund

2012-08-07

Betyg

Åsa Larssons böcker är grymma, men mänskliga: Sveriges bästa deckarförfattare? Jag tycker mycket om när det handlar om Kiruna i början av förra seklet. I den här boken är det en fin blandning av förr och nu, av ren fiktion och äkta bakgrund; hon låter även riktiga personer, levande och döda, delta i berättelsen.

Rasmusmatte .

2012-07-28

Betyg

Det här giilar jag. Jag tycker nog att detta är Åsa Larssons bästa bok

Anna Lindström

2012-07-19

Betyg

En riktig sträckläsarbok.

S

sonja rosin

2012-07-17

Betyg

Lyssnat på ljudboken. Vilket driv och vilken tidskildring. Åsa Larssons röst förflyttar oss direkt till rätt tid och rum.

C

Camilla Granström

2012-07-14

Betyg

Mycket bra!!

Elisabeth E

2012-07-14

Betyg

Spännande och lättläst :)

Theresa Gyllander

2012-07-09

Betyg

En overklig, spännande, lättläst deckare. Alltså en mycket bra o lättsam förströelse :)

Michaela Schuller

2012-07-08

Betyg

Riktigt bra, otäck och spännande som alla hennes böcker. Gillar verkligen karaktärerna och miljön. Läste ut den på 2 kvällar.

Monika W

2012-07-06

Betyg

Som nästan alla andra så har även jag läst de tidigare böckerna om Rebecka Martinsson och som alla dem har även jag längtat mig fördärvad efter denna femte del. Med så höga förväntningar på en bok så kan det ju nästan bara bli fel. Men icke. Jag älskar verkligen Åsa Larssons böcker och jag tror jag skulle gilla henne lika mycket vad hon än skrev. Läs mer på http://bokslut.blogspot.se/2012/07/till-offer-at-molok-av-asa-larsson.html

Annika Lönneborg

2012-07-03

Betyg

Spännande handling, härliga miljöer och personligeter. Men varför dessa ständiga fokusbyten?

Ruth Lezz

2012-06-28

Betyg

Nöjd! Den sträcklästes.

Maria Jönsson

2012-06-23

Betyg

Så bra. Nästan en femma på en krim, bättre blir det inte. Låg i facket på jobbet och väntade på mig. Tack!

Anett Mattisson

2012-06-09

Betyg

Spännande, inlevelserik !

Katarina Lundström

2012-06-05

Betyg

Åsa Larssons absolut bästa!

Betyg

Nja, inte en fullpottare. Vet inte, men jag störde mej lite på författaruppläsningen, och det brukar jag verkligen gilla. Annars gillade jag verkligen historien.

Marita Ryen

2012-05-25

Betyg

En bok som var svår att lägga ifrån sig. Spännande historia med intressanta personer och miljöer.

Marléne S

2012-05-23

Betyg

SJUKT BRA!
Älskar att lyssna till författarens röst Gör karaktärerna och miljöbeskrivningarna riktigt levande.

M

Marianne Johansson

2012-05-17

Betyg

Hemsk historia om människors girighet. För många mord. Blir illa berörd. Dröjer innan jag läser en deckare igen.

E

Erika Rönngård

2012-05-17

Betyg

Lika underbart som alltid att återvända till Kurravaara. Faktum är att Åsa Larssons personer i sig är så intressanta att jag tycker att mordutredningen blir av underordnad betydelse.

Pia Stendahl

2012-05-16

Betyg

Åsa Larssons styrka som författare är hennes miljö- och karaktärskildringar. Hennes fantastiska bildspråk som ger liv åt både miljön och karaktärerna.

Jag tycker att Larsson är bra att få med det vardagliga i karaktärernas liv på ett naturligt sätt. Hur karaktärerna gör vardagliga saker som att matar hundarna, tjatar på barnen eller lagar mat vävs naturlig in i historien och ger den trovärdighet.

I tillbaka blickarna till 1900-talets början, där vi får läsa om hur lärarinnan Elina kommer till Kiruna, är spännande med lite invävd historiekunskaper också. Jag gillar dessa tillbakablickar men jag är hela tiden än mer intresserad av att läsa vad som händer i nutid.

Bakgrunden till morden känns, vilket jag ofta tycker, ganska platt men när boken bjuder på så mycket annat så gör det mig ingenting.

Det här är en bok som jag inte vill ska ta slut. Jag ser redan fram emot Åsa Larssons nästa bok. Jag vill veta allt som händer Rebecka, Siving, Krister och Markus.

www.bokbrus.se finns fler ljudboksrecensioner.

Anita H

2012-05-03

Betyg

Den gillade jag. Hoppas bara det kommer fler!!!!

K

Karin Wester

2012-04-29

Betyg

Efter år av väntan kom den äntligen och sedan blev det en dags spännande läsning då inget annat här hemma blev gjort.

Torbjörn Nilsson

2012-04-25

Betyg

En svag fyra, författarinläsningen var ingen höjdare, tror att boken hade kommit mer till sin rätt om jag läst den i pappersformatet istället.

Marina Kajgård

2012-04-24

Betyg

Har väntat länge på denna bok. Releasedatum har senarelagts under närmare ett års tid. Det var dock värt all väntan! Det är bara att återigen konstatera: Åsa Larsson är Sveriges deckardrottning! Inläsningen var suverän.

Kristina Wiklundh

2012-04-09

Betyg

Åsa Larsson spelar i en helt annan division än övriga deckarsverige. En helt underbar bok. Läs den!

Hanna Bragberg

2012-04-08

Betyg

Gillar karaktärerna. Själva "mordgåtan" som vanligt helt underordnad, skulle gå lika bra att skippa allt kriminellt och bara jobba på storyn...

Lena L

2012-04-07

Betyg

Åsa Larssons bästa. Bra driv i berättelsen, skiftet mellan nutid och dåtid är mycket bra. sedan får man inte glömma att själva historien är riktigt bra. Slutet är extremt spännande.

Britt-Marie Kullin

2012-04-03

Betyg


Jag tycker att Åsa Larsson helt klart är en av våra främsta svenska kriminalromansförfattare. Det här är hennes femte bok i serien om åklagaren Rebeckas liv uppe i Norrland. Jag har läst dom fyra tidigare och tyckt mycket om dom alla.

Och även om själva storyn i böckerna är mycket bra och spännande, så är ändå den största behållningen av böckerna “allt det runt omkring”. Huvudkaraktärerna och naturskildringarna är det bästa med böckerna.

Jag ser verkligen fram emot fler böcker i serien, och jag kan varmt rekommendera alla fem böckerna. Men läs dom helst i rätt ordning, för då tror jag att dom kommer bäst till sin rätt.

( Läs gärna alla mina bokrecensioner i min blogg, Bims Blogg - http://bimsblogg.wordpress.com/category/bokrecensioner/ )

Malou von Sivers

2012-03-28

Betyg

Jag har njutit av att läsa den här boken, den är riktigt, riktigt bra!