Ljudbok

Tiggarflickan

Munro, Alice

| 2013

Flag from sv

126


I TIGGARFLICKAN kretsar allt kring Rose i tio sammanhängande noveller som spänner över fyrtio år. Hon växer upp i ett enkelt arbetarhem, blyg, klumpig och obekväm. Genom ett stipendium får hon möjlighet att utbilda sig och träna bort fula vanor. Giftermålet med en miljonärsson ger henne tillgång till de fina salongerna. Men Tiggarflickan är ingen askungesaga, utan en skarp berättelse om klass och klassresa, om familj och om sexualitet. Alice Munro har en unik blick för den dramatik som pågår under ytan, också vid de mest vardagliga händelser.Tiggarflickan utkom första gången på engelska år 1978 och räknas som hennes stora författargenombrott. A Nice Noise ger även ut hennes Kärlek, vänskap, hat och Brinnande livet som ljudbok.Alice Munro (1931) växte upp i Wingham i den kanadensiska provinsen Ontario. Hon debuterade 1968 och har gett ut fjorton novellsamlingar. 2009 tilldelades hon Man Booker...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Annelie S

2014-11-16

Betyg

Jag tror faktiskt att den här boken kan kvala in som en av de absolut tråkigaste böcker jag någonsin läst. Tänkte jag skulle utmana mig själv och läsa någon annan typ av bok än jag brukar och fastnade då för den prisade Alice Munroe. Och, ja visst, språket är fantastiskt, även i översatt form. Hon skriver verkligen extraordinärt! Men, som sagt, vilken oerhört TRÅKIG story, trodde aldrig den skulle ta slut. Är så glad att den gjorde det till slut, vill inte höra ett ord till om den där Rose.

Anna-Karin A.

2014-10-15

Betyg

Det här att alla noveller handlade om samma person, med glimtar från olika delar av hennes liv, jag tyckte om det.

A

Alexander Stiller

2014-01-29

Betyg

Behagligt språk och intressanta noveller. Rekommenderas.

Lina Zackrisson

2013-11-28

Betyg

Vill fortsätta läsa trots att det är lite trist och gör lite ont. Nära och exakt.

Kenneth Olausson

2013-11-07

Betyg

I tio noveller låter oss Munro följa Rose under ett par decennier. Allt från uppväxten i den fattiga lilla staden med begränsade vyer på alla plan, över tiden då hon mot alla odds inte bara skaffar sig en akademisk utbildning utan också lyckas bli, som man säger, lyckligt gift fram till en tillvaro som skild, rotlös och sökande intellektuell. Denna livsresa åskådliggör Munro i olika nedslag där hon med kyla och pregnans visar att samhällets utveckling till ett välfärdssamhälle långtifrån alltid - åtminstone inte för Rose och hennes närmaste - samtidigt innebär att man hittar en egen livssituation med någon slags glädje, ro och tillfredsställelse. Det nya elektriska ljuset brinner från de nya lysrören men sätter bara det egna livet i en kallare relief mot de drömmar och förhoppningar man en gång haft. De flesta tycks nöja sig med välfärdens yttre attribut som möjliggör köpet av det nya huset, de nya dyra vaserna, de vackra gardinerna. Den nya kvinnan. Men kärleken och lyckan förblir lika svårfångade som tidigare.