?Det här är en perfekt roman, som i svindlande loopar genom tiden framkallar ett helt liv fyllt av kärlek, sorg, svåra beslut och skam. Karaktärerna är oförglömliga, den eleganta berättarstrukturen skapar driv, och språket är en jublande fröjd i varje mening.? Helhetsbetyg: 5/5. BTJ, nr 6, 2024.Året är 1935, vintern är iskall på Brynäs och den unga Benedikte har inte längre något val; skafferiet gapar tomt, vräkningsbeskedet ligger på bordet och hennes små pojkar håller på att tyna bort.2023 minns Eder vad hans mor tvingades göra för att rädda honom själv och lillebror Tom. Han minns också miraklet: morfars stuga i Rengsjö, värmen och rotmos med smör.Han minns hur allt föll samman igen, hur sanningen om det förflutna kom i kapp och ödelade. Och så minns han kärleken."Tigerkakshjärta" är en historisk roman om svek, kärlek och mod i en stuga vid foten av Hälsinglands blånande...
2024-05-29
Jag blev tagen av berättelsen, men boken är alldeles för för lång. Den hoppar mellan 1930-, 1950-talet och nutid, vilket gör den litet rörig. Men en klart läsvärd roman.
Det var ett tag sedan jag grät medan jag läste en bok. Men med denna kom tårarna. Språket gör den så levande. Berättelsen är hemsk och hopplös, men även kärleksfull och med framtidstro. Jag upplever att böcker som handlar om barn och försummelse tar sig under skinnet på mig och jag får svårt att släppa det. Precis vad som hände medan jag läste denna bok.
Jag hade klarat mig utan kapitlen som handlar om Eder på 50-talet och 2023. Men jag kan förstå varför de delarna är med. De bidrar så klart också till berättelsen, även om jag tycker att det är historian om när Eder var liten som är den som berör.
Jag blev som sagt verkligen tagen av denna bok och dess språk och vill en ha en djupare läsning och verkligen få känna medan en läser så rekommenderas denna bok.