Tidvatten

Gregory, Philippa

| 2020

Flag from sv

11


Av författaren till Den andra systern Boleyn.England 1648. En farlig tid för en kvinna att vara annorlunda.Det är midsommarafton 1648 och England är mitt uppe i ett inbördeskrig mellan den lömske kung Karl I och det rebelliska parlamentet. Konflikten sträcker sig till de mest avlägsna delarna av landet, ända till tidvattenområdena i söder.  Alinor kommer från en släkt med en lång rad av läkekvinnor. I ett sista försök att bryta sig loss från sin våldsamme make står hon en natt under fullmånen på en kyrkogård, och väntar på en vålnad som ska uttala orden som befriar henne. Men istället möter hon James, en ung man på rymmen, och visar honom vägen genom tidvattenområdets förrädiska landskap. Bortom allt förnuft faller de handlöst för varandra. I en tid av oro och vidskepelse skapar Alinors kunskaper om läkekonst och örter misstanke hos befolkningen i den lilla byn, och...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Monika W

2022-04-28

Betyg

Tidvatten dök upp här som en överraskning för ett bra tag sedan. Eftersom den inte alls kvalificerar sig till genrer jag brukar läsa, numera, så har den förblivit oläst. Historiska romaner slukade jag när jag var i 20-årsåldern och förmodligen överdoserade jag för sedan dess lockar de inte alls. Speciellt inte när de även innehåller romantik, vilket de ju ofta gör. I år tog jag med den i min Boktolva, så att den säkert skulle bli läst.

Historien här är både spännande och intressant, men tyvärr så berättas den med alldeles för många ord. Ibland känns det som om varenda rörelse beskrivs, i detalj, och vi får höra samma saker/händelser om och om igen. Allt blir liksom samma likadant. Det är ju egentligen mycket intressant hur folk levde i mitten av 1600-talet, första gången det berättas, men jag orkar knappt läsa alla ord. Det tar sig i alla fall mot slutet, eller så vänjer jag mig.

Slutet på Tidvatten är riktigt bra, men jag tror inte att det hjälper. Förmodligen kommer jag inte att läsa fortsättningen, som är nästan lika tjock och utspelar sig 21 år senare.

OBS! Detta är en kraftigt förkortad text. Hela finns på min blogg https://bokslut.blogspot.com/2022/04/bok-tidvatten-av-philippa-gregory.html

P

Peter Lindroth

2021-11-02

Betyg

En mycket bra och läsvärd bok som gav god inblick i hur det var att leva i England i mitten av 1600-talet.

Betyg

Året är 1648 och England är mitt uppe i ett inbördeskrig. Alinor har kunskaper kring läkekonst, örter och åker runt och hjälper kvinnor att förlösa deras barn. Det är en tid av oro och vidskepelse när det gäller dessa kunskaper och misstankar väcks kring henne och avundsjuka sprids kring hennes skönhet. Hon lever under fattiga förhållanden och hennes våldsamma man är borta. Hon möter James som är katolik och hon själv är protestant och kärlek uppstår.

Jag är svag för historiska romaner och jag har läst flera böcker av författaren innan och gillat dem. Till en början hade jag svårt att komma in i boken men efter några kapitel är jag fast i denna fängslande story. Det är en välskriven bok med otroliga miljöbeskrivningar och jag dras verkligen med till England och 1600-talet och lever med i Alison liv och känslor. Det är en fascinerande läsning om kärlek, fattigdom, vidskepelse, krig, oro och häxeri. Det enda minuset med boken var längden, cirka 500 sidor, historien hade inte blivit sämre av att minskat några sidor. Jag ser verkligen fram emot att läsa uppföljaren Mörka strömmar.

T

Therese Öhman

2020-11-20

Betyg

Jag fullkomligt älskade att läsa den här boken. Den är en fullträff med sitt underbara språk, perfekta beskrivningar och kontrasterna mellan glädje, sorg och rädsla.