Three Sisters

Morris, Heather

| 2021

Flag from en

9


From Heather Morris, the New York Times bestselling author of the multi-million copy bestseller The Tattooist of Auschwitz and Cilka's Journey: a story of family, courage, and resilience, inspired by a true story. Against all odds, three Slovakian sisters have survived years of imprisonment in the most notorious death camp in Nazi Germany: Auschwitz. Livia, Magda, and Cibi have clung together, nearly died from starvation and overwork, and the brutal whims of the guards in this place of horror. But now, the allies are closing in and the sisters have one last hurdle to face: the death march from Auschwitz, as the Nazis try to erase any evidence of the prisoners held there. Due to a last minute stroke of luck, the three of them are able to escape formation and hide in the woods for days before being rescued. And this is where the story begins. From there, the three sisters...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Betyg

Fängslande och välskriven!
Jag är stum, vet inte vad jag ska säga. "Tre systrar" golvade mig känslomässigt. Jag har varit förtvivlad, frustrerad, arg och ledsen. Men jag har även varit glad, fnissig och hoppfull. Och jag har gråtit, både av glädje och av sorg.

Detta är Heather Morris tredje bok om människor som varit i Auschwitz-Birkenau. Och liksom de två tidigare böckerna bygger den på verkliga upplevelser och fakta, i de fall de gått att få fram. Jag har läst alla tre på rad och måste säg att Morris verkligen har utvecklat sitt skrivande. Karaktärsgestaltningarna är mycket bra och lagom inträngande. Sen uppskattar jag även att det inte bara är fokus på allt elände som hände, utan att man även får vara med under de fina stunderna.

Betyg

Som barn ger Cibi, Magda och Livia ett löfte till sin far - att de ska hålla ihop oavsett vad som händer. 1942 skickas två av systrarna till Auschwitz efter en tid kommer även den tredje systern till Auschwitz. När de nu återförenats i lägret avger de ett nytt löfte - de ska överleva detta tillsammans.

Denna bok är baserad på en sann berättelse. Boken är otrolig välskriven med miljöbeskrivningar som gör att att jag som läsare kan se bilder, känna känslor och förnimma dofter som jag egentligen inte ens kan förställa mig, jag får kalla kårar längs hela ryggraden, jag mår illa och hjärtat slits itu av de olika människoöden som kriget förde med sig - det känns personligt, starkt och berörande. Man får följa systrarna en tid innan fångenskap, tiden i Auschwitz och även tiden efter och personligen tyckte jag bäst om de två första delarna, även om tiden efter var intressant men tycker att den kunde kortats ner något.
Detta är en gripande läsning om överlevnad, mod, sjukdom, svält, mörker, tortyr men även ljusa inslag av hopp, kärlek, empati, systerskap och gnistan av att överleva. Jag rekommenderar även de två tidigare böckerna Tatueraren i Auschwitz & Cilkas resa.

Idas Recensioner

2021-12-16

Betyg

Vilken gripande resa Tre systrar berättar. Jag blev berörd på djupet av bokens karaktärer och handling, och jag hade svårt att släppa den de första dagarna efter jag läste ut den. Det är en bok om överlevnad, mod, kärlek, hat och tre systrars hemska kamp för deras liv.

Trots bokens 400 sidor är den snabbläst och omöjligt att lägga ifrån sig. Cibi, Magda och Livia är gestaltade på ett fint sätt och jag kunde se deras kamp och styrka framför mig. Under hela berättelsens gång blev jag oerhört berörd av alla hjärtskärande moment, ibland så starkt att jag var tvungen att lägga ifrån mig boken och andas ett par minuter.

Heather Morris har beskrivit systrarnas berättelser och deras överlevnad på ett genuint och välskrivet sätt vilket fångar läsarens intresse och skapar känslor; jag fick rysningar, tårar i ögonen och kände mig arg och ledsen under hela bokens gång. Jag blev speciellt tårögd vid bokens slut, för där får man läsa om systrarnas familj och hur deras liv så ut efter förintelsen – vilket gav mig en känsla av hopp och gemenskap.

Tre systrar är en bok som måste läsas. Det är en välskriven, känslosam och upprivande roman som gång på gång berör och gestaltar vikten av att komma ihåg förintelsen och dess offer. Heather Morris har skrivit en läsvärd roman som jag inte kommer glömma i första taget. Starkt tips till er alla!

idasrecensioner.se

Anna Granström

2021-12-09

Betyg

Jag älskade ”Cilkas resa” av @heathermorrisauthor , så att läsa ”Tre systrar” som nyss kom ut av samma författare var givet. Och så fort jag hade läst ut den satt jag och grät en stund. Det här är en sann berättelse om tre systrar som överlevde Auschwitz och dödsmarschen, om hur de förlorade människor de älskade, om vidriga händelser, tortyr, svält, mord och plågor. Men också om hur de höll ihop och efter kriget flyttade till Israel och bildade familjer. Deras seger. Precis som ”Cilkas resa” är boken, temat till trots, en bladvändare som jag hade svårt att lägga ifrån mig. Jag har fortfarande inte läst första boken, ”Tatueraren i Auschwitz” (bästsäljare), men den ligger på min TBR-list.