The Summer Before the Dark

Lessing, Doris

| 1983

Flag from en

23


Nobel laureate Doris Lessing's classic novel of the pivotal summer in one woman's life is a brilliant excursion into the terrifying gulf between youth and old age. As the summer begins, Kate Brown--attractive, intelligent, forty-five, happily married, with a house in the London suburbs and three grown children--has no reason to expect that anything will change. But by summer's end the woman she was--living behind a protective camouflage of feminine charm and caring--no longer exists. The Summer Before the Dark takes us along on Kate's journey: from London to Turkey to Spain, from husband to lover to madness, on the road to a frightening new independence and a confrontation with herself that lets her finally and truly come of age.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Anna Widerberg

2011-07-12

Betyg

Jag funderar mycket över den delen av livet som jag befinner mig i. Medelåldern. Just nu känns det om jag står vid ett vägskäl där vägen som jag hittills har färdats på delar sig i en mängd olika riktningar och jag har ingen aning om vilken av dem jag ska välja. I mer än arton år har mitt fokus varit mina barn och jag ångrar inte det alls. Ändå känner jag mig idag lite sorgsen över alla missade möjligheter. Jag kunde ha gjort mer av mina förmågor och mina talanger och ibland är jag rädd att det är för sent nu.

Och trots att jag fick de här tre barnen, och jag älskar dem mer än jag kan säga, så sörjer jag att mitt äktenskap inte gav mig en partner och en livskamrat. Det jag fick var en kollega i firman Familjen AB och när arbetsuppgifterna i firman minskade så var vi tvungna att gå skilda vägar. Men jag var ung när jag tog de livsavgörande besluten och visste inte bättre så jag försöker att inte vara för hård mot mig själv.
Jag antar att det inte har någon betydelse vilka val vi gör, när vi når medelåldern måste varenda en av oss ändå acceptera att det fanns möjligheter vi inte tog vara på och riktningar vi inte valde. Men jag försöker tro på att det aldrig någonsin är för sent och att allt har sin tid.

Doris Lessings Sommaren före mörkret handlar om Kate som befinner sig precis på samma plats som jag. Barnen har vuxit upp och hon har just insett att maken regelbundet har unga älskarinnor. Sommaren då Kate fyllt 45 försvinner hela familjen åt olika håll, ut på egna äventyr, och ingen behöver mammans och hustruns omsorger. Kate blir tvungen att färdas in i sig själv och det blir en smärtsam och spännande resa som kommer att förändra allt. Läs den!

Bear Edgefield

2010-04-23

Betyg

Åt "Bitterfittan-hållet", men långt före.

Karin .

2010-03-10

Betyg

Läste boken 1986. (Väntade och fick mitt första barn då, det är nog därför så många böcker är lästa just detta år?) En spännande roman som handlar om Kate Brown en 45-årig läkarfru i en idylliska Londonförort som plötsligt ställs inför helt nya utmaningar i livet. Kate blir erbjuden ett vikariat som tolk vid en stor internationell organisation, Global Föda.

K

Karin Löfstrand

2010-01-07

Betyg

I ren desperation efter att ha något att läsa tog jag en bok ur svärmors bokhylla under julledigheten. Det fanns inget omslag till boken varpå jag inte visste mer en titel och författare när jag började läsa. Ett vackert språk berättar en historia om en kvinna i förändring. Barnen är vuxna och klarar sig själv och hon verkar komma underfund med att hon är en egen individ med eget liv. Det fanns egentligen inga fel med boken men jag personligen föredrar när det är en tydlig historia som berättas vilket inte är fallet här, dessutom gör kvinnan en del märkliga val...