The Shadow King

Mengiste, Maaza

| 2019

Flag from en

4


In 1935, orphaned servant Hirut struggles to adapt to her new household as Ethiopia faces Mussolini's looming invasion. As the battles begin in earnest, Hirut and other women must care for the wounded. But when Emperor Haile Selassie goes into exile and Ethiopia is about to lose hope, Hirut helps to disguise a gentle peasant as the emperor to keep the fight alive. She becomes his guard, inspiring women to join the war against fascism.In this extraordinary, beautifully told epic, Hirut overcomes rape, violence, and imprisonment, finding the strength to fight for her country's freedom and her own. Maaza Mengiste breathes life into complicated characters on both sides of the battle line, shaping a searing story of ordinary women and the advanced army they courageously opposed. Set against the first real conflict of World War II, The Shadow King is a heartrending, indelible exploration of what...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Betyg

Skuggkungen av Maaza Mengiste är paradoxalt nog en sinnligt vacker skildring av ett krig och dess bakgrund. Av känslor som lagras, byggs upp och skapar förutsättningar för konflikter. Den återhållsamma berättarstilen låter mig som läsare skapa bilder av fasor som är större än vad som kan uttryckas i ord. Det är en drabbande skildring berättad ur kvinnornas och flickornas perspektiv.

Hirut blir föräldralös och tjänare. Med sig har hon geväret hennes far lärde henne att använda och en känsla av förlust så stark att den ringlar ihop sig till bitterhet. Det är meningen att vissa människor ska äga saker. Andra ska bara hålla ordning på dem. Hirut har gått från att vara den ena till att bli den andra sorten.
Hon lever i ett samhälle som är en intrikat väv av ojämlikhet och maktobalans. Här finns lager på lager av svek, olyckor och brustna förhoppningar, både för individen och för nationen. Det är en plats med begränsade möjligheter och gränslösa faror. Men modet finns också.
Sorgen och hatet kan skapa en soldat även av den som har fostrats till att bli en foglig maka och mor. Även om mannen vill att hon ska underordna sig honom precis som slaven är underordnad henne. För 1935 var Etiopien fortfarande ett slavsamhälle.
För en slav som dessutom är kvinna finns inte någon plats som är en flykt, som inte kan utnyttjas och solkas ner. Men man gör uppror på de sätt man kan, om det så bara handlar om att uttala ett namn fel.
Kriget blir ett utlopp för kvinnorna, slavarna. Ett sätt att ta sitt öde i egna händer, att inte enbart vara hustru eller syster eller mor. Ett sätt att bli mer än detta. Men man måste kämpa även mot männen i de egna leden. Det är ett krig där slagfältet är ens egen kropp.

Dit kommer Ettore för att med sin kamera fånga det som inte kan sägas, för att bli en vidrighetsarkivarie. Även för honom finns fienden även i de egna leden. Även han blir jagad för vad han är född till. I landet där han och Hirut delat sina hemligheter blir han därför kvar. Men det som pressats in i minnet stannar i kroppen för alltid och gör ett möte omöjligt.