Ljudbok

The Rehearsal

Catton, Eleanor

| 2014

Flag from en

23


All the world s a stage and nowhere is that more true than at an all-girls high school, particularly one where a scandal has just erupted. A teacher has had an affair with his underage student, and though her friends pretend to be dismayed, they are secretly curious and jealous. They obsessively examine the details of the affair under the watchful eye of their stern and enigmatic saxophone teacher, whose focus may not be as strictly on their upcoming recital as she implies.When the local drama school turns the story of the scandal into their year-end show, the real world and the world of the theater are forced to meet. With both performances the musicians and the acting students approaching, the boundaries between dramas real and staged, private and public, begin to dissolve. "The Rehearsal" is a tender portrait of teenage yearning and adult regret, an exhilarating, darkly funny, provocative...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Cecilia Fredriksson

2012-01-05

Betyg

Jag har väldigt svårt för det fragmentariska berättandet. Det tillförde ingenting. Språket vägde upp till viss del.

Betyg

Det här är en minst sagt förvirrande bok. Redan efter något kapitel så var jag beredd att lägga ner den och aldrig ta upp den igen. Jag störde mig på språket som verkade extremt konstlat och överdrivet och hur rörig boken verkade, men jag gav den en chans och det var bra tur att jag gjorde det. Efter ett tag så började allt sakta med säkert uppdagas för mig och jag kunde inte släppa boken förrän jag kommit till sista sidan.

Makt är ett dominerade tema i boken. Makten föräldrar har över barn, lärare över elever, kvinnor över män och vise versa. Men den stora frågan är vad i leken är verkligt, vad är skådespel? Det är svårt att veta då alla karaktärer, både på och av scen, framställs som skådespelare. Det finns två separata delar i boken, olika tidsramar där den ena följer dag till dag och den andra månad för månad, det svåra är att det förutom detta hoppas fram och tillbaka i tiden. Jag har alltid haft svårt för sånt, men just på grund av att den här boken är så pass förvirrande i grunden så gör det snarare boken bättre, inte sämre.

Trots att historien kretsar kring relationen mellan Mr Saladin och Victoria så spelar de väldigt små roller och man får inte många konkreta detaljer om relationen. Det finns mycket man undrar över. Hur började det? Hur långt gick det? Hur länge? Allt man får veta kommer från opålitliga källor, skvaller från avundsjuka, fantasifulla tonårsflickor. Det är omöjligt att skilja på alla berättelser, vart de kommer ifrån och om de är sanna eller ej. Helt enkelt för många motsägelsefulla detaljer som kommer från olika håll. Man kan tolka den på olika sätt – vilket märktes på bokträffen jag var på hos Wahlström & Widstrand. Jag är osäker på om jag har greppat boken eller ej, men oavsett så är jag riktigt glad att jag läste den. Den kom som en frisk fläkt och fick mig att tänka till lite mer än vanligt. Släppa mitt tvångsmässiga sätt att vilja veta precis allt om allt och alla – om så bara för en stund. Jag fick fly vardagen lite utan att gå till min vanliga fantasiberikade värld av böcker, samtidigt som jag slapp den trista verkligheten. Repetitionen är inte en bok jag älskar eller hatar. Det är en bok jag upplevde och kan rekommendera andra att uppleva.