The Red Abbey Chronicles: Maresi

Maresi came to the Red Abbey when she was thirteen, in the Hunger Winter. Before then, she had only heard rumours of its existence in secret folk tales. In a world where girls aren't allowed to learn or do as they please, an island inhabited solely by women sounded like a fantasy. But now Maresi is here, and she knows it is real. She is safe. Then one day Jai tangled fair hair, clothes stiff with dirt, scars on her back arrives on a ship. She has fled to the island to escape terrible danger and unimaginable cruelty. And the men who hurt her will stop at nothing to find her. Now the women and girls of the Red Abbey must use all their powers and ancient knowledge to combat the forces that wish to destroy them. And Maresi, haunted by her own nightmares, must confront her very deepest, darkest fears. A story of friendship and survival, magic and wonder, beauty and terror, Maresi will grip...

Visa mer

Skapa konto fr att stta betyg och recensera bcker

Recensioner

Nina Gustafsson

2016-03-28

Betyg

Lite segstartad med alldeles fr mnga detaljer om klosterlivet i detta fantasyland. Fr lite djup fr min smak.

Annika Olsson

2015-04-11

Betyg

Det knns som att jag skulle vilja flytta till Rda Klostret. Ett lugn utan omvrldens vldsamheter. Men naturligtvis kommer vldet ven till denna . Kanske att det behvdes fr att ge lite spnnig, men lsningen om klostret och kvinnorna gav s mycket. Sinnesro och en mjukhet som man saknar idag.
Tyckte mycket om den.

Betyg

I skrivande stund har Boktipset.se ingen omslagsbild till sidan för den svenska utgåvan men om ni ser motsvarande sida för den finska kan ni se att omslaget är slående och vackert. Titeln är även den suggestiv: Maresi - krönikor från Röda klostret Jag har läst boken utan att ha läst de tidigare i samma serie, jag uppfattade den som fristående.

Det fungerar bra att inleda boken med att en ny ung kvinna kommer till ön. Läsaren får förklarat för sig hur klostret fungerar och vilket slags liv flickorna och kvinnorna lever där, på ett sätt som känns naturligt. De båda unga kvinnornas olika bakgrund och livserfarenheter ger en mer nyanserad bild av världen. Det visar att patriarkatet inte är allomfattande eller lika förkrossande för kvinnor överallt i hela resten av världen utanför ön. annars kunde boken blivit för radikal. Jag tänker på hur det skulle kännas att vara en tonårskille och läsa boken. Det finns inga manliga (heterosexuella) vettiga personer som agerar i handlingen. Förutom att ön är ett enkönat matriarkat, så utmärker det sig även som ett ekologiskt hållbart samhälle i kontrast till omvärlden. Och att den treeniga gudomen är kvinnlig.

Gudinnekonceptet verkar hämtat från Dianisk wicca. vilket jag säger utan att ha närmare kännedom om trosinriktningen. Jag fann det intressant att läsa en ungdomsroman som denna. Den är välskriven och spännande, med karaktärer som väcker nyfikenhet och intresse. Fantasyvärlden är vacker och övertygande, miljöerna och magin känns trovärdiga. Det liknar en historisk roman, som skulle kunna utspela sig i vår världs antika tid. Det var också det som lockade mig att läsa boken. 

När jag läste associerade jag till andra delen av ungdomsbokserien Trollkarlen i Övärlden av Ursula Le Guin (Gravkamrarna i Atuan) och delar av Avalons Dimmor av Marion Zimmer Bradley. Om någon elev läste denna och älskade den och ville läsa något liknande skulle jag nog föreslå någon av dem, beroende på hur läsvan eleven var. Jag skulle inte rekommendera Maresi till någon under 15 år, med tanke på våldet i den.