The Neon Bible

David's father goes off to war, leaving David and his mother to fight poverty and shame on their own in a small Southern town

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Philip Stenström

2018-04-21

Betyg

I neonljusens kvarter av New Orleans, Louisiana, bor ensambarnet, David tillsammans med sin far och mor. Moster Mae är den i familjen som David älskar och vördar högt. Familjen får det vanskligt ekonomisk då Davids far blir uppsagd från fabriken. Än värre blir det när USA dras in i andra världskriget och Davids far rekryteras och skeppas till kriget i Europa. Familjen utlämnas att försörja sig på egen hand. Davids mor, precis som andra kvinnor, axlar rollen som inkomstbringande part och börjar därför jobba i krigsindustrin. I ljuset av detta besöker en kringresande präst kvarteret och i neonljuset predikas det från pedistalen i dekadensens och syndens näste; New Orleans.

New Orleans, staden mest känd för festivalen Mardi Grass och andra festliga tillställningar, är också födelsestad för författaren, John Kennedy Toole. En författare som är mest känd för mästerverket Dumskallarnas sammansvärjning (- läs tidigare recension i Bokhörnans flöde). I New Orleans utspelar sig författarens mest okända roman, The Neon Bible, som tar sig an det syndiga och ytliga i människor. Det är roman som utgavs postumt, efter flertalet år av juridisk arvstvist sinsemellan arvtagarna. Trots romanens tragiska handling är den tillika en hyllning till den välkända musikaliska New Orleans. Det är en handling som centrerar kring en pojkes uppväxt och fostran i neonljuset av dekadens och religion. Med starka skildringar och målande beskrivningar lämnar The Neon Bible, avtryck som sätter sina spår på vad som verkligen kännetecknar sann litteratur.