För ungefär fem år sedan läste jag en annan bok av Douglas Kennedy och även om jag inte var överförtjust så var det något som lockade mig att ge honom ännu en chans. När jag hittade Ögonblicket på bokrean för... ja, ganska många år sedan så slog jag till. Sedan har den stått där i hyllan och i år hittade jag på en utmaning för att äntligen ta mig tid till att läsa de där halvt bortglömda författarna. Läs mer på min blogg
Denna bok är fantastisk, varje kapitel, varje rad, varje ord, läste jag med stor glädje och spänning. Ett underbart språk, en underbar berättelse om en tid som jag inte läst så mycket böcker om, då Berlin muren fanns... men oxå om svårigheten att våga älska, att våga släppa in någon i sitt liv, om svårigheten att lite på varandra och konsekvenserna av ens val... rädslan för att stanna rädslan för att gå... och oron i kroppen när man flyr fast man inte vet från vad...
Underbar och oförutsägbar - ville aldrig att den skulle ta slut.
2013-07-31
130722: Inte så dumt men inte heller någon fullträff. Det tog lite väl lång tid att komma till kärnan av historien och slutet var inte heller klockrent. Däremot var det ju en strålande miljö att skriva om - östtyskland med Berlinmuren i fokus. Samhällsklimatet under denna tid speglas tänkvärt.
Det här var den andra bok jag läste av Kennedy och jag kommer fortsätta för jag älskar hans stil. Funderade på om jag skulle ge den här en fyra men "A Special Relationship" var bättre så det får bli en trea.
Skildringarna av det kalla krigets Berlin är trovärdiga och gripande och kärlekshistorian fin. Dock undrar jag lite över hur Berlin öppnades upp igen utan att något hände mellan huvudpersonerna och slutet känns lite väl tillrättalagt med mangabokhandel och jag vet inte allt. Synd för det är en i övrigt trovärdig och läsvärd berättelse med en och annan oväntad vändning som det anstår kalla kriget-historier.