Her name was Henrietta Lacks, but scientists know her as HeLa. She was a poor Southern tobacco farmer who worked the same land as her slave ancestors, yet her cells?taken without her knowledge?became one of the most important tools in medicine. The first ?immortal? human cells grown in culture, they are still alive today, though she has been dead for more than sixty years. If you could pile all HeLa cells ever grown onto a scale, they?d weigh more than 50 million metric tons?as much as a hundred Empire State Buildings. HeLa cells were vital for developing the polio vaccine; uncovered secrets of cancer, viruses, and the atom bomb?s effects; helped lead to important advances like in vitro fertilization, cloning, and gene mapping; and have been bought and sold by the billions. Yet Henrietta Lacks remains virtually unknown, buried in an unmarked grave. Now Rebecca Skloot takes us on...
2015-01-21
Dokumentär av högsta klass. Välskriven och med bra flyt i ett stort material. Rekommenderad!!!
2012-09-30
Jag sänder varma tankar till Henrietta som postumt räddar så många liv. Att läsa historiern om hennes liv var intressant och gripande. Läs!
Jag ger ”Den odödliga Henrietta lacks” fem stjärnor av flera olika anledningar.
Boken är för det första väldigt intressant ur flera olika aspekter. Den innehåller i princip allt utom romantik kanske.
Den behandlar rasfrågan i USA under tidigare delen av 1900-tal. Den här boken fångar mig i denna fråga mycket bättre än vad t ex ”Niceville” gjorde. Skribenten är visserligen vit, men det är verkligen de svartas röst vi får höra.
De etiska frågor som boken väcker är många och som vanligt finns inga självklara svar.
Den bild som målas upp av hela Lackssläkten är levande och mycket gripande. Vi får en hel släktsaga till livs och får göra bekantskap med många starka fascinerande personligheter och dessas livssituationer. Vi möter en annan kultur och ett andra tankesätt igenom dessa personer. Att de är verkliga personer och inte fiktiva ger också mer kraft åt historien.
Berättelsen handlar till stor del om den makt som kunskap ger och hur okunskap leder till maktlöshet, rädsla och frustration. Den visar också mycket tydligt hur människan i brist på kunskap skapar sina egna sanningar i sina försöka att göra omvärlden begriplig.
Den andra sidan av boken är berättelsen om cancerforskningen från tidigt 1900-tal och fram till idag. Boken är verkligen väldigt intressant och lärorik. Även de forskare som är involverade beskrivs på ett levande sätt så att vi lär känna dem som verkliga personer.
Forskarnas villkor har naturligtvis förändrats väldigt mycket under den tid som beskrivs, mestadels till det bättre men inte enbart. Vi förstår att villkoren också försämrats i vissa avseenden när det gäller det fria informationsflödet pga patent och kommersialisering.
Sist men inte minst så imponeras man av det gedigna arbete som ligger bakom och den research som författaren har gjort.
Fantastisk bok. Missa den inte!
Som verksam inom vård/medicin är jag förundrad över att HeLa-cellerna inte är mer kända inom mitt område. Men författarinnan ger en del svar mellan raderna - medicinen - vår tids gud - vakar över oss och låter oss bara ta del av det som anses vara bra för oss!! Hur är det med analysen av det blodprov, som visserligen är frivilligt (men knappast någon vägrar, hur skulle någon våga neka "medicinens röst"?). Denna bok bör läsas av alla dödliga, som kanske inte vill bli odödliga!!
Den odödliga Henrietta Lacks är en bok som ingen annan. Jag har nog aldrig läst en bok som har fått mig att fundera så mycket och lämnat mig med så många frågor. Vad är rätt och vad är fel? Vad får man göra i forskningens tjänst och var går gränsen för integritetsintrång? Och vem får tjäna pengar på någon annans biologiska prover?
Det är både en fascinerande och skrämmande läsning. Visste jag inte bättre skulle man lätt kunna tro att boken är science fiction eller en riktig skräckfilm med celler som är ”odödliga” och växer i all oändlighet.
Det är tragiskt att läsa hur lite Henriettas släkt fått veta om vad cellerna har gjort för mänskligheten och hur det hela fungerar. Denna okunskap gör att främst hennes yngsta dotter lever ett liv i skräck och oro för vad dessa celler egentligen betyder för henne. Kan Henrietta leva för evigt? Bär hon samma cancer som modern och kommer hon därför dö ung?
Vill du ha något att fundera på eller att diskutera så läs boken. Jag tror också att den skulle bli en utmärkt bok för en läsecirkel. Men diskussionerna om boken skulle se helt annorlunda ut en på en vanlig bokcirkelträff.
På www.bokbrus.se finns fler ljudboksrecensioner.
Spännande läsning, men hade gärna sett att boken faktiskt var lite mer vetenskaplig. Det uttrycktes flera gånger att cellerna var speciella i sin fenotyp, men aldrig riktigt varför. Skulle vara jätteintressant att läsa något om själva cellerna i sig själva, men det blir väl Googles uppgift att hjälpa mig med (:
2012-03-23
Det är en bra och skrämmande berättelse om kvinnan bakom HeLa-cellerna och om hennes familj. Dock tycker jag att boken är mäktig att ta in då den innehåller mycket vetenskapligt/medicinskt språk. Den bör nog läsas fler gånger för ta till sig all fakta.
Underbar, rörande och intressant är de tre självklara ord jag kan komma på när jag ska beskriva "Den odödliga Henrietta Lacks". En del av boken handlar om kvinnan bakom HeLa-cellerna, Henrietta Lacks själv, hennes uppväxt och familj. En annan del handlar om upptäckten av HeLa-cellerna och de -ibland smutsiga- affärerna som skedde med dem, men även om cellbiologi. En tredje del diskuterar de etiska aspekterna kring HeLa-historien och medicinsk forskning i allmänhet. Otroligt spännande!
En helt otroligt bra bok! Det känns som om författaren har lyckats ge en trovärdig helhetsbild. Såväl individerna, det samhälle de lever i och den medicinska vetenskapen får ordentligt med plats och vävs samman. Historien om Henrietta är facinerande och viktig, äntligen är den berättad. Den handlar om stora orättvisor som är påtagliga fortfarande i dagens samhälle men ger samtidigt hopp om att vi ska kunna överkomma dem.
Åh! Mitt hjärta brister och min fantasi kittlas.
En fantastisk historia och en väldigt välskriven bok. Författaren har verkligen en talang för att förklara komplicerad medicin och biologi på ett sätt som gemene man klarar av att ta till sig. Jag har själv ofta problem med att ta till mig faktatexter, men Rebecca Skloot lyckas servera mig bilden på ett sätt som även jag kan ta till mig.
Det här är en sån där typisk bok som jag önskar att jag kunde säga att jag älskar, men tyvärr. Författaren gör ett underbart jobb, men ämnet hon valt är bara inte min grej. Hon lyckas fascinera mig med tanken på hur en enda kvinnas öde har påverkat så mycket av den moderna forskningen. Hade denna kvinna inte dött i cancer hade vi kanske fortfarande inte haft nåt vaccin mot polio t.ex.
Men jag klarar bara inte av den sorgliga tonen i berättelsen om hennes stackars kvarlevande, som trots hennes enorma betydelse för den medicinska forskningen, än idag knappt har råd att själva gå till doktorn när dom blir sjuka.
Kanske kan en annan läsare få ut ljus och hopp ur den här boken. Men jag blir bara frustrerad och trött. Livet är orättvist, och Henrietta Lacks familj vet det, bättre än de flesta.
Jobbigt ämne. Men väl skrivet.
En riktig sträckläsarbok av en nyfiken forskare om en ung afroamerikansk kvinna vars celler (HeLa) blev världsberömda efter hennes död på femtitalet.
Huvudpersonens efterlevande lever i fattigdom och har ingen kontakt med vita människor utom i de fall någon vill fråga dem om "them cells". De är rättmätigt upprörda över miljonindustrin som uppstått utan att de fått något med av kakan och det tar tid att vinna deras förtroende.
Skloots viktiga bok handlar om cancerforskning, rasism och klasskillnader, allt berättat på en mycket lättläst engelska. Det blir som en upprättelse av de inblandade personerna och jag blir som vanligt fly förbannad över hur rasismen skapar barriärer mellan människor - än idag.