The Curious Case of Benjamin Button

F. Scott Fitzgerald, one of the great voices in the history of American literature, is best known today for his novels, but during his lifetime his fame stemmed primarily from his prolific achievements as one of America's most gifted short story writers. "The Curious Case of Benjamin Button" is one of his most memorable creations. "I was born under unusual circumstances." And so begins the film "The Curious Case of Benjamin Button," adapted from the 1920s story by F. Scott Fitzgerald about a man who is born in his eighties and ages backwards. A man, like any of us, unable to stop time. We follow his story set in New Orleans from the end of World War I in 1918, into the twenty-first century, following his journey that is as unusual as any man's life can be. Directed by David Fincher, "The Curious Case of Benjamin Button" is a time traveler's tale of the people and places Benjamin Button...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Cindy Kempe

2019-11-13

Betyg

Spännande idé och ett bra språk. Det får en att fundera kring normer vad gäller ålder och beteende samt beskriver också väl hur andra svarar på de som bryter normerna, oavsett om det är ett val eller icke val.

Sanna Carlborg

2016-12-16

Betyg

Underhållande, enkel, kuslig.

Betyg

Benjamin Button föds som en 70-åring och genomlever livet baklänges, i utveckling och utseende. Ingen reder egentligen ut fallet utan de flesta blir mest irriterade på att han inte passar in i normen, framförallt de i hans egen familj. En spännande tanke, såklart, men inte så mycket mer. Tur att den inte var så lång.

Carolina Bellenger

2015-11-09

Betyg

Underbar!

Emma Hortlund

2014-01-08

Betyg

Jag tror att det är första gången som jag tycker att filmen är bättre än boken. Det märks att Det sällsamma fallet Benjamin Button är skriven av en man på 20-talet. Det finns i stort sett inga kvinnor med i hela historien. Benjamin Button har inte ens en mamma, utan allt är till en början utifrån pappans perspektiv. Pappan kommer till BB för att se sin son för första gången och blir då visad till en fullvuxen gubbe som sitter i en vagga med benen utanför och som kan prata och vill ha riktig mat istället för mjölk. De som gjorde filmen har nog funderat lite mer på vad som skulle kunna kännas realistiskt. I filmen föds han som en pytteliten gubbe, och jag tror inte att han kan prata från början, men jag kanske minns fel.

Det finns bara män i Buttons familj. Hans farfar, pappa, Benjamin själv, hans son och sonson. Den enda kvinnan som förekommer är hon som blir Benjamins fru. De träffas när hon är ca tjugo år och han ser ut som femtio. Men det är inga problem, för hon gillar äldre män och tycker att killar i sin egen ålder är så barnsliga. De har ett bra äktenskap till en början, men när hon börjar närma sig fyrtio och får några gråa hår och ser trött ut så är Benjamin inte attraherad av henne längre och sticker ifrån henne.

Lotta Karlsson

2013-11-29

Betyg

Mycket trivsam historia, bättre än filmen som jag ändå tyckte var bra...

Ulla Englund

2013-09-07

Betyg

En liten Novellixnovell om ett helt liv - i omvänd ordning. Både lik och olik filmen med samma namn.

M

Merja A

2013-09-02

Betyg

Vilken fantasi och surrealism! En härlig liten berättelse skriven 1922.

Jenny Eriksson

2013-03-01

Josefine Ejebjörk

2012-09-28

Betyg

Historien om Benjamin Button var väl OK, men sen de andra berättelserna hade mycket blandad karraktär.

Elisabeth E

2010-10-07

Betyg

En mycket bra novell! Fitzgerald skriver med känsla och språket är underbart att läsa. Helt enkelt riktigt bra!

Sofia Åkerberg

2009-12-05

Betyg

Kul som tankeexperiment men novellen kommer liksom aldrig längre än så. Fantastiskt språk naturligtvis men helt utan filmens mer bitterljuva atmosfär. Detta är definitivt ingen kärlekshistoria...

E

Ella Mikaela

2009-06-17

Betyg

Jag läste novellen (för det är ingen roman det här) har inte sett filmen men hade förväntat mig något maffigare känns mer som att novellen är bara en insperationskälla till filmen.