The Cuckoo's Calling

Galbraith, Robert

| 2013

Flag from en

J.K. Rowling's secret book! When a troubled model falls to her death from a snow-covered Mayfair balcony, it is assumed that she has committed suicide. However, her brother has his doubts, and calls in private investigator Cormoran Strike to look into the case. Strike is a war veteran - wounded both physically and psychologically - and his life is in disarray. The case gives him a financial lifeline, but it comes at a personal cost: the more he delves into the young model's complex world, the darker things get - and the closer he gets to terrible danger ...A gripping, elegant mystery steeped in the atmosphere of London - from the hushed streets of Mayfair to the backstreet pubs of the East End to the bustle of Soho - The Cuckoo's Calling is a remarkable book. Introducing Cormoran Strike, this is a classic crime novel in the tradition of P. D. James and Ruth Rendell, and marks the beginning...

Nina Gustafsson

2021-03-09

Första boken om privatdetektiv Strike som löser ett underligt självmord med hjälp av många pusselbitar och sekreteraren Robin som hellre vill jobba med undersökningar än traditionellt skrivbordsjobb. En bra början som lovar gott.

Ewa H

2017-05-17

Riktigt bra pusseldeckare med oväntad upplösning. Trivsamt radarpar (butter deckare, entusiastisk sekreterare) som man gärna fortsätter bekantskapen med.

Någon har kommenterat på bokens omslag att hen med hjälp av The Cuckoos Calling återigen förstod varför hen började läsa deckare från början. En klockren kommentar, jag känner samma sak. Många gånger känner jag mig nämligen numera rätt trött på deckargenren. Ingenting nytt under solen. The Cuckoos Calling bjuder kanske egentligen inte heller på något nytt, men tar ett gammalt koncept och får det att kännas nytt, spännande och fräscht igen. Vilket bara det är värt en eloge, speciellt inom en sån utbredd genre som just kriminalromaner.

Privatdetektiven Cormoran Strike får i uppdrag av advokaten John Bristow att utreda dennes systers påstådda självmord. Vid sin sida har Strike sin nya assistent Robin, som hyser en hemlig romantiserad passion för brott och detektiv-jobb. Strike själv är den bortglömda avkomman mellan en rockstjärna och en supergroupie, som hamnat på samhällets botten efter att ha blivit utslängd från sin flickväns lägenhet efter 17 år tillsammans. Samtidigt driver han en detektivbyrå vars klienter ständigt smiter från fakturorna så fort brotten blivit lösta. Fallet med Bristows syster visar sig dock vara annorlunda: systern är nämligen ingen mindre än den omåttligt populära supermodellen Lula Landry, och det nystas upp fler och fler mörka sanningar bakom fasaderna i Landrys lyxlägenhetskomplex där självmordet ägde rum.

Språket är härligt flytande i hela boken, det är både rappt och käckt och precis lagomt beskrivande utan att bli långrandigt. Karaktärerna är fantastiska och trots att själva brottet i sig är ganska ointressant lyfter de boken tillsammans. Det är en härlig känsla att liksom helt försvinna in i en bok, men för att det ska ske krävs just riktigt bra språk och trovärdiga personligheter bland karaktärerna. Här är det inga problem. Det är ju trots allt J.K. Rowling som står bakom berättelsen, och hon är en gudinna i min och många andras bokvärld, bland annat för just den skickligheten. Hon gör mig inte besviken i den här boken, och jag längtar tills jag får sätta tänderna i nästa.

Josefine Ejebjörk

2016-05-09

Bra debut i deckarvärlden.

lillemor lindqvist

2016-02-03

Bra! Gillade den skarpt

Åse Bandling

2015-08-01

Efter drygt 200 sidor ger jag upp, så seg och tråkig. Svårt att sätta betyg, får bli 1,5 för de sidor jag har läst.

Anna Johansson

2015-03-23

Kan inte riktigt bestämma mig om boken är en 4- eller 3+, så det får bli en 4-. Långsam brittisk deckare, som ändå lyckas hålla ens intresse genom nästan 19 timmars uppläsning. Skriven på ett målande sätt, vilket gör att man ser bokens omgivning framför sig när man lyssnar. Niklas Falk är en mycket bra uppläsare, dock når han inte Stefan Sauks höjder...

A H

2015-02-22

Har redan börjat med uppföljaren: Silkesmasken.
Hoppas det kommer många fler!!!

Stella Johansson

2014-10-06

Gökens rop är en bra deckare. Bitvis lite långsam som engelska deckare sig bör.

Huvudpersonen, privatdetektiven Strike har vi träffat förr i andra böcker (problem med alkoholen, blivit dumpad av flickvännen) och likaså hans käcka assistent Robin.

H

Helena Örnehed

2014-08-27

Jag brukar typiskt sett inte läsa deckare, vilket kanske påverkar mitt betyg av denna. Jag blev väldigt engagerad i personerna, speciellt då huvudpersonerna Cormoran Strike (detektiven) och Robin Ellacott, hans assistent. Men jag gillade personbeskrivningen generellt, de kändes alltid intressanta och inte stereotypa. Däremot blev det lite väl detaljerat ibland. Vi följer Cormoran när han intervjuar alla vittnen och alla som på något sätt kände den döda Lula Landry (som polisen redan dragit slutsatsen att hon begått självmord). Så det innebär att man får uppleva samma tidsperiod (ungefär en vecka, med fokus på dagen innan och samma dag som det hände) från flera olika personerna perspektiv.
Upplösningen på mysteriet och hur detta ska ha hänt tyckte jag kände aningens krystat, men slutet var ändå så pass spännande att jag vill gärna fortsätta läsa om det kommer fler böcker, men det känns absolut som en serie.

Thommy Stenström

2014-07-29

En mycket bra bok som jag nog egentligen hade kunnat ge betyget 4.
Spännande och välskrivet. Kunde kanske ha hänt lite mer emellanåt.

Det var i alla fall en mycket läsvärd bok om en privatdetektiv och hans undersökningar om ett självmord verkligen var ett självmord.

Ser fram emot att få läsa fler böcker med privatdetektiv strike.

Marita Ryen

2014-07-09

Betyg 3+. En trevlig och intressant deckare som tar sig fram sakta men säkert. Inte så spännande.

My.loved.books

2014-07-01

Den här boken blev en otroligt positiv överraskning! När man vet vem som ligger bakom boken får man oerhördt stora förväntningar!!! Och den höll hela vägen!! Längtar redan efter bok nummer två. Svårt att inte gilla den lite udde privatdetektiven Cormoran Strike. :)

Kim M. Kimselius

2014-06-23

Det här var en lång bok, med många detaljer, många personskildringar och alltför många beskrivningar. Jag tycker om den enbente Afghanistanveteranen, privatdetektiven Cormoran Strike. Även kontoristen Robin, som är tillfälligt anställd, men visar sig vara en ovärderlig hjälpreda i detektivarbetet, får mig att vilja läsa vidare.

Berättelsen handlar om en både firad och skandalomsusad fotomodell, Lola, som faller mot sin död från en balkong i Mayfair, London. Polisen anser att det är självmord. Det är bara hennes adoptivbror som misstänker att ett brott har begåtts och han kontaktar därför privatdetektiv Cormoran Strike.

Jag kommer aldrig riktig in i boken, den är inte lika spännande och fängslande som J.K. Rowlings tidigare böcker. Det är först på slutet som boken blir riktigt spännande och jag inte vill sluta lyssna, men då återstår det bara 1,5 timma av bokens 18 timmar och 54 minuter.

Det är just slutet som gör att jag säkert kommer att läsa/lyssna på nästa bok i serien om Cormoran Strike och Robin, eftersom jag tycker om dem som personer. Kanske nästa bok fångar bättre.

Så här skriver andra om boken:
Från eleganta fasader i Mayfair till bakgator i East End är Gökens rop fast förankrad i nutida London. Det är den första deckaren i en serie om detektiven Cormoran Strike.

”…den småbuttre Cormoran Strike och hans entusiastiska sidekick kommer med all säkerhet utgöra ett återkommande inslag på bokmarknaden för lång tid framöver.” SvD

”En lysande deckare som utspelar sig i en värld av modeller, modedesigners, knarkare och otillåtna förbindelser.” The Times

”Gökens rop påminner mig om varför jag förälskade mig i deckare från början.” Val McDermid

Kim M. Kimselius

2014-06-23

Anton Johansson

2014-06-08

Spännande bok med ett häpnadsväckande slut!

Yvonne Larsson

2014-05-30

Cormoran Strike. Känns lite som att bara JK Rowling kan komma på ett sånt namn, men vad vet jag. Mysig deckare som jag tyckte var över förväntan bra.

Annika Olsson

2014-05-14

Nja...inte så jag hoppar högt precis. Gillade karaktärerna Cormoran, som kan tyckas lite sträv men ändå sympatisk och Robin, hans blivande assistent. Men spännande, nej. Snarare en lång transportsträcka mot upplösning... Men trots det, när nästa bok kommer ligger jag säkert med näsan även i den :)

Marianne Strandberg

2014-04-25

En stark fyra. Mycket bra skrivet o beskrivning av karaktärerna, som jag hoppas få träffa igen. Och spännande också...:-).

Nenne N

2014-04-10

Sanna Axelsson

2013-10-23

Något trögstartad måste jag erkänna, men jag fortsatte lyssna pga det geniala språket och känslan av att JK nog vet vad hon sysslar med. Blev stegvis bättre och bättre och mystiken tätnade. Riktigt bra mysdeckare till slut! Gillar att huvudpersonen inte är den typiskt snygga snubben heller.

Anne-Lie Månsson

2013-08-26

Det här lovar gott!
Väl jag lärt känna personerna, och det tog sin tid, så trivdes jag med Cormoran Strike och hans sekreterare.
Trevlig läsning!

Nils Thor

2013-08-06

Det är en historia om ett dödsfall, självmord eller möjligen mord?
Detektiven letar sig fram till sanningen utan att dras in i det våld och spektakulära mord som moderna deckare brukar frossa i.
Privatdetektiven Cormoran Strike och hans sekreterare Robin är ett sympatiskt par som det ska bli intressant att följa i kommande böcker.