The Buried Giant

Ishiguro, Kazuo

| 2015

Flag from en

20


'There's a journey we must go on, and no more delay...' This is the extraordinary new novel from the author of Never Let Me Go and the Booker Prize winning The Remains of the Day. The Romans have long since departed, and Britain is steadily declining into ruin. But at least the wars that once ravaged the country have ceased. The Buried Giant begins as a couple, Axl and Beatrice, set off across a troubled land of mist and rain in the hope of finding a son they have not seen for years. They expect to face many hazards - some strange and other - worldly - but they cannot yet foresee how their journey will reveal to them dark and forgotten corners of their love for one another. Sometimes savage, often intensely moving, Kazuo Ishiguro's first novel in a decade is about lost memories, love, revenge and war. "Kazuo Ishiguro is an original and remarkable genius." (The New York Times). "A master craftsman."...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Philip Stenström

2018-03-03

Betyg

Romarna har sedan länge lämnat ön. Kung Arthurs och Merlins ö, Britannien, krackelerar sakta men säkert i ruiner. En förbannelse har lagt sig, som en dimma av glömska, över ön. Makarna, Axl och Beatrice, lever i en trygg tillvaro med otydliga minnen av det förgångna. Men med ett oväntat besök från en främlingen omkullkastas tillvaron och nya minnen luckras upp. Axl och Beatrice beslutar sig för att bege sig ut i den okända, otrygga bebyggelsen för att besöka deras son, i en närbelägen by, som de inte sett på åratal. Det blir en färd som kantas av förrädiskt väder, riddare, krigare, munkar, träsktroll och älvor. Sakta börjar dimman luckras upp och ur dimman reser sig ett ljus som belyser en svunnen tid. Det som en gång var ett minne blott blir nytt minne i ett äventyr på outgrundliga vägar.

The Buried Giant - Begravd jätte, är en fängslande fantasiroman av författaren och nobelpristagaren, Kazuo Ishiguro. Precis som titeln antyder är det en värld som lever i glömska och i dvalan av detta, under ytan, vilar en mängd bortglömda oförrätter och förluster. I centrum för handlingen är makarna, Beatrice och Axl. Det lever i en gränslös och kärleksfull relation som kantas av otydliga minnen av det förgångna. De leder oss, läsarna, på en färd till oanade platser och möten med spännande och fantasieggande karaktärer. Med graciöst och färgstarkt språk beskriver, Kazuo Ishiguro, fantasifulla och suggestiva platser fylld av fängslande väsen och mytiska varelser. Det är en roman som skildrar djupa reflektioner av livsöden och mänskliga drag. Allt som allt besitter romanen, Begravd jätte, en förmåga att hänföra och förbrylla med ett tidlöst innehåll.

Zack Simone

2017-10-10

Betyg

Samma övermättade symbolik i traditionen av allegoriskt berättande. Sådana grepp är Ok, men mycket svåra att "ro i land". Man måste då, trots projektet, som mestadels är en deckare eller iallafall IQ-lek, så måste man ha en intressant historia som bär. Det är naturligtvis bara mina kriterier. Vanligast av allt är att hjärtat I form av omtanke för de inblandade karaktärerna går förlorade i detta laborerande med liknelser och metaforer syftande till lek.

K

Karl Nordström

2016-04-09

Betyg

well written, but never really got to me