Terapeuten

Flood, Helene

| 2019

Flag from sv

36


Den unga psykologen Sara driver en privatpraktik för ungdomar från ett kontor ovanpå garaget i den stora, ärvda villan hon håller på att renovera med sin ambitiösa överarbetade arkitektman Sigurd.   Men det går trögt med både jobb och renovering och en dag lämnar Sigurd ett svårtolkat meddelande på Saras telefonsvarare för att sedan försvinna. Det gamla halvfärdiga huset känns långtifrån tryggt. Föremål försvinner och dyker upp igen, och är det fotsteg Sara hör från vinden om natten?   Terapeuten är en laddad, oförutsägbar spänningsroman om att vara vilsen i livet, om felval och förödande självbilder. En berättelse där inget är vad det ser ut att vara. Helene Flood hyllades enhälligt av kritikerna som en förnyare av spänningsgenren när debuten Terapeuten gavs ut i Norge.Helene Flood (f. 1982) är psykolog och har forskat om våld och traumarelaterad skam och skuld. Hon...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Betyg

Lysande, suggestiv & välskriven!

E

Ewa H

7w

Betyg

Förfärligt mycket ord på väg mot avslutningen, jag skummar över en hel del ställen. Men storyn är det inget fel på även om jag tycker att huvudkaraktären är lite märklig, särskilt för att vara terapeut. Ytterligare ett men är att avslutningen faktiskt är oväntad för mig och bra; utom det allra sista slutet som är lite väl extraordinärt.

Britt-Marie Kullin

2020-02-28

Betyg

Betyg: 4,5 av 5.

Spänningsromanen Terapeuten är den norska psykologen Helene Floods första roman för vuxna. Och det var en mycket bra deckardebut, tycker jag.

Boken är välskriven och lättläst. Den är mystisk och spännande. Och den är helt oförutsägbar med vändningar jag inte alls hade förutsett.

Jag rekommenderar varmt boken. Och hoppas på fler liknande böcker av författaren.

Anna Hallqvist

2020-01-31

Betyg

Det här är en psykologisk thriller helt i min smak. Smart, detaljrik och suggestiv. På ett fullständigt lysande sätt bygger författarinnan upp spänningen med en berättarröst, det är endast Saras perspektiv läsaren får ta del av. I tillbakablickar minns Sara tillbaka hur det var när hon och Sigurd träffades, hur deras förhållande utvecklades. Vi förstår snart att allt kanske inte var så bra mellan dem. Dåtid och nutid varvas skickligt och pusselbit läggs till pusselbit, innan vi slutligen har hela bilden klar.

Ett måste för den som gillar spänningsromaner med långsamt tempo och genomarbetade karaktärsbeskrivningar, där läsaren serveras lagom med ledtrådar för att kunna behålla spänningen riktigt länge. Jag kunde knappt lägga ifrån mig den här boken ens för att äta eller sova, en riktig bladvändare med andra ord.

Blommiga Barbro

2019-12-27

Betyg

Pendlar mellan en 2:a och en 5:a för mig. Liksom många andra böcker så är början bättre än resten. De första fem timmarna riktigt sträcklyssnade jag och tyckte boken omgav en spännande psykologisk krypande atmosfär och tänkte verkligen, att äntligen: Äntligen, en spännande thriller precis i min smak. Men efter fem timmar händer något, jag upplever att den blir mer "pratig" och jag börjar till och från att reta mig på Sara som jag börjar uppleva som naiv och korkad. De närmaste fem timmarna var faktiskt ganska tråkiga, och hade jag läst den för hand hade jag nog lagt av. Men med den mycket professionella My Holmsten som uppläsare så klarade jag av att fortsätta lyssna. Det blev lite bättre sedan, men slutet var faktiskt en rejäl besvikelse för mig. Jag önskade mig betydligt mer spänning och mindre av Saras egna tankar och polisens pladder.
Den är absolut inte dålig på något sätt, men jag hade hoppats på en bok lite mer än den typiska skandinaviska dussindeckaren.
Egentligen tycker jag boken mer passar inom genren: relationsroman med vissa spänningsmoment.
En välskriven norsk debutdeckare som utlovar mycket i början, men som tyvärr tappar rejält i mitten av boken.
Slutbetyg, en svag 3:a!