WITH AN INTRODUCTION BY THE AUTHORIn a prison in Occupied France during the Second World War, the order is given that every tenth inmate is to be executed. Destitute but free, Chavel later returns to the house that he sold for his life, where he must face the consequences of his cowardice and seek redemption.
Det är andra världskriget och i Frankrike sitter en grupp av 30 franska män inspärrade av tyskarna. När dessa plötsligt, rättsvidrigt och helt utan anledning, blir informerade att en på tio av männen ska arkebuseras blir det lottdragning mellan dem med livet som insats. Den tionde mannen blir den rika advokaten, Chavel, som är en av dem som drar oturslotten och för att rädda manken beslutar sig Chavel att erbjuda allt som han besitter i sin ägo. I utbyte för sitt liv, accepterar Janvier, en fånge som är döende i tuberkulos, erbjudandet och dör därmed en rik man. Kriget når sin ände och allt som Chavel besatt är i ägo till Janviers nära anhöriga, syster Thèrése och mor. Med samvetskval och sukt söker sig Chavel tillbaka till familjegården som han en gång ägde. Med avsmak och avsky för sitt modlösa val kan inte Chavel med hjärta berätta sin rätta identitet och uppger sig därför för att vara en man vid namn Charlot. I sökandet efter förlåtelse och återupprättelse för det förgångna, blir det svårt att leva med lögnen som en gång räddade Chavels liv och lem. Mitt i allt detta tar allt en oväntat vändning då en främling dyker upp och påstår sig vara Chavel. Men för den riktige Chavel är den mystiska främlingen ingen okänd man.
Den tionde mannen är hisnande och säregen berättelse som skildrar det dilemma som ingen vill ställas inför. Oavsett vägskäl är det skamlösa och hjärtskärande sorg och avsky som tar vid och provocerar. Boken är, enligt min åsikt, en suverän roman som skildrar skam, feghet, samvetskval, förlåtelse och kärlek på tänkbara sätt. Jag rekommenderar varmt folk att läsa denna Graham Greene roman som är oerhört tankeväckande och välskriven.
2015-06-02
Kortroman om en man som köper sitt liv mot en annans under andra världskriget. På många sätt tänkvärd! Samtidigt känns det som att det kommer glömmas bort rätt fort efter att den är slut, därav en tvåa i betyg.