Poul Anderson är amerikan med svenskt påbrå, och i Tau Zero är det svenskarna som styr - eller åtminstone har någon slags roll som överstat efter att de flesta i-länder har krigat sönder varandra. Detta är dock bara en kort bakgrundsförklaring, själva boken utspelar sig på ett rymdskepp utan kontakt med hemplaneten. Intressant dock, jag har aldrig riktigt tänkt på Sverige som något stort land.
Att färdas nära ljusets hastighet är en komplicerad sak och Anderson använder relativitetsprincipen på ett lättförståeligt och - såvitt jag vet - korrekt vis. Det märks att han är utbildad i teoretisk fysik.
Dock verkar han inte ha en liknande utbildning i människor. Hans karaktärer är något endimensionella, och relationerna är hopplöst stereotypa. Boken är skriven 1970, och det märks i könsrollerna. Männen är manliga och kvinnorna är kvinnliga, vilket är lite naivt när man skriver om 2300-talet. Jag fastnar inte för karaktärerna, och den kärlekshistoria som utspelar sig mellan Ingrid Lindgren och konstapeln är skissartad och nästan pinsamt simpel.
Vad som fascinerade mig i boken var framförallt tidsförskjutningen. I ett skepp som accelererar allt närmre tau zero, ljusets hastighet, går tiden mycket långsammare än i resten av universum. Detta påminns man om genom hela boken och det ger ett svindlande djup till besättningens psykologiska trauma.
Ibland tycks boken nästan vara en satir över teoretisk fysik: Chanserna att hitta en passande planet för kolonisering ökar ju snabbare skeppet åker, alltså fortsätter de accelerera. Detta leder till att chanserna att hitta en planet ökar, men om man accelererar ännu mer blir chanserna ännu större, och så vidare. Att jämföra med Moby Dick är knappast långsökt.
Anderson drar fysiken till sin yttersta spets, jag tänker inte säga hur, men detta gör mig lite tveksam och tycker att det blir lite väl fantasirikt.
Allt som allt en väl efterforskad science fiction bok med ett kittlande tema, men som förlorar mycket på de stereotypt utformade karaktärerna och deras skissartade relationer.